"Semua penulis akan mati. Hanya karyanya yang akan terus abadi. Maka tulislah sesuatu yang akan dapat membahagiakan dirimu di akhirat nanti "
- Saidina Ali bin Abi Talib-


Monday, March 31, 2014

MENANG Segmen Kenali Sirah Rasulullah Saw.

Assalamualaikum
hye semua !

Alhamdulillah..rezeki lagi kali ini :)


Syira merupakan salah seorang pemenang Segmen Kenali Sirah Rasulullah Saw yang dianjurkan oleh blogger Nilam dan Zaza.

Yeay ! rezeki dapat button badge :D

Yang lain dah check ke belum ? 
jom klik banner..mana tahu kot anda juga menang :)
Buat yang berjaya, tahniah !
Buat yang tidak berjaya..cuba lagi nanti :)

Terima kasih semua yang terlibat ^_^


Less & More

Assalamualaikum
hye semua :)




Sunday, March 30, 2014

Kelebihan berzikir.

Assalamualaikum
hye semua :)



Kelebihan berzikir.

  1. Menjauhkan diri daripada syaitan dan menghancurkan kekuatannya.
  2. Menyebabkan seseorang cinta kepadanya.
  3. Menjauhkan rasa kegelisahan dan kesedihan hati.
  4. Menjadikan hati lapang, gembira dan berseri-seri.
  5. Menguatkan tubuh dan hati.
  6. Menjadikan cahaya dalam rumah dan hati.
  7. Menarik rezeki.
  8. Dengan berzikir, lidah seseorang jauh daripada ucapan-ucapan keji seperti mengumpat, memaki, berbohong, perkataan kotor dan juga perkataan sia-sia.
  9. Dengan berzikir, seseorang dapat mencapai kemajuan dan kejayaan.
  10. Nur zikir sentiasa bersama orang yang berzikir.
  11. Dalam hati manusia, ada bahagian yang boleh subur hanya dengan berzikir
  12. Zikir adalah ubat penyakit hati.
  13. Zikir adalah sumber kesyukuran.
  14. Yang paling mulia antara orang yang bertakwa di sisi ALLAH adalah orang yang asyik berzikir, kerana balasan takwa adalah syurga, sedangkan balasan zikir adalah penyertaan ALLAH.
  15. Menimbulkan kejernihan, kemanisan pada hati dan wajah.
  16. Zikir memurahkan rezeki.
  17. Mendekatkan diri kepada ALLAH bagi membuka pintu segala kebaikan.
  18. Menghilangkan kegelisahan dalam hati.
  19. Membersihkan hati daripada segala kekotoran dan penyakit.
  20. Menghapuskan dosa-dosa kecil dan maksiat kecil.
## Banyak lagi kelebihan berzikir, Syira share 20 yang terpilih..hehe..
Jom sama sama kita berzikir :)


1st Giveaway By Fatimah Azzahra.

Assalamualaikum
hye semua !

jom join giveaway !
klik banner di bawah :)




1 Dress 
2 Buah notebook 
2 Header Tak transparent 
Blog review - untuk semua 
1 Hadiah pilihan sponsor , untuk yang bertuah 
5 Bloglist 2 bulan
selamat rebut hadiah ^_^ hehe


MR & MRS Hafiezy Mini Giveaway

Assalamualaikum
hye semua !

Alhamdulillah..dengan izin Allah ikatan cinta antara MR & MRS Hafiezy ini masih utuh berbunga syurga :)
Tahniah ! selamat ulangtahun perkahwinan yang kedua !
akak suka komen banyak2 kat blog Syira kan..terima kasih !
seronoknye bila dah kawin kan akak..hehe..macam Syira dah kawin je :P

Semoga cinta abang dan akak terus kekal bahagia sampai syurga.
sweet je tengok gambar :)
Syira belum lagi berkahwin..hehe..tapi buat akak dan abang..
jadikan agama sebagai penguat kasih dan jangan putus berdoa kerana bersatunya dua hati tu kerana cintakan yang Satu sampai abadi.
Kadang kadang cinta melemahkan tapi ikatan yang utuh sukar untuk terlerai.
InsyaAllah..Syira doakan akak dan abang bahagia dunia akhirat dengan keluarga yang penuh barakah ^_^
semoga murah rezeki dan dipanjangkan umur dengan kesihatan yang baik buat pasangan yang manis ini. :)
Tidak ada ikatan yang tidak bergelora namun padamkan api di hati dengan buih buih cinta kerana di situ lahirnya kelembutan jiwa dan kasih sayang :)
terus kuat dan sabar :)
selamat ulangtahun perkahwinan dan selamat menikmati alam cinta yang halal :)
Kekal manis seperti lolipop oke ^_^ hehe


Rebut peluang menang Wang tunai RM50 : Top Refferal, Wang Tunai RM50 : Best Wishes , Monopod x 2 : Random.Org , 100 pcs Namecard Blog Vanilla & Chocolate + Bookmark . Siapa yang berminat sila tekan banner di atas . Terima kasih :)

( 28 Mac 2014 - 19 April 2014 )

##Klik banner untuk join :)


Saturday, March 29, 2014

2 things to remember in life ~

Assalamualaikum
hye semua !




Resepi Telur masak Sambal

Assalamualaikum
hye semua :)



Bahan-bahan : 

4 biji telur rebus (digoreng)
1/2  bawang besar (dikisar)
1 ulas bawang putih (dikisar)
cili kering (dikisar)
sedikit belacan bakar (dikisar)
sedikit air asam jawa garam dan gula secukup rasa
1/2 labu bawang besar (dihiris bulat)

Cara-cara : 

  1. Tumis bahan-bahan kisar .
  2. Masukkan garam, gula dan air asam jawa secukupnya. 
  3. Kemudian masukkan bawang besar yang dihiris tadi. 
  4. Kacau sebati. (boleh juga masukkan air jika ingin berkuah) 
  5. Setelah masak, masukkan telur dan gaulkan rata-rata. Hidangkan. 

JOM MEMASAK :D


 

Friday, March 28, 2014

Pemenang GA 2014 by Syira Lokman.

Assalamualaikum
hye semua :)

Masa yang dinantikan telah tiba.
Mesti dup dap dup dap hati tak sabar nak tahu menang ke tak kan ?
hehe..sabar..

jom lihat siapa yang kena :D


Semua peserta akan disenaraikan dan anda boleh gunakan list untuk blogwalking.


Bloglist x 10 (sepanjang bulan April dan Mei tahun 2014) [SYIRA]

Tudung x 3 [DALEELA]

Topup RM5 x 3 [GHAZALI]

5. Lukisan x 1 [NURDANI] 
*pemenang WAJIB bagi gambar yang menutup aurat.

Bloglist x 3  [CHE DYLA]

 Keychain x 2  [CHE DYLA]

Domain dot com (selama setahun sahaja) x 1 [AZHAFIZAH]

Kupon rebate pembelian satin skinz rm50 x 5 [ALIYAH]

Novel x 2 
*pemenang boleh minta nak novel apa [SHADHIRA]


Hadiah Misteri untuk TOP REFERRAL x 2 [SYIRA]
  1. http://nuyushahidarahim.blogspot.com/2014/03/giveaway-2014-by-syira-lokman.html
  2. http://justforfund.blogspot.com/2014/03/giveaway-2014-by-syira-lokman.html


Tahniah kepada pemenang ! Syira siap bagi link untuk memudahkan anda !
sila tuntut hadiah segera ye :) klik je nama sponsor tu ^_^

nama:
link entry:
hadiah:
*apa apa maklumat tambahan sila berhubung dgn sponsor :) tq !


Maafkan salah silap Syira ^_^

Terima kasih sudi join, Terima kasih sponsor ! ^_^

Tarikh akhir tuntut hadiah : 5 April 2014 :) 
selepas tarikh itu tidak akan dilayan :)


Jom join GA Gudbye by Dedeq.

Assalamualaikum
hye semua :)


jom join cepat..nak tamat dah ! 
hadiah menarik untuk anda...
Syira merupakan salah sorang sponsor..hehe..
...good luck ^_^

##klik banner untuk join##



Wednesday, March 26, 2014

Giveaway 2014 by Syira Lokman TAMAT !

Assalamualaikum
hye semua !

Secara rasminya Giveaway 2014 by Syira Lokman TAMAT !
Terima kasih buat semua peserta !
jom blogwalking !



Jom check senarai peserta , jangan lupa untuk terjah blog peserta lain juga ye
^_^

Book Review # Titisan Mahabbah

Assalamualaikum
hye semua !
 

"Dalam setiap hembusan nafas, langkah dan tidur,
Allah SWT sentiasa memerhati,
Walau sering melakukan khilaf, tidak mensyukuri dan menginginkan lebih,
Allah SWT sentiasa ada di sisi,
Menunggu doa hamba-Nya meminta hanya kepad yang Hakiki,
Kerana kemerosotan jiwa, nikmat dan hidayah yang diberi dipandang sepi.
Tetapi, Allahuakhbar! Kasih-Nya tidak berbelah bagi,
Peringatan untuk pulang kepada yang merindui sering kembali,
Biar alam, air mata dan kalam menjadi saksi,
Lantas segala hikmah dari perjalanan hidup menuju Ilahi ku teliti,
Apabila ku sedar terhentiny"Titisan Mahabbah" dari Ilahi,
Ku sambut ia dengan kesyukuran nan suci. "


Diana Amir seorang gadis yang bertindak secara luar biasa, meninggalkan zaman kegemilangannya untuk mendekatkan diri kepada Allah.

Apa yang berlaku sebenarnya?
Ranjau apakah yang dillui sepanjang perjalanan kehidupan gadis ini??

JOM !
dapatkan buku Titisan Mahabbah hasil nukilan Diana Amir dn Ibnu Rijal :)
Hanya RM16.90.


Tuesday, March 25, 2014

Giveaway 2014 by Syira Lokman.

Assalamualaikum
hye semua :)

-sticky post-
Jom join Giveaway 2014 by Syira Lokman.
Giveaway ni dibuat bagi mencari blog baru untuk menggantikan bloglist sedia ada (bloglist Feb dan Mac)  :)
tapi. . .
bukan itu sahaja..
Kali ni disokong oleh para sponsor yang awesome !
Hadiah menarik, rugi kalau tak join :D

Syarat :

2. Follow twitter Syira [KLIK] Ghazali [KLIK] Dyla [KLIK]*jika ada
3. Follow instagram Ghazali [KLIK] *jika ada
4. Add fb [DALEELA ZAIN] [ALIYAH]
5. Tinggalkan komen di salah satu entry blog [SHADHIRA]
6. Like sahaja fanpage berikut :


SYIRA LOKMAN

DALEELA ZAIN

 CHE DYLA

AZHAFIZAH

ALIYAH

SHADHIRA




Cara mudah :

1. Follow SEMUA syarat.
2. Buat entry bertajuk "Giveaway 2014 by Syira Lokman"
3. Letak banner dekat entry. (klik banner,bawa banner ke entry anda & paste)
-bawa ke new tab pun boleh then copy je :)
4. Backlink kan ke sini.
5. Publish!
6. Tinggalkan URL entry anda (bukan link blog sahaja ye tapi link entry giveaway)
di ruangan komen entry ini sahaja.


Special untuk anda?

1. Semua peserta akan disenaraikan dan anda boleh gunakan list untuk blogwalking.
2. Bloglist x 10 (sepanjang bulan April dan Mei tahun 2014) [SYIRA]
3. Tudung x 3 [DALEELA]
4. Topup RM5 x 3 [GHAZALI]
5. Lukisan x 1 [NURDANI] *pemenang WAJIB bagi gambar yang menutup aurat.
6. Bloglist x 3 dan keychain x 2 [CHE DYLA]
7. Domain dot com (selama setahun sahaja) x 1 [AZHAFIZAH]
8. Kupon rebate pembelian satin skinz rm50 x 5 [ALIYAH]
9. Novel x 2 *pemenang boleh minta nak novel apa [SHADHIRA]


Hadiah Misteri dari Syira untuk TOP REFERRAL x 2

Mudah kan? jom ramai2 memeriahkan Giveaway 2014 by Syira Lokman ^_^
InsyaAllah lepas ni mungkin ramai akan follow blog kowg juga :)
Bersama merapatkan ukhwah ^_^


Mula : 1 Mac 2014
Tamat : tamat 25 Mac jam 11:59 malam


 ##If nak copy mana2 ayat please klik serentak (ctrl+c)


Join sebelum TAMAT !

Assalamualaikum
hye semua !

Jom join giveaway dan segmen menarik !
khas buat anda ^_^



Segmen Mini Power Bank Untuk Rakan Blogger Zamani Abe[KLIK]
Giveway pertama Amir Khalis [KLIK]
Mini GA T-shirt Blogger [KLIK]
Segmen Kenali Sirah Rasulullah saw [KLIK]
Mini Giveaway by Ayie Atiqah [KLIK]

join je semua ! banyak hadiah best ^_^
Semoga berjaya ! ^_^


SOLAT ISTIKHARAH

Assalamualaikum
hye semua !


Solat Istikharah dilaksanakan sebagaimana solat dua rakaat yang biasa. Tidak ada ketetapan tertentu daripada Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam tentang surah apa yang perlu dibacakan ketika solat Istikharah, Oleh itu dibenarkan membaca apa jua surah dari al-Qur’an yang mudah bagi seseorang itu setelah selesai membaca surah al-Fatihah.

Doa istikharah itu dibaca setelah memberi salam berdasarkan zahir lafaz hadis tersebut. Doa tersebut boleh diulang-ulang.

Bukan termasuk dalam syarat Istikharah bahawa seseorang itu mesti bermimpi tentang pilihan atau tindakan yang perlu diambil setelah mengerjakan solat tersebut. Namun seseorang itu akan merasa tenang atau dipermudahkan untuknya ketika memutuskan sesuatu keputusan sesuai dengan apa yang Allah Subhanahu wa Ta’ala telah pilih untuknya.


RINGKASAN TATACARA MENGERJAKAN SOLAT ISTIKHARAH


Rakaat Pertama
  1. Berniat di dalam hati untuk mengerjakan solat sunat IstikharaH
  2. Takbiratul Ihram
  3. Doa Iftitah
  4. Membaca surah al-Fatihah
  5. Membaca Surah al-Qur’an
  6. Rukuk
  7. Iktidal
  8. Sujud
  9. Duduk antara dua sujud
  10. Sujud kali kedua
  11. Bangun untuk rakaat kedua

Rakaat Kedua
  1. Ulang seperti rakaat pada pertama dari nombor (4) hingga (10)
  2. Duduk untuk tahiyyat akhir
  3. Memberi salam ke kanan dan ke kiri
  4. Membaca doa Istikharah


sumber :

http://nursyirah.wordpress.com/
http://www.hafizfirdaus.com

Monday, March 24, 2014

Muslimah.

Assalamualaikum
hye semua !



MiniGiveaway #1 by Ayie Atiqah

Assalamualaikum
Hye semua !
klik banner untuk join !

Giveaway ni bermula harini 24 Mac 2014 sehingga 28 Mac 2014. 
Pemenang akan di umumkan pada 31 Mac 2014.

Sotong kicap masak taucu

Assalamualaikum
hye semua !


Bahan-bahan :

3 ekor sotong (saiz besar)
1 inci halia - dititik
3 biji bawang putih - dicincang
2 biji cili api / cili merah -hiris
1 biji bawang besar - hiris bulat
1 cawan kicap manis 
2 - 3 sudu taucu
2 -3 sudu tepung jagung dan sedikit air.
garam & cuka secukup rasa (cuka boleh ganti dgn airasam jawa @ asam keping)

Cara-cara :
  1. Sotong dibersihkan & dipotong ikut citarasa.
  2. Tumis halia, bawang putih, cili hingga wangi.
  3. Masukkan kicap manis dan taucu ke dalam tumisan tadi.
  4. Masukkan bawang yang dihiris dan sotong. 
  5. Masukkan tepung jagung dan sedikit air. Kacau selalu.
  6. Biarkan hingga bawang layu & sotong masak. Sambil tu perasakan dengan garam & sedikit cuka.

**jangan biar sotong masak terlalu lama coz boleh menghilangkan rasa manis & liat bila dikunyah.
Selamat Mencuba ! ^_^

Sunday, March 23, 2014

Ranking Alexa - 23/3/2014

Assalamualaikum
hye semua !


Bila idea nak update entry terbang melayang..
..mula la tengok ranking alexa ni dah berapa kann..
hmm...tak ada idea ni...
ada tak apa2 isu/topik yang nak Syira bincangkan di sini?
kalau ada..sila beritahu di ruangan komen ye :)

Ranking alexa - 7/3/2014 [KLIK]
Ranking alexa - 26/2/2014 [KLIK]
Ranking alexa - 14/2/2014 [KLIK]
Ranking alexa - 8/2/2014 [KLIK]
Ranking alexa - 2/2/2014 [KLIK]

Terima kasih semua ! :)

Parodi . Baik atau Buruk ?

Assalamualaikum
hye semua !


Parodi dah jadi satu trend sekarang ni.
Syira terfikir, parodi ni kelakar tapi ada sesuatu yang menjadi tanda tanya.
Orang buat parodi untuk beri "pengajaran" kepada orang yang "silap".
Niat memberi pengajaran dan nasihat itu baik tetapi cara parodi itu dilakukan hingga merendah-rendahkan orang yang buat "silap" itu salah .

Kadang-kala Syira tak tahu pun siapa "orang yang buat silap" itu tetapi bila tengok video parodi tanpa tengok video asal, secara tidak langsung syira kenal "orang yang buat silap" itu.
kenapa?
sebab orang yang buat parodi siap tunjuk semula aksi-aksi "orang yang buat silap" dan video asal tersebar meluas.
makin ramai orang tengok video tu, makin terkenal la "orang yang buat silap".

Kadang-kadang bila kita menunjuk/membuka semula keburukan orang lain, itu bukan ke mengaibkan?
Atas persoalan ini Syira cuba mencari hukumnya.

ini yang Syira jumpa.


dipetik dari fb : Pakar Diari Hati. 

Parodi 

Parodi atau dalam bahasa Inggeris disebutkan sebagai "parody" adalah karya sastera, seni dan sebagainya yang meniru gaya pengarang atau pencipta lain dengan cara melucukan atau menyindir.

Suatu hari Aisyah radhiyallahu anhu pernah MENIRU-NIRU perbuatan seseorang.

Lalu Nabi shallallahu alaihi wa sallam menegurnya dengan bersabda:

ما أحب أن حكيت إنسانا وإن لي كذا وكذا

"Aku tidak suka untuk MENIRU-NIRU seseorang walaupun aku diberikan sesuatu yang sangat banyak (daripada dunia) " [Sunan Abi Daud (4875) - Shahih]

Syaikh Abu Tayyib rahimahullah berkata: "Maksudnya, aku tidak suka untuk bercakap tentang keaibannya atau aku tidak suka untuk MENIRU GAYA PERBUATANNYA dengan melakukan sepertimana yang dilakukannya atau bercakap seperti percakapannya atas tujuan merendah-rendahkan orang tersebut" [Aunul Ma'bud 13/151]

Jika orang tersebut tersilap, maka jangan biarkan dia terus tersilap. Bantu dia untuk kembali kepada kebenaran.

Jangan biarkan kesalahan diteruskan dengan kesalahan.

Semoga Allah taala berikan taufiq kepada semua untuk kembali kepada kebenaran.

Status : Ustaz Fadlan Mohd Othman
(Sumber: ARAR)

Allah mengajar kita untuk menutup aib manusia, kenapa kita buka aib mereka?
Niatnya nak bagi pengajaran tapi apabila caranya salah dengan mengingatkan kembali "keburukan/kajahatan" yang dilakukan.
Itu mengaibkan :)

Kalau kita tak suka seseorang pun, bukan itu caranya.
If kita yaang buat silap dan dah bertahun pun orang masih mengutuk,memperkatakan keburukan kita sedangkan kita dah menyesal..apa kita rasa? :)

Tak salah nak nasihat, nak buat video tetapi pastikan caranya betul supaya bertambah pahala bukan dosa. :)
Buatlah video yang memberi nasihat tanpa memasukkan sekali video asal yang "memalukan" atau yang pasti akan jadi kutukan masyarakat.
Jangan jadi penyebar aib manusia :)

Kita nampak baik sebab Allah tutup aib kita.
Allah dah tutup aib kita, jangan pula kita buka aib orang. :)

##Tegur Syira if Syira salah :)


Saturday, March 22, 2014

Motivasi #

Assalamualaikum
hye semua !




Giveaway ! Giveaway ! Giveaway !

Assalamualaikum
hye semua !

Jom join giveaway dan segmen menarik !
khas buat anda ^_^



Giveaway 2014 by Syira Lokman [KLIK]
Giveaway March 2014 by Emas Putih [KLIK]
Segmen Mini Power Bank Untuk Rakan Blogger Zamani Abe[KLIK]
Giveaway Birthday Akiff [KLIK]
Giveway pertama Amir Khalis [KLIK]
Canvas Plain Bag (giveaway) [KLIK]
Mini GA T-shirt Blogger [KLIK]
Segmen Kenali Sirah Rasulullah saw [KLIK]

join je semua ! banyak hadiah best ^_^
Semoga berjaya ! ^_^


Ikan Tiga Rasa

Assalamualaikum
hye semua !

Hye...nak berkongsi resepi lagi kali ini !
Ikan tiga rasa..yumyummm~~~


Bahan-bahan :

ikan  *pilihan

Untuk Kuah:

1 biji bawang besar - dipotong dadu
2 biji bawang putih - dititik
5 biji cili padi - dipotong kecil
1 biji tomato - dipotong dadu
Nanas - dipotong dadu
4 sudu besar sos tomato
4 sudu besar sos cili thai
2 sudu besar sos tiram *
2 sudu besar sos ikan *

2 batang serai - dititik *
Beberapa helai daun limau purut
Garam secukup rasa
Ajinomoto secukup rasa
Gula secukup rasa
Minyak untuk menumis

Cara membuatnya:

  1. Ikan dibersihkan dan ditoskan.
  2. Panaskan minyak yang banyak di dalam kuali. Pastikan minyak betul-betul panas barulah dimasukkan ikan. Goreng terendam ikan tersebut. Setelah ikan garing, angkat dan ketepikan
  3. Panaskan minyak dalam kuali yang lain. Tumiskan cili padi, serai, dan bawang putih.
  4. Setelah bawang agak layu, masukkan semua jenis sos. 
  5. Masukkan bawang besar, tomato, dan nanas.
  6. Masukkan air sedikit. Tambahkan garam, gula dan ajinomoto.
  7. Biarkan kuah mereneh seketika. 
  8. Setelah kuah agak pekat, angkat dan curahkan di atas ikan yang telah digoreng tadi. 
  9. Siap !
Tak semestinya bila ada bahan yang tak cukup tak boleh buat, jangan risau..rasanya takkan lari jauh jauh..penat diaa nak lari lari aih :P
hehe..gunakan bahan yang ada..mudah !
selamat mencuba ^_^


Friday, March 21, 2014

Cara Syira belajar.

Assalamualaikum
hye semua !

Alhamdulillah..sihat lagi hari ni..

ramai yang tanya

"form 6 oke tak?"
"susah tak"
"macam mana nak belajar sampai dapat pointer macam tu?"

oke..atas persoalan itu Syira nak share cara Syira belajar untuk STPM.

Form 6 oke tapi memang susah..kenapa?
sebab ramai yang gagal dari lulus.
sampai sem 3 pun masih ada yang nak berhenti and ada yang tertanya tanya,

"betul ke aku ada kat sini (form 6) ?"

Ada yang dah mula tak datang sekolah, putus asa...
:) itu biasa.

Syira pun mula jadi rajin sejak masuk form 6?
kenapa?
ntahlah tapi dulu tak la rajin macam ni sangat...hehe..

apa pun homework yang cikgu bagi WAJIB siapkan dulu.
waktu study sendiri lain, tugasan yang cikgu bagi kira lain..faham?

cara belajar ini boleh diubah mengikut cara masing2 and pilih cara mana yang boleh buat anda lebih fokus !

semester 1 (3.25):

sebelum cikgu ajar,baca dulu and buat nota dulu..
..kalau malas atau tak faham, buat nota selepas cikgu ajar.

semester 2 (3.25): 

cara sem 1 diteruskan..
..tapi bila Syira mula masuk kawad..Syira perlu ada di sekolah sehingga pukul 5..
lepas balik sekolah ,buat  homework,latihan cikgu bagi..
dah siap homework baca or hafal nota sampai pukul 1 pagi..

semester 3 (3.50):

cara sem 1 dan sem 2 diteruskan.
sebelum masuk sem 3,
kan ada cuti pertengahan tahun yang 2 minggu tu.. Syira siap buat nota kecil untuk semua subjek, guna je kad saiz A4 then lipat2 kecil :)
so senang nak bawa pergi mana2.

# kalau rajin bangun pkul 4/5 pagi ,bukan buat homework yang tak siap tapi menghafal.. 
kalau tak larat nak hafal, baca juga !
setiap semester ada percubaan..so, Syira start study betul2 and konsisten, 2 minggu sebelum percubaan and teruskan dalam sebulan sampai final.

"Tak tidur ke lepas balik sekolah ?"

:) Tidur, cuma semasa semester 2 yang sibuk dengan kawad kaki tu memang tak sempat la nak tidur , balik sekolah pun dah pukul 5 kan...tidur malam je untuk semester 2.

"Tak online ke?? "

hehe...setiap hari Syira online 1-4 jam sehari..bila sem 2 sibuk dengan kawad sampai jam 5 petang..Syira online malam je dalam 1 jam..online tetap online...
hehee

"Ada tak makan (pantang) apa2 makanan ke?"

 :) Tak ada..
Orang kata tak boleh makan itu ini nanti otak lembap..
tapi...
Syira makan semua je..haha..
bab makan memang tak boleh tolak..hehe..
Dari kecil macam ni..

cikgu pun cadangkan belajar 5 hingga 7 jam setiap hari tidak termasuk waktu persekolahan.
penat kan?

tak apa, cuba dulu :)

Syira and kawan2 tak buat study group..
kenapa?
kejap je study selebihnya..SEMBANG !! :D
Kalau kumpul dalam kumpulan pun, semua buka nota sendiri and baca sendiri...tanya sikit2 je..

Solat jangan tinggal, baca yassin setiap hari, buat solat hajat and solat dhuha.

So atas usaha ini, bantuan dari Allah melalui cikgu2, kawan2, mama abah, family..doa dari semua orang..campur darab tambah bahagi result sem 1,2,3 and pbs...

dapatlah result keseluruhan STPM 2013 Syira iaitu..
 --->> 3.84 :)

So sesiapa yang sedang melanjutkan pengajian di tingkatan 6 atau akan masuk tingkatan 6, boleh cuba cara ini :)

Apa pun semuanya bergantung kepada REZEKI ! :)
Rezeki manusia berbeza, ada dapat sekarang..ada dapat nanti..
sabar sebab Allah adil, Dia bagi semua..SEMUA :)

All the best ! ^_^

Nak cerita semua memang tak mampu, tapi if nak info lagi mengenai form 6 :
[KLIK]
[KLIK]


The best cosmetics.

Assalamualaikum
hye semua !



DISCLAIMER

Ini merupakan blog peribadi.

Segala ilmu,info,tips,gambar atau apa sahaja dalam blog ini adalah hak milik peribadi, dari pemerhatian dan sumber yang boleh dipercayai.
Tiada yang diambil dari sumber lain melainkan yang telah dikreditkan/dibacklinkkan/dinyatakan sumber asal dibawah setiap artikel bagi menghormati penulis/pemilik artikel asal.

Pemilik tidak bertanggungjawab sekiranya berlaku sebarang masalah dengan info yang anda kongsi di mana mana laman sosial.
Pendapat pemilik mungkin berubah mengikut nilai ilmu.
Mohon bertanya dahulu sebelum membuat sebarang spekulasi atau penyebaran maklumat. :)

Mohon tegur jika salah.
Terima kasih. :)

Official Blog Syira Lokman Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah