"Semua penulis akan mati. Hanya karyanya yang akan terus abadi. Maka tulislah sesuatu yang akan dapat membahagiakan dirimu di akhirat nanti "
- Saidina Ali bin Abi Talib-


Sunday, September 29, 2013

Tips belajar dan berjaya.

Assalamualaikum
hye semua !


Tips belajar dan berjaya:

  1. Niatkan belajar kerana Allah.
  2. Semestinya belajar, belajar, belajar.
  3. Biasakan belajar ada wuduk.
  4. Goyang badan semasa membaca/ menghafal. (macam tahfiz)
  5. Makan anggur hijau,kurma,kismis dan delima.
  6. Baca doa dan zikir.
  7. Amalkan baca Yassin dan Al Quran setiap hari.
  8. Solat apabila masuk waktu solat.
  9. Doakan untuk ibu bapa dan orang di sekeliling kamu.
  10. Berbuat baik dengan semua orang.

Ini bukan hanya tips untuk belajar bagi menghadapi peperiksaan tetapi boleh digunakan untuk belajar mengumpul "ilmu dunia dan pahala akhirat"
Untuk yang akan menghadapi peperiksaan, semoga berjaya !
Be strong & take a good care of yourself. Don't be so stress ^_^ semoga berjaya !
Doakan untuk Syira juga :)


Saturday, September 21, 2013

Syira Lokman menang "illustration segmen by AsnawiHassim" !

Assalamualaikum
hye semua !

Yeayy !
Syira menang  "illustration segmen by AsnawiHassim" ! :D Hehe..
senang je nak join..just share di facebook ..and Alhamdulillah Syira dapat juga ^_^

Beliau baru berusia 14 tahun 
dan masih belajar lagi untuk buat doddle/illustration ni..
untuk orang yang baru belajar, 
kak Syira rasa awak ada bakat dik , 
nice work :) keep it up !
TERIMA KASIH asnawihassim88.blogspot.com :)

Monday, September 16, 2013

Random by Cikamal.com


Assalamualaikum
hye semua ..
jom join !




Klik banner utk join !

nickname : Syira Lokman


Friday, September 13, 2013

Blog Syira Lokman direview - Mialiana.

Assalamualaikum
hye semua !


Terima kasih diucapkan kepada MIALIANA kerana memilih Syira untuk memenangi Segmen Follow & Blogwalking #4
so, Mialiana dah review 1 entry terbaik dari blog Syira..
Jom tengok apa pendapat Mialiana tentang entry ini  SINI.

Mia Liana

Kenapa susah nak berubah ? KLIK SINI

"Pokok pangkalnya hati dan semangat perlulah kuat untuk berubah. Memang susah kalau kita nak berubah. Entri ini sangat menarik dengan kupasannya yang begitu mendalam dan bersahaja. Tahniah ya Syira. Sememangnya inilah yang terjadi kepada kita semua tanpa disedari. Memang dalam hati dah terdetik dan terniat, namun nak jadikannya satu kenyataan memang payah apabila ada halangan yang menimpa. Ini menjadikan niat untuk berubah telah terbantut dan tidak berjaya. Oleh itu, seharusnya kita berusahalah selagi termampu untuk berubah kepada kebaikan" -(pendapat Mialiana) selanjutnya....Klik sini..


## Terima kasih semua yang sudi komen entry ni.

Saturday, September 7, 2013

Review 3 blog bertuah- SEGMEN MERDEKARAYA by Syira Lokman.

Assalamualaikum
hye semua..

Tahniah kepada para pemenang segmen SEGMEN MERDEKARAYA.

BLOG PERTAMA-mR. nERD ?

 Mr.Nerd
Siapa Mr. Nerd ?
beliau baru je berusia 16 tahun, 16 tahun pun da pandai berblog da..
comel je blog dia, warna warni :D Adik ni pun suka join segmen..
jom la follow adik ni, kowg pun boleh join segmen yang sama nanti :D
btw, ni post terbaru Mr.Nerd ! jom baca..

"Mulai hari ini, kita jalan sendiri-sendiri. Hidupmu dan aku biar pisah sampai di sini.
Maaf, waktu untuk mencintaimu telah usai. Aku telah berusaha menempati satu ruang di hatimu. Dan kali ini aku setuju denganmu. Kau..memang tak pantas untukku.
Kau berubah. Bukan, mungkin aku yang berubah. Waktu telah merubah aku, seperti yang kau bilang..semuanya tak sama lagi." see more...


BLOG KEDUA - mulan-sahbanu.

Miss BaNu StoRy
Background blog ni warna putih, Syira suka sebab ada bunga bunga warna pink juga !
 hehe..comel !
Banyak info terbaru, ruangan tazkirah and cerita sensasi dunia hiburan kowg boleh tau.
siapa peminat Johan dan Zizan memang sangat digalakkan la utk berkunjung ke blog ni !
macam2 cerita ada :D
pemilik blog turut review filem/ drama terbaru ^_^ peminat korea pasti terujaa..
so..
jom terjah blog mulan-sahbanu


BLOG KETIGA-biskutcelup.
biskutcelup

Pemilik blog bernama Aqmal, merupakan pelajar tahun akhir jurusan kejuruteraan mekanikal di Ritsumeikan University di Jepun :D
waaa ~~ bestnye.. ! bawa Syira pergi Jepun boleh ? :P
Dilahirkan pada tahun 1991 di perak ? eh Perak ? sama la kte .
Follower blog dah ada 1417..kira otai la ni ye :D
Blog pun kemas dan menarik, macam macam ada.
so sesiapa yang nak belajar bahasa Jepun..boleh la terjah blog aqmal ni..
nak tanya apa apa pun tanya je..
jangan malu malu :P



Monday, September 2, 2013

"Distance never separates two hearts that really care".

Assalamualaikum
..hye semua !



"Distance never separates two hearts that really care".
Bersatunya 2 hati sampai abadi kerana cintakan yang Satu sampai mati :)

Crumple shawl by Nadia Hijabs.
Baju kurung moden +  kain kembang payung + lace bunga hitam
(design by me-Syira Lokman)



Pemenang segmen Merdekaraya by Syira Lokman !


Assalamualaikum
..hye semua !
Terima kasih kepada semua yang sudi join segmen Merdekaraya by Syira Lokman
semua blog Syira dah follow :D

Walaupun ramai yang tak menepati kehendak segmen,tapi Syira follow je semua yang sudi join!
eratkan ukhwah rakan blogger :)
.
.
.
.
.
.
.
.
.


Nak tahu siapa pemenang segmen ?

Tadaaaaaa ... !

  1. http://ahmadsollehin.blogspot.com/2013/08/segmen-merdekaraya-by-syira-lokman.html
  2. http://mulan-sahbanu.blogspot.com/2013/08/segmen-merdekaraya-by-syira-lokman.html
  3. http://biskutcelup.blogspot.jp/2013/08/segmen-merdekaraya-by-syira-lokman.html


Tahniah kepada para pemenang ! Tunggu ye :) nanti Syira review blog anda :)


DISCLAIMER

Ini merupakan blog peribadi.

Segala ilmu,info,tips,gambar atau apa sahaja dalam blog ini adalah hak milik peribadi, dari pemerhatian dan sumber yang boleh dipercayai.
Tiada yang diambil dari sumber lain melainkan yang telah dikreditkan/dibacklinkkan/dinyatakan sumber asal dibawah setiap artikel bagi menghormati penulis/pemilik artikel asal.

Pemilik tidak bertanggungjawab sekiranya berlaku sebarang masalah dengan info yang anda kongsi di mana mana laman sosial.
Pendapat pemilik mungkin berubah mengikut nilai ilmu.
Mohon bertanya dahulu sebelum membuat sebarang spekulasi atau penyebaran maklumat. :)

Mohon tegur jika salah.
Terima kasih. :)

Official Blog Syira Lokman Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah