"Semua penulis akan mati. Hanya karyanya yang akan terus abadi. Maka tulislah sesuatu yang akan dapat membahagiakan dirimu di akhirat nanti "
- Saidina Ali bin Abi Talib-


Friday, January 31, 2014

Segmen "Saya Nak Tudung Bawal Roses"

Assalamualaikum
hye semua ^_^



KLIK BANNER UNTUK JOIN ! :)


Segmen ni berlangsung pada hari ini 31/1(Jumaat) hingga 2/2 (Ahad) dan pada hari Isnin ni akan diumumkan pemenang!!

HADIAH
1) 5 Top reffral : Akan mendapat sehelai tudung bawal roses Airis dan sehelai tudung bawal plain.
2) 5 Random: Akan mendapat sehelai tudung bawal roses Creamy.



Tips Nak Jadi Sponsor.

Assalamualaikum
hye semua !


Syira selalu jadi sponsor :D

Siapa belum pernah jadi sponsor? tak nak cuba ? :D
seronok jadi sponsor sebenarnya..boleh dapat macam macam :D
Bagi sesiapa yang malas nak buat GA/Contest/segmen sendiri, boleh try jadi sponsor..mudah :)

Antaranya kelebihan yang kowang akan dapat:
  • Meningkatkan follower blog/twitter/instagram.
  • Meningkatkan liker fanpage. 
  • Dapat kenal blogger yang sebelum ni kita tak kenal pun.
  • Nak suruh like gambar contest pun boleh :)
Macam2 syarat lagi boleh :)

Kebanyakkan blogger akan sponsor mana2 penganjur yang ramai followers..
kenapa? 
supaya bila ramai yang join secara tidak langsung follower blog sponsor dan jumlah like di fanpage pun akan meningkat :)

Tapi Syira tak kisah, kalau rasa nak sponsor Syira sponsor je, sebabnya boleh tolong blogger baru. 
Newbie perlukan sokongan, if tiada yang nak sponsor, 
mungkin akan putus semangat untuk jadi blogger kan ? :)
Syira juga pernah merasa jadi newbie :)
Tapi buat yang baru berjinak2 nak buat GA/segmen/contest tu..
bila tak ramai join..jangan putus asa :) usaha harus ada !

Sebelum jadi sponsor, buat persetujuan dulu.
Tanya penganjur dulu apa yang perlu tahu, syarat yang boleh diletakkan,
jumlah pemenang yang kita nak sponsor and barangan yang ingin disponsor sama ada duit, barangan pos , barangan blog or topup.

 Lepas dapat persetujuan, make sure sponsor dapatkan link blog GA/Segmen/contest.
Check semula ada tak penganjur letakkan syarat yang kowang dah persetujui tadi.
If ada, oke :)

Buat sponsor !!
Kalau dah rela hati jadi sponsor tu janganla lepas umum pemenang, sponsor lari.
Bila pemenang tuntut hadiah tolong bagi respon supaya pemenang tak tertunggu-tunggu.
Hadiah lambat sampai tak apa, janji ada maklum balas antara pemenang dan sponsor.
Jangan senyap :) if kita menipu.. faham faham je la dosa yang kita tanggung :)
akhirnya penganjur perlu gantikan hadiah tersebut . :)

Selamat menjadi sponsor !


Direview oleh Farahuda.

Assalamulaikum
hye semua !



Alhamdulillah...Hari tu Syira join Segmen Review Blog by Farahuda .
Farahuda mencari 5 blog terawal dan terakhir untuk direview dan alhamdulillah :) 
Syira antara yang terpilih ! ^_^
Terima kasih awak ^_^
jom ramai ramai terjah blog beliau ! [KLIK SINI]


Thursday, January 30, 2014

Hadiah dah pos :D

Assalamualaikum
hye semua !

Hari ni Syira dah pos hadiah special buat pemenang bertuah ! ^_^

Tema : flora polkadot lace :)





Ni handmade tau..maaf if tak cantik, Syira tak la kreatif mana tapi ni special untuk kowang :)

Tahniah kepada pemenang Pencarian Bloglist by Syira Lokman [KLIK]
dan pemenang Special Giveaway by Ainruslee dan Hanazakaria [KLIK] :)

Terima kasih memeriahkan giveaway ni ye ^_^

Syira guna pos biasa je tak de laju laju ni..hehehe..Mohon sabar menunggu :)
Bila hadiah dan sampai..bagitau okee ?? thanks :)


siapa lagi nak hadiah comel comel ??
oke jom !
Syira nak ajak kowang join giveaway yang baru dan sedang berlangsung ~


Syira sponsor :

  • Meaningful Birthday Giveaway by Yaya.[KLIK]
  • February Special Giveaway by Humai, Iera & Fasihah. [KLIK]
  • First Giveaway by Sarah's Story. [KLIK]
  • First Giveaway by Stifazara. [KLIK]

Syira join :
  • Giveaway by Nabilamedan [KLIK]
  • Giveaway World Hijab.[KLIK] 
  • Giveaway CNY by Dedeq [KLIK] 
  • Opzzpinky GA 2014 by Sharina. [KLIK]
  • Pencarian Bloglist by Fiona Ellallynx. [KLIK]
  • Giveaway Birthday Azhafizah.[KLIK]
  • Super Duper Awesome Giveaway by Hannan. [KLIK]

Apa yang bestnya, kebanyakkan giveaway di atas ni, menawarkan lebih dari 45 hadiah ! memang banyakk kannn and ada penganjur yang berikan hadiah kepada semua peserta yang join !


## kepada Farhani, awak je belum tuntut hadiah..
tempoh da tamat tapi  takpe..pm syira di facebook atau twitter
.. if syira baik hati, syira akan pos :) hehe..tq !


Desktop wallpaper by Azhafizah.

Assalamualaikum
hye semua !


KLIK BANNER UNTUK JOIN ! :D

tadaaa ~~
Siapa nak Softcopy calendar 2014 desktop wallpaper yang cantik ni
ada nama blog kowang sendiri tauu !
coomel je ! Syira punya siap ada tagline lagi ^_^ hehe
Terima kasih akak !
so sesiapa yang nak juga,
senang je...jom join Giveaway by Azhafizah. 
Semua yang join akan dapat desktop wallpaper yang cantik ni ^_^ good luck !



Pencarian 50 Bloglist Mamaniza.com

Assalamualaikum
hye semua !


Klik banner untuk join ^_^
Tamat 31 Januari 2014.



2ND GIVEAWAY BY NABILAMEDAN

Assalamualaikum
hye semua ! ^_^


2ND GIVEAWAY BY NABILAMEDAN


Tekan Banner diatas untuk sertai giveaway ini. Giveaway ini mendapat tajaan daripada Hazwan Hairy, Zara Nurhaidah, Akma Khaieri, Emas Putih, Ieta Mad Sa'ad, Nur Shuhada Abdullah, Julia Jamaludin, Amirul Syahnaz dan Blog Eita. Giveaway ini dianjurkan oleh Nabila Medan.
Top Refferal bakal membawa pulang hadiah wang tunai sebanyak RM50. Hadiah bagi kategori cabutan bertuah ialah seperti Wang Tunai RM100, Wang Tunai RM20, Bag, Shawl Satin, Shawl Glitter, Novel, Havoc Tshirt, Geek Tshirt, Wolf88 Tshirt, Topup, Kasut, Rantai dan juga Subang. Sebanyak 15 orang pemenang bertuah dicari bagi memenangi hadiah-hadiah tersebut. Giveaway kali ini mencari seramai 16 orang bagi mendapatkan hadiah dalam kategori top refferal dan juga kategori cabutan bertuah.

Tempoh Giveaway
30 Januari 2014 - 10 Februari 2014

Jom klik banner untuk join ^_^ serbu !


Abah :'(

Assalamualaikum
hye semua !

Untuk melihat dengan lebih jelas, drag gambar ke new tab :)
Semalam entah apa petunjukNya, terjumpa gambar2 ini..
Melihat gambar ini membuatkan air mata mula menitik, teringat kata kata abah yang takkan aku lupa :'( maaf !



Untuk melihat dengan lebih jelas, drag gambar ke new tab :)
ayat dalam gambar ini saling tak tumpah dengan kata kata abah dulu.
abah dan kakak, itu juga panggilan kami.
manjanya aku dan abah sebab itu tiap kali teringat perkara berkaitan abah, hati ini mudah tersentuh.
air mata mengalir tanpa dipinta, hanya sedar hujan membasahi pipi.

Bukan aku tak mahu berubah, tetapi hakikat kejahilan dunia membuatkan aku lemah :'(

credit : doodle dakwah :)

##hargai mama dan abah kita :)


Wednesday, January 29, 2014

Blog Syira Lokman dah 3 tahun !

Assalamualaikum
hye semua !

28/1/2014 ! 
Blog Syira dah 3 tahun :D
waa~~ dah lama tapi rasa macam baru..


hehe..sebenarnya dah terlajak 1 hari baru teringat nak buat entry ^_^

Hye...
saya Syira Lokman..umur saya 20 tahun :)
Tegur saya jika saya salah ye :)
Mesti ramai blogger yang baru sedar kehadiran Syira dalam dunia blogging ni kan ?
yelaaa
nama je 3 tahun ada blog tapi start aktif pun bulan lepas :D
Dulu mula buat blog saja suka suka..
biasa la..zaman sekolah..cerita suka hati je kat blog ni..pasal diri la,kawan2 la..

sampai satu masa rasa nak delete blog tapi ntah macam mana rasa macam blog ni penting untuk Syira.
salah satu cita cita Syira ialah 
"Syira nak jadi inspirasi kepada orang lain"
Syira terfikir
"berblog untuk apa"
Sebab apa yang kita tulis akan menjadi saham diakhirat. Biarlah saham tu yang halal bukan haram kan ?
Macam mana boleh jadi haram ?
Bila share cerita buruk orang, mengutuk dan buka aib manusia or apa sahaja yang negatif :)

Sebelum Syira mula aktif berblog balik, 
Syira dah delete entry merapu,luahan perasaan, dan apa sahaja gambar yang tidak sempurna penutupan auratnya walaupun gambar orang lain yang ada dalam blog ni.

Mungkin ada yang pelik
"untuk apa Syira berblog?"
"Dapat apa?"
:) I have my own reasons..ada sebabnya :)
tapi Syira tak nak bagitau..hehe..biarlah rahsia.
Syira nak bantu orang lain dengan cara Syira sendiri :)
Yang penting
"Untuk masa depan"

Syira nak gunakan blog untuk share tentang diri sendiri, hal sosial dan persekitaran + perspektif Islam, fashion, resepi, tips blogging and giveaway.
Syira akan teruskan dengan cara Syira berblog dan 
masih kekal dengan niat awal berblog. 
Syira bukan blogger sepenuh masa.
Syira berniaga tapi berniaga ilmu.
Itu yang Syira mampu :)

Syira dah niatkan dalam hati nak share ilmu dengan pembaca semua walaupun Syira tak hebat mana.
Alhamdulillah.. 
seronok berblog ni,makin ramai kawan yang baik dan ramah pula tu ^_^
Dapat banyak hadiah bila join giveaway :) seronok kongsi rezeki.
Allah bagi rezeki lagi apabila blog Syira terpilih untuk menghiasi ruangan "review blogger" dalam majalah remaja [KLIK SINI]

Alhamdulillah..Kalau ada pertanyaan, nak minta tolong atau nak Syira review produk, online shop, butik, tolong kumpul sumbangan/derma atau sebarang urusan, please add fb, follow twitter atau pun email je :)
insyaAllah i will help you :)
* Syira lebih aktif di fb !

Email : syiralokman21@yahoo.com

Other than URL given, I do not own any other social media network.

Saya menulis untuk semua ^_^
My writing comes pure and sincerely from my heart. 
I hope you will enjoy reading my blog as much as I do :)

### Saya menulis untuk diri sendiri, untuk orang lain, kamu, mereka atau sesiapa sahaja :)
moga bermanfaat !
Bersama sebarkan kebaikan dan kasih sayang ^_^


Dari novel ke ...??

Assalamualaikum
hye semua!

Ramai tak yang suka baca novel?
Syira pun suka..
..
tapi....
...

Tu dulu..
Dulu Syira hantu novel...Syira ada banyak novel sampai penuh almari, lepas baca je akan share dengan kawan lain.
Boleh kata if ada novel baru mesti nak beli. Paling Syira suka ialah hasil tulisan "Hlovate".
tapi sejak 2 tahun lalu tak tahu la kenapa tengok novel pun dah tak ada selera.

Pergi kedai buku pun dah tak tengok rak novel.
Tak tahu la kenapa minat berubah tiba tiba.
Kalau beli pun, still berbalut lagi..ada yang tak baca pun.


Sekarang ni Syira suka baca buku2 motivasi,ilmiah dan keagamaan .
Tak jemu pun baca, sekarang ni bila free je mesti buku2 ni ada di tangan.
Kusyuk je baca.
Bila tengah baca pun kadang terfikir 
"eh, sejak bila aku suka baca buku ni?"
dulu kalau beli buku macam ni mesti tengok2 je lepas tu tutup !
bosan..tapi sekarang tak..
Kadang terfikir juga macam mana la boleh berubah minat ni kan..
hehe..tapi Syira syorkan kowang baca buku2 atas ni..
serius best !
boleh buat kita berfikir dan nilai semula diri kita.
Sekarang tengah baca buku "Mudahnya Menjemput Rezeki"

Mungkin if baru nak mula baca buku2 macam ni akan ada rasa jemu tapi kalau amalkan selalu mungkin lepas ni jadi favourite pula :D
Lepas ni nak kumpul buku2 macam ni pula..hehe..
Syira berminat nak hasilkan buku motivasi sendiri ^_^ ececee, berangan lebih kan ! tapi apa salahnya mencuba :D


Biar sakit, biar perit.

Assalamualaikum
hye semua ^_^


Hiasi perjalanan duniamu,
Bila jatuh, bangkit;
Biar sakit,
Biar perit,
Tetapkan hati,
Supaya pengakhiranmu syahid.

-Syira Lokman-


Tuesday, January 28, 2014

Islam itu Ganjil ?

Assalamualaikum
hye semua !

Untuk yang sedang berubah atau mahu berubah, kuatkan hati :)
Andai perubahanmu dilihat ganjil, biarkan :)

Rasulullah s.a.w bersabda: Islam bermula sebagai sesuatu yang dianggap asing dan ganjil. Dan ia akan kembali sebagaimana permulaannya, dianggap asing dan ganjil. Maka, beruntunglah orang-orang yang ganjil. (H.R. Muslim)

Macam2 dan jadi sekarang. 
Semua itu petunjuk,untuk apa? supaya kita dekatkan diri dengan Allah.
Realiti yang sgt2 dekat dengan kita semua, semakin maju kita ke hadapan semakin kita leka dalam menilai apa yang sedang mengaburi mata kita.

Contoh paling mudah, pakaian wanita.
Apabila ada yang berpakaian mengikut apa yang disyariatkan dipandang ganjil, tidak tahu berfesyen, khemah bergerak. 
Tetapi hakikatnya betapa beruntungnya mereka yang ganjil ini. 
Kita mahu nampak cantik tetapi kita lupa untuk kembali kepada apa erti kecantikan sebenar seorang wanita. 
Berfesyen tak salah, tapi jangan jadi hamba fesyen. Mengikut arus kemodenan tidak bermakna harus bertelanjang walaupun sudah berbalut. 
Memakai jubah, baju kurung dianggap tidak sesuai untuk ke Mall atau berjalan jalan.
Jadi apa yang sesuai?

Biar kita pelik di mata manusia tapi tidak dimata DIA. 
Sentiasa ingat, majoriti tidak semestinya benar.
Jangan kita raih redha manusia hingga lupa manusia itu sendiri juga seorang hamba seperti kita. :)
Tetapkan semula niat :)


Andai apabila kamu menutup aurat dan ada pandangan pelik terhadapmu
Biarkan
Andai ada yang memerli
Lupakan
Andai ada yang makin menjauh
Doakan
Mereka masih tidak mengerti
Tujuan kau ubah diri
Tetapkan hati supaya kau berjaya menjadi bunga Ilahi :)

Jangan takut untuk menolak sesuatu yang tidak diredhai Allah.
Biarpun ia menjadi kebiasaan & diterima dunia, andai Allah kata tidak boleh,tetap tidak boleh


##Sesuatu yang ingin Syira ingatkan kepada wanita :)

Ramai yang nak kurus..
boleh..atas faktor kesihatan tak apa, check semula niat..andai nak kurus dengan tujuan supaya dapat pakai pakaian yang menampakkan tubuh anda slim or memakai skinny jeans..lupakan :)
*istiqamah.


#tips # blogging- tambah follower !

Assalamualaikum
hye semua !

Selamat hari Selasa :)
Hari yang indah ni jom sama2 berzikir dan memuji kebesaran Allah, moga perjalanan hidup kita di dunia terus diberkati ^_^

Kali ni nak share satu tips macam mana nak tambah lagi follower, tingkatkan trafik blog and dapatkan link blog yang banyak untuk blogwalking ..


Siapa suka giveaway ??
mestilah suka kann..follow syarat yang simple and dapat hadiah !
Giveaway/ segmen ni merupakan salah satu cara untuk tambah follower,  tingkatkan trafik blog,blogwalking
daaannnnnn dapat hadiah ! hehe..

Selalunya bila kowang join giveaway/segmen,penganjur akan senaraikan semua peserta yang join and masa ni la kowang akan dapat manfaatnya :D
Bila ada yang terjah blog kowang secara tidak langsung mereka tertarik melihat blog kowang yang cantik menarik tertarik tuu and terus follow !

simple kann ??

oke jom !
Syira nak ajak kowang join giveaway yang baru dan sedang berlangsung ~


Syira sponsor :

  • Meaningful Birthday Giveaway by Yaya.[KLIK]
  • February Special Giveaway by Humai, Iera & Fasihah. [KLIK]
  • First Giveaway by Sarah's Story. [KLIK]
  • First Giveaway by Stifazara. [KLIK]

Syira join :
  • Giveaway World Hijab.[KLIK] 
  • Giveaway CNY by Dedeq [KLIK] 
  • Review Blog Bersama Fara.[KLIK] 
  • Opzzpinky GA 2014 by Sharina. [KLIK]
  • Pencarian Bloglist by Fiona Ellallynx. [KLIK]
  • Giveaway Birthday Azhafizah.[KLIK]
  • Super Duper Awesome Giveaway by Hannan. [KLIK]

Apa yang bestnya, kebanyakkan giveaway di atas ni, menawarkan lebih dari 45 hadiah ! memang banyakk kannn and ada penganjur yang berikan hadiah kepada semua peserta yang join !
tu la best.. :)

Monday, January 27, 2014

Giveaway World Hijab Day by Cahaya Kekuatanku.

Assalamulaikum
hye semua :)

KLIK BANNER UNTUK JOIN.
Hijab !

Satu perkataan yang sering didengar.

Hijab itu definisinya ialah "penutup/pelindung"

Ramai yang berkata bahawa hijab itu ialah tudung sedangkan secara khususnya hijab itu ialah "penutup/pelindung".
Untuk melindungi apa?
Aurat :)
Melindungi permata dunia iaitu "wanita muslimah".

Bila sebut sahaja menutup aurat, ramai orang lebih memfokuskan kepada pemakaian tudung semata-mata. Jika tutup kepala dengan tudung, ia sudah dikira tutup aurat. 
Secara hakikatnya, itu satu persepsi yang silap. 
Kini, wanita terpengaruh dengan fesyen yang dikatakan "muslimah" dan ada diantara mereka tidak menyempurnakan kewajipan mereka dalam melaksanakan hijabul muslimah yang sebenar.
Memakai tudung tapi tidak menutup aurat kecuali rambut sahaja, berbaju tapi ketat, berlengan pendek dan jarang.
Hanya dengan memakai tudung atau pun sesuatu yang dianggap sebagai hijab tidak mencukupkan syarat bahawa si pemakai ialah "wanita muslimah".


Wanita dunia,
Hijab bukan hanya menutup kepala;
Lindungilah dirimu,
Hijabkan seluruh tubuhmu bukan hanya kepalamu,
Dunia tidak mampu mengajarmu keindahan akhirat,
Kerana dirimu leka digoda syaitan lakhanat,
Betulkan sesuatu kebiasaan agar kita nampak kebenaran,
Hijab pelindung bukan sekadar hiasan.


Sesungguhnya aurat wanita Islam bukanlah hanya tudung semata-mata sebagaimana yang difahami oleh sebahagian umat Islam. - kata-kata Sheikh Ali Thantawi: 


Pilihan hadiah :
Novel Single Unavailable beserta autograf penulis x 5
Shawl x 3 oleh Maznizam Adha
Tudung bawal x 2 oleh Syaz
Topup



GIVEAWAY CNY by DEDEQ

Assalamualaikum
hye semua :)


KLIK BANNER UNTUK JOIN


Hadiah

1. Baju / Dress untuk top komenter x 1
2. Shawl x 1
3. Keychain x 10
4. Tudung bawal x 2
5. Topup x 3 (Digi , Maxis , Celcom)


SENANG , MUDAH , CEPAT dan SIMPLE kan syarat ? Jom pakat join ^_^


START 9.30pm (27.1.2014) - TAMAT 9.30pm (3.2.2014)
- Jika penyertaan Lebih pada 100 orang , hadiah akan ditambah -



Review Blog bersama Fara (PART1)

Assalamualaikum
hye semua :)
KLIK BANNER UNTUK JOIN

JOM JOIN SEGMEN SIMPLE NI ^_^ TAK PERLU SUSAH SUSAH :)

5 peserta terpantas.
5 peserta terakhir.
akan di review nanti.


Tarikh tamat segmen ni pada 
28 Jan 2014, pada jam 10 malam.




Sunday, January 26, 2014

PENGUMUMAN : Pemenang Segmen Pencarian Bloglist by Syira Lokman.

Assalamualaikum
hye semua :)


Alhamdulillah !
tamat sudah Segmen Pencarian Bloglist Bulan Februari /Mac 2014.
Terima Kasih kepada semua yang sudi join :)

Syira nak tunaikan janji ni ^_^
nak bagi hadiah !! Jom tengok siapa yang kena :D


1. Semua peserta akan disenaraikan dan anda boleh gunakan list untuk blogwalking.

2. 10 peserta terpilih akan jadi bloglist Syira dekat blog ini sepanjang bulan Februari dan Mac tahun 2014. 

Siapa ?? jeng jeng jeng ~~
  1. http://cikmanissweet.blogspot.com/2013/12/pencarian-bloglist-bulan-februari-mac.html
  2. http://www.jueazrin.blogspot.com/2013/12/pencarian-bloglist-bulan-februarimac.html
  3. http://mimbarkata.blogspot.com/2013/12/pencarian-bloglist-bulan-februarimac.html
  4. http://amad-jalanan.blogspot.com/2013/12/pencarian-bloglist-bulan-februarimac.html
  5. http://nuyushahidarahim.blogspot.com/2014/01/pencarian-bloglist-bulan-februarimac.html
  6. http://hello-dylavella.blogspot.com/2014/01/pencarian-bloglist-bulan-februarimac.html
  7. http://cikmieraa.blogspot.com/2014/01/pencarian-bloglist-bulan-februarimac.html
  8. http://pelangiraudhah.blogspot.com/2014/01/pencarian-bloglist-bulan-februarimac.html
  9. http://msredcheesecake.blogspot.com/2013/12/pencarian-bloglist-bulan-februarimac.html
  10. http://mohdghazrani.blogspot.com/2014/01/pencarian-bloglist-bulan-februarimac.html

3. Tiga orang peserta bertuah akan dapat hadiah istimewa dari Syira.
(PM nama, alamat dan no telefon di facebook atau page.)


Sila pm sebelum 29 Januari 2014 !


TAHNIAH !
yang tak berjaya jangan sedih ye :)
kalau boleh nak je bagi semua menang, tapi Syira nak pilih 10 je :)
lain kali ada peluang join segmen lain pula, insyaAllah ada rezeki :)
Nak follow 58 blog ? [KLIK SINI]

 ## bloglist yang sedia ada tidak akan didelete cuma bloglist baru akan ditambah ^_^

Menang Segmen dan Kempen Blogger Berselawat.

Assalamualaikum
hye semua !

Alhamdulillah..rezeki melimpah lagi ..
Syira salah seorang pemenang Segmen dan Kempen Blogger Berselawat.
Yang bestnya dapat 2 hadiah terus ! 
..dari Abak dan Kak Kathy. 
Alhamdulillah banyak rezeki di permulaan tahun ni :)
Jom baca perkongsian Syira : sini

Siapa nak menang hadiah macam Syira juga ? klik sini.

## Terus doakan family abang Syira supaya terus sihat ye :)
Abang Syira dah keluar wad tapi masih dalam cuti.
Irdina masih dirawat dan Kak Sarah pula baru masuk wad hari ni.
Berganti ganti pula..

Doakan mereka :)


Saturday, January 25, 2014

Seratus Sunnah Rasulullah SAW.

Assalamualaikum
hye semua :)

Syira muncul kembali :D ada yang rinduu takk ?? 
baik mengaku..hehe..
Entry permulaan setelah muncul kembali ni ,Syira nak share sunnah Rasulullah SAW..
jom baca !

Seratus Sunnah Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam Dalam Kehidupan

1-Tidur Dalam Keadaan Berwuduk
2- Baca surah Ikhlas, Al-Falak dan An-Nas Sebelum Tidur
3- Takbir dan Tasbih Ketika Tidur 
4- Berdoa Ketika Terbangun Dari Tidur Waktu Malam
5-Doa ketika Bangun Daripada Tidu
6- Berkumur dan Menghisap Air Ke Dalam Hidung Dari Satu Cedukan Sebelah Tangan
7- Berwuduk Sebelum Mandi
8-Baca Doa Selepas Wuduk
9-Jimat Penggunaan Air
10- Selepas Wuduk Sembahyang Dua Rakaat
11-Menjawab Seruan Azan
12- Banyak Bersugi
13- Ke Masjid Awal
14- Pergi Ke Masjid Berjalan Kaki
15- Hadir Sembahyang Dengan Tenang
16- Doa Ketika Masuk Dan Keluar Masjid
17- Sembahyang Berhadang
18- Duduk Atas Dua Tumit Yang Didirikan Ketika Duduk Antara Dua Sujud
19-Duduk Atas Lantai Dengan Mendirikan Kaki Kanan Ketika Duduk Tahyat Akhir
20- Banyakkan Berdoa Setelah Tahyat Akhir Dan Sebelum Beri Salam
21- Melakukan Sembahyang Sunat Rawatib
22- Sembahyang Dhuha
23-Qiyamullail
24- Sembahyang Witir
25- Sembahyang Dengan Beralas Kaki
26- Sembahyang Di Masjid Quba’
27- Sembahyang Sunat Di Rumah
28-Sembahyang Istikharah
29-Duduk Di Tempat Sembahyang Selepas Sembahyang Subuh Hingga Terbit Matahari
30- Mandi Hari Jumaat
31- Hadir Awal Untuk Sembahyang Jummat
32- Mencari Masa Mustajab Doa Hari Jumaat
33- Pergi Dan Balik Sembahyang Raya Dengan Jalan Berbeza
34- Sembahyang Jenazah
35- Ziarah Kubur-kubur
36- Sahur (Puasa)
37- Segera Berbuka Puasa
38-Menghidupkan Ramadhan
39- Iktikaf Pada Bulan Ramadhan
40- Puasa Sunat Enam Hari Dalam Bulan Syawal
41- Puasa Tiga Hari Setiap Bulan
42- Puasa Hari Arafah
43- Puasa Hari Asyura
44- Pilih Seorang Ketua (Musafir)
45- Takbir Ketika Melalui Tempat Tinggi Dan Tasbih Ketika Menuruni Tempat Rendah
46- Doa Ketika Singgah Sesuatu Tempat
47- Terlebih Dahulu Ke Masjid Apabila Balik Dari Musafir
48- Doa Ketika Pakai Baju Baru
49- Mula Dengan Kaki Kanan Apabila Pakai Alas Kaki
50- Baca Bismillah Ketika Makan
51- Ucap Al-Hamdulillah selepas Makan
52- Minum Dalam Keadaan Duduk
53-Berkumur Dengan Susu
54- Tidak Mencela Makan
55- Makan Dengan Tiga Jari Tangan Dan Menjilat Jari Itu Apa Bila Selesai Makan
56- Minum Dan Berubat Dengan Air Zam-Zam
57- Sarapan Terlebih Dahulu Sebelum Pergi Sembahyang Raya Fitri
58- Banyak Membaca Al-Quran
59- Baca Al-Quran Dengan Suara Yang Bagus
60- Zikir Kepada Allah Setiap Ketika
61- Bertasbih
62- Mendoakan Orang Yang Bersin
63- Doa Untuk Pesakit
64- Meletak Tangan Pada Tempat Sakit Serta Doa
65-Berdoa Ketika Mendengar Ayam Berkokok
66-Berdoa Ketika Hujan Turun
67- Baca Zikir Ketika Masuk Rumah
68-Baca Zikir Dalam Majlis
69- Berdoa Ketika Hendak Masuk Tandas
70- Berdoa Ketika Angin Bertiup
71- Doa Untuk Muslimin Yang Tidak Bersama
72- Berdoa Ketika Mendapat Musibah
73- Menyebarkan Salam
74- Menuntut Ilmu
75- Meminta Izin sebelum Masuk Tiga Kali
76- Tahnik Mulut Anak Yang Baru Lahir
77- Akikahkan Anak
78- Singkap Sebahagian Badan Agar Kena Hujan
79- Melawat Pesakit
80- Senyum
81- Ziarah-Menziarahi Kerana Allah
82- Nyatakan Kecintaan Apabila Cinta Terhadap Seseorang
83- Tutup Mulut Apabila Menguap
84- Sangka Baik Terhadap Manusia
85-Membantu Keluarga Dalam Kerja Rumah
86- Sunnah Fitrah
87- Menjaga Anak Yatim
88- Menjauhi Marah
89- Menangis Kerana Takut Terhadap Allah
90-Bersedakah Jariah
91- Membina Masjid
92-Telorensi Ketika Berjualbeli
93- Menghilang Gangguan Jalan
94-Sedekah
95- Banyak Melakukan Amal Sholeh Pada 10 Zulhijjah
96- Membunuh Cicak
97- Larangan Mencerita Dari Semua Perkara Yang Didengari
98- Memberi Nafkah Keluarga
99- Lari-lari Anak Semasa Tawaf
100- Beramal Sholeh Berterusan Walaupun Sedikit

JOM AMALKAN ^_^

Pencarian Bloglist Bulan Februari/Mac 2014.( TAMAT )

TAMAT !!

Assalamualaikum
hye semua ^_^

Bloglist bulan Disember dan Januari dah ada kat side bawah belah kanan blog ni,
so kali ni Syira nak beberapa blog yang best ,awesome, comel
untuk dimasukkan dalam bloglist blog Syira sepanjang bulan Februari dan Mac 2014.
Ikutkan nak buat bulan 1 nanti, tapi hati ni meronta-ronnta nak dipercepatkan..hehe
lagipun entry da siap kann :)
Syarat mudah je. JOM JOIN ^_^


Syarat :

1. Follow blog Syira.
2. Follow twitter Syira [KLIK] *bagi yang ada twitter
3. LIKE page [KLIK]
4. Share gambar [KLIK] di facebook anda - setting > public


Cara mudah :

1. Buat entry bertajuk "Pencarian Bloglist Bulan Februari/Mac 2014."
2. Letak banner Pencarian Bloglist Bulan Februari/Mac 2014 dekat entry. (klik banner,bawa banner ke entry anda & paste)
3. Backlink kan ke sini.
4. Publish!
5. Tinggalkan URL entry anda di ruangan komen entry ini sahaja.


Special untuk anda?

1. Semua peserta akan disenaraikan dan anda boleh gunakan list untuk blogwalking.
2. 10 peserta terpilih akan jadi bloglist Syira dekat blog ini sepanjang bulan Februari dan Mac tahun 2014. 
3. Tiga orang peserta bertuah akan dapat hadiah istimewa dari Syira.


Mudah kan? jom ramai2 memeriahkan Pencarian Bloglist Bulan Februari/Mac 2014. ^_^
InsyaAllah lepas ni mungkin ramai akan follow blog kowg juga :)
Bersama merapatkan ukhwah ^_^

SENARAI PESERTA

Mula : 27 Disember 2013
Tamat : 24 Januari 2014

 ##If nak copy mana2 ayat please klik serentak (ctrl+c)

Friday, January 24, 2014

Salam Jumaat.


Assalamualaikum..
..hye semua..

Setelah sekian lama tak update blog,hari ni muncul balik :)
Salam Jumaat hari penuh barakah ^_^


Syira nak ucap terima kasih kepada semua yang sudi join Segmen Pencarian Bloglist
 :) senarai peserta belum sempat lagi nak update..insyaAllah nanti Syira akan kemaskini dan pilih pemenang ! Pemenang akan diumumkan pada hari Ahad atau Isnin ini.. :D mesti kowang excited kan.. sabar sabar..hehhe..

Thanks juga kepada bloggers yang singgah sini dan tinggalkan jejak, insyaAllah bila Syira free nanti Syira balas kunjungan .

Hargai semalam sebagai pengalaman,
Jadikan hari ini lebih hebat dari kenangan,
dan lihat hari esok sebagai harapan pemangkin masa depan..

Bersama merapatkan ukhwah dan sebarkan kebaikan :)


Monday, January 20, 2014

Berita sedih lagi :(

Assalamualaikum
hye semua !

Berita sedih lagi :(

Mengharapkan doa kalian ..

Before ni Syira ada bgtau yang abang Syira masuk wad sebab denggi kan ?
Denggi tu dah oke, tetapi sekarang disyaki kencing tikus pula and tadi dapat tau badan abang gatal2..
Hari ni hari yang ke 12 abang ditahan di wad.

Dua anak abang iaitu Haziq (1 tahun 11 bulan) dan Naurah Irdina (6 bulan) demam ..
Tadi Irdina masuk wad sebab demam panas and badan irdina sampai biru2..siann diaa..
So sekarang, abang dan irdina admitted di hospital yang sama..
Masalahnya sekarang, Kakak ipar Syira, Kak Sarah dah kena kerja esok..
Abang dan irdina kat wad tak apa ada orang jaga..
And mak kak sarah akan jaga irdina di hospital.
Tak tahu siapa yang nak jaga Haziq pula..
susah kalau bawa Haziq ke hospital dalam tempoh yang lama,
faham2 je la perangai anak kecil..cepat bosan..nanti Haziq menangis lagi susah..dengan nak jaga irdina lagi

Mungkin esok Syira and mama akan ke Shah Alam and jaga Haziq..
so Kak Sarah boleh kerja.
Ni dah 2 kali irdina ditahan di wad..kecil lagi tapi dah macam macam sakitnya..
harap Haziq yg demam ni pun cepat sembuh.. tde la pula Haziq masuk wad..

Syira just nak minta semua tolong doakan family abang Syira ni terus sihat dan kuat :)

Ni ujian buat mereka..

Doakan abang, Haziq dan Irdina cepat sembuh.
Doakan juga kak sarah kuat jaga suami dan 2 anaknya ..

naurah irdina :)
DOAKAN YE ^_^

## Syira pun dah 2 hari demam, alhamdulillah hari ni dah oke sikit :)

Beza antara orang yang beriman dan orang Islam.

Assalamualaikum
hye semua :)

SEKADAR PERKONGSIAN :)

Apakah beza di antara orang yang beriman dan orang Islam ?
 Sebagaimana yang kita maklum, Islam ialah melaksanakan rukun-rukun Islam :

1. Mengucap dua kalimah syahadah.
2. Solat lima waktu.
3. Mengeluarkan zakat.
4. Berpuasa di bulan ramadhan.
5. Menunaikan haji .

Iman pula ilah meyakini dengan rukun-rukun iman:

1. Beriman kepada Allah swt.
2. Beriman kepada Malaikat-Malaikat Allah swt.
3. Beriman kepada Rasul-Rasul Allah swt.
4. Beriman dengan kitab-kitab Allah swt.
5. Beriman kepada hari kiamat.
6. Beriman kepada Qadar baik dan buruk.



Lalu apabila terdapat satu kata-kata yang berbunyi

1- "semua orang yang beriman itu adalah orang Islam, tetapi bukan semua orang Islam adalah orang yang beriman".

mengapa ?


KERANA kata kuncinya adalah satu, iaitu MUNAFIQ...

Munafiq juga adalah orang Islam, tetapi Islamnya adalah kepura-puraan untuk mengelirukan orang Islam yang lain. Orang munafiq hatinya tidak kepada Allah swt, MalaikatNya, KitabNya, RasulNya, Hari Qiamat, dan Qada' baik dan buruk.

Jadi, jika kita fikir kita orang Islam adalah orang yang beriman, maka lebih baik untuk kita muhasabah semula, Islamlah dengan sebenar-benar Islam, ISLAM YANG TIDAK DIUKUR HANYA PADA PERLAKUAN KITA DENGAN RUKUN-RUKUN ISLAM, kerana jika kita hanya beramal dengan rukun-rukun Islam semata, maka ternyata tidaklah ada bezanya antara kita dan orang Munafiq.

Maka hendaklah kita percaya dengan hati, dan meletakkan sepenuh i'tikad dan penuh rasa Iman kepada rukun-rukun Iman.

Semoga kita tergolong dalam golongan-golongan orang yang beriman.

Firman Allah swt:

"Sesungguhnya orang-orang yang beriman ialah mereka yang bila disebut nama Allah gementarlah hati mereka, dan apabila dibacakan ayat-ayatNya bertambahlah iman mereka, dan hanya kepada Tuhanlah mereka bertawakkal." Al-Anfaal 8:2.

WaAllahu a'alam...
sumber : [ariffsarip.blogspot.com]

Sunday, January 19, 2014

Boleh tolong Syira tak ??

Assalamualaikum..
Hye semua ! 

Boleh tolong Syira tak ? 
tak lama lagi akan apply untuk sambung degree.. 
Syira pelajar lepasan STPM aliran kemanusiaan..
Syira Ambil 4 subjek iaitu Pengajian Am, Sejarah, Bahasa Melayu dan Pengajian Perniagaan.
Dah check kelayakan dan bawah ni merupakan antara course yang ditawarkan.

  • Sarjana muda Sains Sosial dengan Kepujian (Sains Politik)
  • Sarjana muda Sains Sosial dengan Kepujian (Antropologi dan Sosiologi)
  • Sarjana muda Sains Sosial dengan Kepujian (Psikologi) 
  • Sarjana muda Sastera dengan Kepujian (Persuratan Melayu) 
  • Sarjana muda Sains Sosial dengan Kepujian (Geografi) 
  • Sarjana muda Sains Sosial dengan Kepujian (Sains Pembangunan)
  • Sarjana muda Sains Sosial dengan Kepujian (Kerja Sosial) 
  • Sarjana muda Sastera dengan Kepujian (Sejarah) 
  • Sarjana muda Sains Sosial dengan Kepujian (Komunikasi Media) 
  • Sarjana muda Sains Sosial dengan Kepujian (Linguistik)
  • Sarjana muda Sastera dengan Kepujian (Pengajian Bahasa Melayu)

Banyak lagi jurusan lain yang ada, tapi ini yang diutamakan dulu..hehe..
Syira minat psikologi (kaunseling) tapi banyak pula course lain yang macam best je, macam syokkk je..
Teringin nak belajar di UKM..

So.. Syira nak tanya sesiapa yang tahu atau ada info mengenai senarai course yang ada kat bawah ni.
Belajar tentang apa, best ke tak..syarat kelayakan..or pa pe je..
boleh tinggalkan info mengenai course yang kowg tahu di ruangan komen atau pm Syira di facebook.
Syira amat memerlukan bantuan kowg mana la tau kot kowg juga pelajar jurusan yang sama  :)

Terima kasih !

Segmen Lucky Follower by Cik Akie

Assalamualaikum
hye semua :)


NAK JOIN KLIK BANNER

HADIAH
Topup RM 10 x 2 pemenang
Topup RM 5 x 6 pemenang




Friday, January 17, 2014

Blog Syira Lokman dalam Majalah Remaja !

Assalamualaikum
hye semua !

Dah beli majalah remaja 15 Januari 2014?? kali ni kowang harus beli, kenapa??
sebab blog syira ada dalam tuuu :D

Semalam beli majalah remaja 15 Januari 2014 semata mata sebab dapat tahu blog syira terpilih untuk menghiasi ruangan "REVIEW BLOGGER"..
alhamdulillah..rezeki lagi ^_^



Ada 2 blogger lain yang turut menghiasi ruangan "review blogger"
siapa??
jeng jeng jeng....nak tahu kena beli sendiri majalah tu ^_^

And hari ni genap SATU bulan usia fanpage BLOG SYIRA LOKMAN
 :D hehe...fanpage pun ada usia kann..
ni page baru yang menggantikan page lama..
ALHAMDULILLAH..
dalam sebulan dah ada 459 orang yang like ^_^
terima kasih !

Terima kasih team REMAJA
Terima kasih pengunjung setia blog syira lokman :)
Terima kasih sebab terima syira dalam dunia blog ni dan baik hati kawan dengan syira :)
Bersama sebarkan kebaikan :)

Nak bagi kowang hadiah ni..siapa nak ?? [KLIK SINI]
Sebarang urusan boleh pm Syira di Facebook.


DISCLAIMER

Ini merupakan blog peribadi.

Segala ilmu,info,tips,gambar atau apa sahaja dalam blog ini adalah hak milik peribadi, dari pemerhatian dan sumber yang boleh dipercayai.
Tiada yang diambil dari sumber lain melainkan yang telah dikreditkan/dibacklinkkan/dinyatakan sumber asal dibawah setiap artikel bagi menghormati penulis/pemilik artikel asal.

Pemilik tidak bertanggungjawab sekiranya berlaku sebarang masalah dengan info yang anda kongsi di mana mana laman sosial.
Pendapat pemilik mungkin berubah mengikut nilai ilmu.
Mohon bertanya dahulu sebelum membuat sebarang spekulasi atau penyebaran maklumat. :)

Mohon tegur jika salah.
Terima kasih. :)

Official Blog Syira Lokman Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah