"Semua penulis akan mati. Hanya karyanya yang akan terus abadi. Maka tulislah sesuatu yang akan dapat membahagiakan dirimu di akhirat nanti "
- Saidina Ali bin Abi Talib-


Monday, December 12, 2011

Hikmah di sebalik Wuduk.




Berkumur
Membersihkan dosa mulut dan lidah yang banyak mengumpat dan menyebut perkara yang sia-sia.

Membasuh muka
Wajah akan berseri dengan cahaya ketenangan di akhirat kelak.

Basuh Tangan Kanan
Mencatat amalan kebaikan dan memudahkan perhitungan di akhirat nanti.

Basuh Tangan Kiri
Hindari daripada tercatat amalan keburukan dan memudahkan perhitungan di akhirat kelak.

Basuh Kepala
Melindungi daripada terik matahari di padang mahsyar dan memohon rahmat serta kasih sayang Allah.

Basuh Telinga
Membersihkan telinga daripada mendengar perkataan yang sia-sia dan melalaikan.

Basuh Kaki Kanan
Memohon menetapkan kaki di atas titian Siratul Mustaqim dan memudahkan merentasi laluan.

Basuh Kaki Kiri
Memohon jangan gelincirkan kaki ke dalam api neraka semasa menyeberangi titian Siratul Mustaqim.



Thursday, December 8, 2011

TAHNIAH ! Anda Follower(s) Bertuah :D

Assalammualaikum ..
hye semua...

terima kasih jadi kawan Syira ^_^
http://honeyrabhulat.blogspot.com/ CIK BHULAT
http://tweeshuhada.blogspot.com/ SHUHADA

weee~~TAHNIAH !..anda followers bertuah !...


dalam 27 hari..Syira dapat 535  followers...
mula Syira nak pilih seorang je,tapi sebab ramai yang rajin and baik hati nak follow blog Syira ni,
so Syira nak pilih 2 orang yang bertuah..
NI PILIH RANDOM JE EK..tiada unsur paksaan atau rasuah!..
hehe..TAHNIAH !

Maaf la ye,Syira boleh bagi topup je pun ..
duit tak ada..budak baru lepas SPM la katakan :D
lagipun,ni bukan contest kan,
just sebagai tanda penghargaan Syira buat semua followers !...

terima kasih sudi follow blog Syira,komen panjang-panjang and like semua...
terima kasih juga kepada semua yang sudi like page PaBiLa-DuA-bLoGgEr-BeRgAbUNg
really appreciate it guys !
Thanks too kepada sesiapa yng pernah tolong Syira untuk blog ni ye ^_^

Syira terharu sangat dengan sokongan kamu semua :D

so,untuk yang bertuah tu..silalah add Syira di facebook and pm me oke??
(a.s.a.p.)
thank you !



Tuesday, December 6, 2011

Resepi Apam Polka Dot




Bahan-bahan

3 biji telur
275 gm tepung gandum
220 gm gula halus
150 ml susu segar
3 sudu teh baking powder
1 sudu kecil ovalette
filling-orange / strawberry @ ape2 ikut citarasa
pewarna

Cara-cara

Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk mixer dan pukul dengan kelajuan maksima 6-8 minit sampai kembang..

Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan titiskan pewarna.

Masukkan setiap warna ke dalam piping bag @ plastik bersih.

Picitkan adunan ke dalam paper cup( better yg keras la).

Letakkan filling secukupnya-nak senang masuk dlm plastik @ sudukan jer..

Picit lagi adunan yang sama @ berlainan warna sehingga 3/4 penuh . Kemudian dot-dotkan dengan warna pilihan...

last..kukus la dalam 10 hingga 15 mint.. :)

*Cara sendiri-pukul telur dulu, pastu masuk gula dan ovalette. Last tepung yang telah di ayak dengan baking powder...



SELAMAT MENCUBA !..jangan jadi macam Syira buat SINI..hehe

*Jom like page ni..PaBiLa-DuA-bLoGgEr-BeRgAbUNg ^_^


DISCLAIMER

Ini merupakan blog peribadi.

Segala ilmu,info,tips,gambar atau apa sahaja dalam blog ini adalah hak milik peribadi, dari pemerhatian dan sumber yang boleh dipercayai.
Tiada yang diambil dari sumber lain melainkan yang telah dikreditkan/dibacklinkkan/dinyatakan sumber asal dibawah setiap artikel bagi menghormati penulis/pemilik artikel asal.

Pemilik tidak bertanggungjawab sekiranya berlaku sebarang masalah dengan info yang anda kongsi di mana mana laman sosial.
Pendapat pemilik mungkin berubah mengikut nilai ilmu.
Mohon bertanya dahulu sebelum membuat sebarang spekulasi atau penyebaran maklumat. :)

Mohon tegur jika salah.
Terima kasih. :)

Official Blog Syira Lokman Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah