"Semua penulis akan mati. Hanya karyanya yang akan terus abadi. Maka tulislah sesuatu yang akan dapat membahagiakan dirimu di akhirat nanti "
- Saidina Ali bin Abi Talib-


Sunday, March 25, 2012

5 resepi untuk dikongsi... :D

Assalammualaikum
hye semuaa !

Syira suka masak !! ^_^ hehe...jom jom !

5 resepi untuk dikongsi... :D

UDANG MASAM MANIS

SAMBAL TUMIS SOTONG

LABU AIR TUMIS

AIR ASAM
DAGING REBUS
IKAN GORENG

GULAI LEMAK UDANG

seronok masak untuk family :)
Mana resepi??? hee~~
Maaf sebab Syira MALAS nak share resepi kali ni...
so kalau nak resepi juga..search la kat google ek ? hehe...
terima kasih sudi baca blog Syira....

#jom like page ni PaBiLa-DuA-bLoGgEr-BeRgAbUNg

Thursday, March 15, 2012

Happy Birthday Mama !

Assalammualaikum
hye semua !

Selamat Hari Lahir Mama yang ke-52..
kakak sayangggg mama ^_^
I am so blessed to have a wonderful mother like you :)
I LOVE YOU MAMA !..



p/s: It's 15 March 2012 and today is Mama's birthday. Selamat Hari Lahir Mama tersayang!
Semoga panjang umor dan dikurniakan kesihatan tubuh badan, dilimpahi rezeki yang luas dan dijauhkan segala bala bencana dan sentiasa dibawah lindungan Allah swt disamping family tersayang utk terus beramal ibadah kepadaNya. Amin.



Monday, March 12, 2012

I have 5 fingers for a reason :)



to show the world i'm gonna be okay
to pick out my dearest family members
for those bitches who push me too far
for that special guy when the time is right
for my best friends and the promise I'll never break

kalau satu tangan tu pula,boleh bagi penampooo kat orang..hehee :P


Friday, March 9, 2012

Ya Allah ..kuatkan lah hati aku :'(

Assalammualaikum.. :)

Ya Allah
kuatkan lah hati aku :'(


Kadang2 kita selalu tanya..
"kenapa Allah tak makbulkan doa aku?"
"Allah tak sayang aku ke?"
"Kenapa aku tak dapat apa yang aku nak?"

:) Bukan Allah tak nak makbulkan
bukan Allah tak sayanggg...tapi...

Allah s.w.t always has 3 replies to our prayers.:)
1. Yes.
2. Yes, but not now.
3. I have a better plan for you.

Allah always has something for you, a key for every problem, a light for every shadow, a relief for every sorrow & a plan for every tomorrow.
Allah adalah satu-satunya yang kenal diri kita dan masalah kita lebih daripada diri kita sendiri . Allah yang mengetahui apa yang benar-benar terbaik untuk kita.
Kita berada di jalan yang baik apabila kita meletakkan kepercayaan pada Allah yang  Maha Mengetahui, lagi Maha Bijaksana.. ^_^

Sabar itu sebahagian drpd iman..
Maka sabarlah dan lihatlah kemanisan yang akan kita peroleh nanti :) Insya-Allah..
jangan berhenti percaya pada Allah :)

# I wish and pray to be a better person each and everyday.

Thursday, March 8, 2012

appreciate every moment ..

Assalammualaikum
hye semua ! :)



.everything happen for the reason
sometimes people come into your life and you know right away that they were meant to be there
they serve some sort of purpose,teach u a lesson or help figure out who u are or who u want to become
u never know who these people
maybe your roommate,neighbour,long lost fren,lover,or even a complete stranger
when u lock eyes with them
u know that very moment that they will affect ur your life in some other way
and sometime things happen to you and at the time they seem horrible,painful,and unfair
but in reflection u realize that without overcoming those obstacle
u would never have realised your potential ,strenght and power of heart
everything happens for the reason
nothing happens by chances or by means of good or bad luck
illness,injury,love,lost moments or true greatness and sheer stupidity
all occur to test the limits of soul
without ths small test
if they be events.illnesses or relationships
life would be like a smooth paved,straight,flat road to nowhere
safe and comfortable but dull and utterly pointless
the people u meet who affect ur life and successes and downfalls u experience,
they are the ones who create who u are
even the bad experience can be learned from
those lesson are the hardest and probably the most important ones
if sumone hurts u,betrays u,or breaks ur heart..forgive them
for they have helped u learnt about trust
and the importance of being cautious to whom u open ur heart
if sumones loves u,love them back unconditionally
not only bcos they love u
but bcos they are teaching u to love and opening ur hearts and eyes
to things u would never seen or felt without them
make every day count
appreciate every moment and take for it everything
that u possibly can for u may never be able to experienced it again..(copy paste)


Bila kita ada masalah..kita hiraukan segala nasihat orang lain..sebab kita rasa mereka tak faham masalah kita..sebenarnye bukan mereka yg tak faham,tapi diri kita sendiri tak boleh nak terima kenyataan .. :)


#normal la,fikiran tengah bercelaru kan..tapi lama2 nanti oke ♥
Allah kan ada...^_^



Monday, March 5, 2012

3 perkara yang menakutkan..



3 perkara yang menakutkan..

1.Ditinggalkan
2.Meninggalkan
3.TERPAKSA meninggalkan/ditinggalkan..

dua perkara yang menyakitkan sama ada kita ditinggalkan atau kita meninggalkan seseorang..
cuma ada satu perkara yang lebih menyakitkan apabila kita sama2 tak nak berpisah tetapi ada sesuatu yang menyebabkan kita terpaksa melupakan antara satu sama lain :'(
ini lebih memeritkan !
i always be careful to whom i give my heart because i do realize when i give my heart to someone, i'm not only giving that person the right to love me but the power to hurt me also..

Sya tahu...
Jodoh Itu Rahsia ALLAH..

SEKUAT mana saya SETIA...
SEHEBAT mana saya MERANCANG...
SEJAUH mana saya MENUNGGU...
SEKERAS mana saya BERSABAR...
SEJUJUR mana saya MENERIMA
Jika ALLAH Tidak Menulis Jodoh
Kita Bersama..Kita Tetap Tidak
Akan Bersama..Tiada Yang
Kebetulan Melainkan Semuanya
Telah Dirancang..Dan Sebaik Baik
Yang Merancang Itu Adalah ALLAH
s.w.t., Maha Perancang
Segalanya :)

Syira takut disakiti,tak nak nangis lagi..
Syira tak tahu apa akan jadi nanti tapi Syira percaya,
kalau kita jage hubungan mengikut jalan Allah,pasti Allah akan bantu kita... kuatkan hati!! ^_^

Love is not how long we have been together, not how much we have given or receive, not how many times we helped each other...Its how you VALUE EACH OTHER

♥Wahai bakal imamku.. Help me, accompany me in getting to Jannah! ♥

p/s- dah mula rinduuu :'( sy tahu sy mmg emosi dalam hal2 sebegini ;p


Friday, March 2, 2012

Syira Dapat "BABY" !

Assalammualaikum
hye semua !


Tarikh lahir : 28/02/2012(sama nan anak mawi)
Tempat lahir :HUKM
Masa:4:08 pagi

tadaaa !! comel tak anak Syira ??
alhamdulillah..setelah mengandung selama 9 bulan akhirnya dapat juga baby boy !..
hero la ni :D haha...
bila Syira mengandung????
hehee...act,ni anak buah Syira laaa...abang syira punya anak!.. :D ni lah cucu sulung abah n mama Syira..
and yang best nya cicit pertama opah belah abah!
tehe~~~ congrats !..comel je "haziq" .. lepas ni boleh ajar  MAIN BOLA :D
jadi anak yang hebat tau!
lepas ni anda semua boleh panggil Syira makcik laaa!
:P

#thanks sudi baca blog Syira yang tak seberapa ni..
jom like page ni PaBiLa-DuA-bLoGgEr-BeRgAbUNg


DISCLAIMER

Ini merupakan blog peribadi.

Segala ilmu,info,tips,gambar atau apa sahaja dalam blog ini adalah hak milik peribadi, dari pemerhatian dan sumber yang boleh dipercayai.
Tiada yang diambil dari sumber lain melainkan yang telah dikreditkan/dibacklinkkan/dinyatakan sumber asal dibawah setiap artikel bagi menghormati penulis/pemilik artikel asal.

Pemilik tidak bertanggungjawab sekiranya berlaku sebarang masalah dengan info yang anda kongsi di mana mana laman sosial.
Pendapat pemilik mungkin berubah mengikut nilai ilmu.
Mohon bertanya dahulu sebelum membuat sebarang spekulasi atau penyebaran maklumat. :)

Mohon tegur jika salah.
Terima kasih. :)

Official Blog Syira Lokman Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah