"Semua penulis akan mati. Hanya karyanya yang akan terus abadi. Maka tulislah sesuatu yang akan dapat membahagiakan dirimu di akhirat nanti "
- Saidina Ali bin Abi Talib-


Monday, December 31, 2012

KESILAPAN KERAP WANITA TENTANG AURAT

Assalamualaikum
hye semua !

KESILAPAN KERAP WANITA TENTANG AURAT :
  1. Aurat itu adalah memakai tudung sahaja.
  2. Bertudung tetapi ber‘T-Shirt' berlengan pendek.
  3. Bertudung tetapi baju kebarungnya terbelah kainnya.
  4. Bertudung tetapi bajunya sendat, sempit dan nipis lalu memaparkan bentuk kawasan-kawasan mudah ‘menggoda'.
  5. Bertudung tetapi amat longgar dan menayangkan jambul dan hujung rambutnya.
  6. Bertudung tetapi hanya memakainya di pejabat sahaja. Tidak di sekitar rumah, pasaraya dan sebagainya.
  7. Bertudung tetapi tudungnya dilempar ke belakang leher, maka terdedahlah dadanya dari ditutupi kain tudung.
  8. Bertudung tetapi dengan tudung yang amat nipis sehingga boleh diihat sanggul, leher, tengkuk dan dadanya.

Sesungguhnya aurat wanita Islam bukanlah hanya tudung semata-mata sebagaimana yang difahami oleh sebahagian umat Islam
-petikan kata2 Sheikh Ali Thantawi

##I know i have little knowledge about Islam,but i really want to learn and share about it :)...please..tell me if you know more ^_^ maaf if Syira silap..mohon tegur ye :)

Wednesday, December 26, 2012

Syira menang "Photo Contest" by Hanna Nabiella :D

Assalammualaikum
hye semua!

⇨▶..Miss.AlwaysLate..♠✔..

..Syira menang photo contest by Hanna Nabiella ( KLIK SINI) ..hehe..
Alhamdulillah..rezeki :D
..nak tahu hadiah yg ditawarkan ?? :D

Hadiah 
--------------------------------------------------------
1. Pemenang pertama ==> Rm10 top up + Review blog + Promote Blog + Bloglist kekal
2. Pemenang kedua ==> Rm5 top up + Review blog + Promote Blog + Bloglist kekal
*3. Pemenang ketiga ==> Rm3 top up (kalau ada) + Review blog + Promote Blog + Bloglist kekal
4. Top Refferel (2 pemenang) ==> Rm5 top up + Review blog 
*5. 7Pemenang Bertuah (random) ==> Full Blog Review + Bloglist (6bulan)
5. Semua peserta akan di Review ! ^_^ horeyy~ 

Hehe..Syira tak la dpt tempat pertama or kedua tapi Syira menang kategori top referrel and dapat topup RM5 + Review blog :D Tak cayee ?? KLlK SINI..hee~~ yeay !! rezeki lagi..alhamdulillah..
thanks Hanna ! ^_^ tahniah pemenang yg lainn... JOM TERJAH BLOG HANNA ! :)

twitter : https://twitter.com/SyiraLokman
page : PaBiLa-DuA-bLoGgEr-BeRgAbUNg


Tuesday, December 25, 2012

Jom ringankan tangan bantu anak yatim! :D

Assalamualaikum
hye semua !

KLIK BANNER !

Anda sayangkan anak anak yatim ? 
 Tak tahu macam mana nak bantu ?? 
Jom ringankan tangan bantu anak yatim! :D

KLIK SINI :D



Beberapa orang blogger akan melakukan kerja amal sambil memberi sumbangan kepada anak anak yatim..
event ni dibuat di Selangor pada bulan 2 nanti dan disebabkan Syira sekolah,so Syira tak dapat nak join :(
so,Syira nak bantu kutip dana melalui blog ni :D
Kepada insan insan yang berhati mulia..Syira merayu agar anda semua dapat memberi sumbangan ikhlas untuk membantu anak-anak yatim ni..
Untuk memberi sumbangan atau mendapatkan info,anda boleh berhubung dengan  nadiafarahida@gmail.com atau Facebook- nadiafarahida
  
"Apabila mati seorang anak adam itu, terputuslah segala amalannya melainkan tiga perkara. Iaitu sedekah jariah, ilmu yang bermanfaat, serta doa anak-anak yang soleh." 
[Riwayat Muslim]

"Perumpamaan orang-orang yang menafkahkan hartanya di jalan Allah adalah seperti sebiji benih yang menumbuhkan tujuh tangkai, pada tiap-tiap tangkai ada seratus biji. Allah melipat gandakan (ganjaran) bagi siapa yang Dia kehendaki. Dan Allah Maha Luas (kurniaNya) lagi Maha Mengetahui."
[2:261]

##bagitahu nadiafarahida@gmail.com atau nadiafarahida anda dari blog Syira eh ,nanti confuse pulak die.. hehe
^_^ TERIMA KASIH !


Monday, December 24, 2012

Segmen - Jom tambah rakan blogger !

Assalamualaikum
hye semua!

hee~~segmen ni macam segmen nak hilangkan bosan, :P hehee
Dah akhir tahun kann..so Syira nak beri penghargaan kpd followers and pembaca blog Syira di samping merapatkan ukhwah sesama blogger! hehe..

SyaRat-Syarat Penyertaan

1~Buat entry dan letakkan tajuk: Segmen - Jom tambah rakan blogger !
2~Letakkan Banner diatas dalam entry anda dan linkkan ke entry segmen ini..
3~Follow Blog Syira dan like page ni PaBiLa-DuA-bLoGgEr-BeRgAbUNg (wajib)
4-Komen mana2 entry dalam blog Syira..komen yg membina diharapkan :) ..
5-Dah siap ?? letakkan link entry anda di ruangan komen yer ..

SIMPLE  KANNN ?? :D

Tarikh tutup: 30 Disember 2012

GANJARAN :
  • Syira akan review 5 blog yang bertuah..
  • Syira akan follow 20 blog terawal yang join segmen ni :)
Semua dijemput untuk join segmen ini.. ^_^ Di akhir segmen ni,Syira akan listkan semua blog yang join segmen ni dan lepas ni,boleh la ramai2 blogwalking ye ^_^ mana tau kot lepas ni ramai follow blog anda :D

Sunday, December 23, 2012

10 Surah dapat Menghalang daripada 10 ujian Besar Allah

Assalamualaikum
hye semua!
Hari ni Syira nak share 10 Surah dapat Menghalang daripada 10 ujian Besar Allah.

1- Surah Al-Fatihah ...dapat memadam kemurkaan Allah SWT.

2- Surah Yasin...dapat menghilangkan rasa dahaga atau kehausan pada hari Kiamat.

3- Surah Dukhan...dapat membantu kita ketika menghadapi ujian Allah SWT pada hari kiamat.

4- Surah Al-Waqiah...dapat melindungi kita daripada ditimpa kesusahan atau fakir.

5- Surah Al-Mulk...dapat meringankan azab di dalam kubur.

6- Surah Al-Kauthar...dapat merelaikan segala perbalahan.

7- Surah Al-Kafirun...dapat menghalang kita daripada menjadi kafir ketika menghadapi kematian

8- Surah Al-Ikhlas...dapat melindungi kita daripada menjadi golongan munafiq.

9- Surah Al-Falq...dapat menghapuskan perasaan hasad dengki.

10- Surah An-Nas...dapat melindungi kita daripada ditimpa penyakit was-was.


##tolong bgtau if Syira silap :) thanks !


Monday, December 17, 2012

Blog SyiraLokman direview- EmasPutih

Assalammualaikum

Syira nak story tentang "tuah tak terperasan" ..
Act,Hari tu Syira melawat blog EmasPutih..then Syira berminat untuk join Sini..
orang nak review blog kita kann,siapa tak nak :D
So Syira dengan excitednya letaklah link blog Syira kt ruang komen blog EmasPutih TETAPI  time nak letak link..komen tak boleh nak publish..penat try,tapi tak mauu...so dalam hati pun cakap,
"takpela,tde rezeki nak di review"
..then beberapa hari lepas tu blogwalking,melawat la sini nak tengok 10 blog yang terpilih untuk di review.. buka je terpampang nama blog SYIRA LOKMAN ...
"eh ??macam mana boleh terpilih?? bukan tak dapat nak komen ke? "..
sebelum ni igtkan da tak dapat join upenyeee komen syira tu dah publish cuma internet problem time tu,so Syira nampak macam tak publish..

terpilih juga :)
ade rezeki kannn :) alhamdulillah :) Jom ramai2 terjah blog http://www.kisahemasputih.com

terima kasih EMAS PUTIH !


Wednesday, December 12, 2012

Nak blog anda direview ?? Jom tinggalkan link..

Assalamualaikum
hye semua !


5 blog bertuah akan dipilih secara rawak untuk direview.
Hanya tinggalkan link blog anda sahaja di ruangan komen oke !

Sila tinggalkan link blog anda sebelum 15 Disember 2012..
Thank you ! ^_^


Jom follow Syira di twitter : https://twitter.com/SyiraLokman
Jom like page ni : PaBiLa-DuA-bLoGgEr-BeRgAbUNg


Monday, December 10, 2012

Macam mana nak Bahagia ? ^_^


Assalamualaikum

hye semua ! ^_^


1. Cintailah Diri Sendiri Sebelum Kamu Mencintai Orang Lain
Kebanyakan dari kamu apabila bercinta sanggup mengetepikan kemahuan, keinginan serta keperluan diri sendiri demi insan yang bergelar kekasih. Inilah kesilapan paling besar.Jadi pastikan kamu sayang diri sendiri terlebih dahulu sebelum kamu ingin menyayangi orang lain.

2. Berkorban Biarlah Berpada-Pada
Ada yang sanggup bersusah payah dan menyakiti hati sendiri demi melihat orang yang disayangi bahagia. Tidak salah untuk berkorban namun berpada-padalah. Jangan terlalu meletakkan diri kamu serendah-rendahnya hingga sanggup biarkan diri sendiri merana semata-mata mahu menggembirakan orang lain. Hidup ini dalam hal apa pun perlu seimbang.

3. Punya Pendirian Yang Tetap
Seorang yang punya pendirian akan tahu apa yang dia inginkan untuk diri dan tidak akan berubah mengikut cara orang lain. Inilah yang terbaik kerana apabila kamu tidak berpendirian, itulah yang menjadi punca hidup mudah dikongkong atau ditentukan oleh orang lain. Ini secara tidak langsung membuka ruang untuk orang mempermainkan hati kamu.

4. Bahagikan Hidup kamu Dengan Hal-hal Yang Lain
Jangan bergantung dengan seseorang untuk hidup,bergantunglah kepada Allah..
belajarlah membahagikan hidup kamu dengan cinta, kerjaya, keluarga, hobi dan sebagainya. Percayalah kamu akan rasa hidup lebih bahagia apabila bijak membahagikan segala-galanya dengan baik.


Thursday, December 6, 2012

Remember Just Remember

Assalammualaikum
hye semua !

When things are down
And you are out of your mind
Remember just remember
Allah is The Kind.

When your life is in darkness
And nothing is right
Remember just remember
Through the darkness, Allah is The Light.

When nothing makes sense
And your heading for demise
Remember just remember
It doesn't make sense, but Allah is The Wise.

When times are troubled
And no one seems to care
Remember just remember
Allah won't hurt you, He is The Fair.

When your heart is breaking
And your pain makes you fall
Remember just remember
Allah Sees it all.

When you are weak
And the road seems long
Remember just remember
Seek strength from The Strong.

When life is a burden
And everything is unstable
Remember just remember
Allah is The Able.

When the way is cloudy
And there is no one by your side
Remember just remember
Allah is The Only Guide.

When no one wants to listen
Or is willing to lend an ear
Remember just remember
Allah is always ready to hear.

When you are poor and penniless
And you are stuck in a niche
Remember just remember
Allah is The Rich.

When you are down in your misery
And there is nowhere to run
Remember just remember
You can always run to The One.

Allah is really here.


DISCLAIMER

Ini merupakan blog peribadi.

Segala ilmu,info,tips,gambar atau apa sahaja dalam blog ini adalah hak milik peribadi, dari pemerhatian dan sumber yang boleh dipercayai.
Tiada yang diambil dari sumber lain melainkan yang telah dikreditkan/dibacklinkkan/dinyatakan sumber asal dibawah setiap artikel bagi menghormati penulis/pemilik artikel asal.

Pemilik tidak bertanggungjawab sekiranya berlaku sebarang masalah dengan info yang anda kongsi di mana mana laman sosial.
Pendapat pemilik mungkin berubah mengikut nilai ilmu.
Mohon bertanya dahulu sebelum membuat sebarang spekulasi atau penyebaran maklumat. :)

Mohon tegur jika salah.
Terima kasih. :)

Official Blog Syira Lokman Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah