"Semua penulis akan mati. Hanya karyanya yang akan terus abadi. Maka tulislah sesuatu yang akan dapat membahagiakan dirimu di akhirat nanti "
- Saidina Ali bin Abi Talib-


Saturday, May 31, 2014

Hak-Hak Pengguna

Assalamualaikum
hye semua !

Photobucket

Kita semua adalah pengguna, tapi siapa je yang tahu hak kita sebagai pengguna ??
Masa Syira belajar Pengajian Perniagaan form6 ada juga cerita pasal hak pengguna ni..
ilmu yang amat berguna untuk kita..tapi tak semua peduli..
so hari ni Syira nak kongsikan hak kita sebagai pengguna :D

Hak untuk mendapat keperluan asas

Pengguna berhak untuk mendapat keperluan asas bagi meneruskan kehidupan yang memuaskan 
seperti makanan, pakaian, tempat kediaman, kesihatan, pendidikan, 
kemudahan awam, air dan sanitasi.

Hak untuk mendapat barangan dan perkhidmatan yang selamat.

Pengguna berhak untuk dilindungi daripada barangan, 
proses pengeluaran dan perkhidmatan yang boleh membahayakan kesihatan atau kehidupan.

Hak untuk mendapatkan maklumat.

Pengguna berhak untuk diberitahu fakta-fakta yang diperlukan bagi membolehkan mereka membuat pilihan yang tepat dan dilindungi daripada pengiklanan serta pelabelan yang tidak jujur atau mengelirukan.
Hak untuk membuat pilihan

Pengguna berhak untuk memilih daripada pelbagai barangan dan 
perkhidmatan yang ditawarkan pada harga yang kompetitif dan jaminan kualiti yang memuaskan.

Hak untuk menyuarakan pendapat.

Pengguna berhak untuk bersuara bagi memastikan kepentingan pengguna 
mendapat pertimbangan sewajarnya dalam penggubalan dan pelaksanaan dasar kerajaan, serta dalam pembangunan barangan dan perkhidmatan oleh pengeluar.

Hak untuk mendapat ganti rugi.

Pengguna berhak untuk mendapat penyelesaian yang adil termasuk pampasan 
bagi pembelian barangan yang mempunyai perihal dagangan yang mengelirukan, kurang bermutu atau perkhidmatan yang tidak memuaskan.

Hak untuk mendapat pendidikan pengguna.

Pengguna berhak untuk mendapat pendidikan dan kemahiran yang diperlukan 
bagi membolehkan mereka membuat pilihan yang bijak dalam 
pembelian barangan dan perkhidmatan, serta mengamalkan hak dan tanggungjawab mereka sebagai pengguna.

Hak untuk hidup dalam alam sekitar yang sihat dan selamat.

Pengguna berhak untuk hidup dan bekerja dalam alam sekitar yang bersih, 
sihat dan tidak berbahaya kepada generasi masa kini serta generasi akan datang.

Apakah Perkara Yang Perlu Diteliti Oleh Seseorang Pengguna Semasa membeli Sesuatu Barang?

  1. Tempat asal barangan/produk, termasuk nama dan alamat pengilang, pengimport, penjual borong, ejen atau pengedar, kumpulan barangan, nombor model/stok dan tanda perniagaan.
  2. Tarikh produk dikilangkan dan tarikh luput.
  3. Berat minimum, kuantiti, amaun atau muatan barang-barang.
  4. Penerangan umum tentang produk termasuk kandungan, kapasiti, panduan penggunaan dan batasannya.
  5. Penerangan khusus tentang kandungan produk seperti senarai, nisbah dan khasiat bahan-bahan.
  6. Kualiti atau keupayaan produk misalnya tanda kelulusan, gred dan sebagainya. (contoh: SIRIM, Suruhanjaya Tenaga).
  7. Terma-terma khusus mengenai jualan termasuk harga cadangan, diskaun dan tawaran istimewa.
  8. Maklumat khusus seperti amaran, peraturan-peraturan kecemasan untuk golongan pengguna tertentu (contoh: kanak-kanak).

Jika pengguna tidak berpuas hati dengan harga atau kualiti barangan atau perkhidmatan yang ditawarkan, pengguna boleh merujuk kepada KPDNKK melalui:



Oke ..faham ye anak2 semua ? hehe..
jom jadi pengguna yang bijak !

sumber : http://e-aduan.kpdnkk.gov.my/

Giveaway Cash RM350 by Emas Putih

As-Salam

[Siala nak join sila tekan banner di atas]

Giveaway Cash RM350 by Emas Putih ini di anjurkan oeh Emas Putih dan disponser oleh Emas PutihNasibah KhushairyKasih Lestari Abadi Nor Farihan AyobNannie Isa , dan yangbaik .


Friday, May 30, 2014

PEMENANG Giveaway Birthday Syira Lokman.

Assalamualaikum
hye semua !



Alhamdulillah ! selesai sudah giveaway Birthday Syira Lokman!
terima kasih kepada semua peserta dan sponsor !
terima kasih untuk doa kalian :)

28 Mei Syira dah blogwalking blog semua peserta...
and hari ni dah boleh umum pemenang !
excited takk ? :D
hehe...

JOM !
Mari kita lihat siapakah yang kena .. :D
jeng ~
jeng ~~
jeng~~~


Semua peserta akan disenaraikan dan anda boleh gunakan list untuk blogwalking.
[KLIK]

Bloglist x 10 (sepanjang bulan Jun dan Julai tahun 2014) -[Syira]
  1. http://www.mamaniza.com/2014/05/giveaway-birthday-syira-lokman.html
  2. http://lifeisgreatwithme.blogspot.com/2014/05/giveaway-birthday-by-syira-lokman.html
  3. http://fxrnaa.blogspot.com/2014/05/giveaway-birthday-syira-lokman.html
  4. http://misszimpleskorea.blogspot.com/2014/05/giveaway-birthday-by-syira-lokman.html
  5. http://ohmysecondblog.blogspot.com/2014/05/giveaway-birthday-by-syira-lokman.html
  6. http://anabiha.blogspot.com/2014/05/giveaway-birthday-by-syira-lokman.html
  7. http://blogjoingiveawaycontest.blogspot.com/2014/05/giveaway-birthday-by-syira-lokman.html
  8. http://anisyamir7lee.blogspot.com/2014/05/giveaway-birthday-by-syira-lokman.html
  9. http://aisyasakura.blogspot.com/2014/05/giveaway-birthday-by-syira-lokman.html
  10. http://twinkleeestar.blogspot.com/2014/05/giveaway-birthday-by-syira-lokman.html
Hadiah Misteri x2 untuk "best wishes" - [Syira]
http://umikasum.blogspot.com/2014/05/giveaway-birthday-syira-lokman.html
http://akifimtiyaz3.blogspot.com/2014/05/giveaway-birthday-by-syira-lokman.html


TAHNIAH SEMUA ! :)

Sila tuntut hadiah sebelum 5 Jun 2014 ye :)
klik je nama sponsor dalam kurungan tuu...
Selepas tarikh itu, apa2 aduan tidak akan dilayan :) maaf !
(utk pemenang bloglist di blog Syira tak perlu tuntut,nanti Syira masukkan link anda dalam bloglist ye)

Maaf ye sekiranya ada kekurangan sepanjang giveaway ini berlangsung.
alhamdulillah..
semoga hidup kalian diberkati :)
doakan syira berjaya dunia akhirat :)


Promote Blog # Mei ~ 3


Assalamualaikum
hye semua !
SEO Off Page dengan Blogwalking
Terima kasih buat semua blogger yang sudi tinggalkan link blog anda di https://www.facebook.com/syiralokman5.
So, ni entry khas buat anda ! 
^_^ jom blogwalking dan tinggalkan jejak ye ^_^



  1. http://hadirasoul.blogspot.com/
  2. http://www.syuhadasalleh.my/
  3. http://amad-jalanan.blogspot.com/
  4. http://ayuzan.blogspot.com/
  5. akuvsdiashadhira.blogspot.com
  6. http://rareunic.blogspot.com/
  7. asha-hana.blogspot.com
  8. http://khalayanminda.blogspot.com/
  9. http://www.nazlee.com/
  10. Sweetmcflurry.blogspot.com
  11. http://www.suesopian.com/
  12. muslimahad-deen.blogspot.com
  13. http://coretanhatikathy.blogspot.com/
  14. http://fatihahfazlin333.blogspot.com/
  15. http://madihahdaisy.blogspot.com/
  16. http://mimbarhatiku.blogspot.com/
  17. http://the-fafakyraa.blogspot.com/
  18. nuramalinastoryforever.blogspot.com
  19. http://www.kisahsidairy.com/
  20. http://lovebluecloudly.blogspot.com/
  21. myimpiannaad.blogspot.com
  22. http://sweetsourtheworld.blogspot.com/
  23. ceritaedohayra.blogspot.com
  24. http://chummycraft.blogspot.com/
  25. http://cikhafizahnurani.blogspot.com/
  26. luahanhatisipenulis.blogspot.com
  27. http://mulan-sahbanu.blogspot.com/
  28. http://akifimtiyaz3.blogspot.com/
  29. Syazary.blogspot.com
  30. http://tieranisa.blogspot.com/
  31. Http:// syazdanny2329.blogspot.com
  32. http://allynmasitahcentre.blogspot.com/
  33. http://www.cekgunorazimah.com/
  34. http://mizzmiaizzati.blogspot.com/
  35. http://anies-msletoes.blogspot.com/
  36. http://akuorangkecilengkauorangbesar.blogspot.com/
  37. http://www.yennynsupplements.com/
  38. http://mrspuex.blogspot.com/
  39. deyawanny.blogspot.com
  40. http://yangbaik.blogspot.com/
  41. http://bungakayangan.blogspot.com/
  42. http://www.ohmudah.com/
  43. http://www.eelleebeauty.com/
  44. http://smilingsafieqa.blogspot.com/
  45. http://belognoordiana.blogspot.com/
  46. thesupersomething.blogspot.com
  47. http://fynazshamz.blogspot.com/
  48. http://shairadiaries.blogspot.com/
  49. http://diarisihazimah.blogspot.com/
  50. http://tiefiqs34.blogspot.com/
  51. http://iyqa92.blogspot.com/
  52. http://chenta-taugeh.blogspot.com/
  53. http://jombercontest.blogspot.com/
  54. http://hanifadhlinaabdulrahman.blogspot.com/
  55. http://mamadarwiish.blogspot.com/
  56. ohmywedding-omw.blogspot.com
  57. http://ainimrashihah.blogspot.com
  58. http://adnan-daughter.blogspot.com/
  59. http://wangorgeous.blogspot.com/
  60. http://kampung-kameq.blogspot.com/
  61. http://kaktusoren.blogspot.com/
  62. http://ssurianahyana.blogspot.com/
  63. http://asmarpunyablog.blogspot.com/
  64. http://akubudakcutez.blogspot.com/
  65. http://loveneddy.blogspot.com/
  66. http://www.izzaraamani01.blogspot.com/
  67. http://fanacheksaat.blogspot.com/
  68. http://aisyahambris.blogspot.com/
  69. http://aliatulaiman.blogspot.com/
  70. http://www.opzzpinky.my/
  71. http://www.phat.my/
  72. http://intandarlina29.blogspot.com/
  73. http://darlinalife.blogspot.com/
  74. http://www.citershark.blogspot.com/
  75. http://myraazmee.blogspot.com/
  76. http://raradeluxe.blogspot.com/
  77. http://nooraziemah.blogspot.com/
  78. http://www.diarijejakahangat.com/
  79. http://mummysupplementshop.blogspot.com/
  80. amirkhalis.blogspot.com
  81. http://wafiremli.blogspot.com/

Harus terjah !


Thursday, May 29, 2014

Simple Giveaway : Projek DRESS BAJET

Assalamualaikum
hye semua!


Miumiuchingu telah melancarkan fan page baru 
dengan nama 'Projek DRESS BAJET'
khusus untuk mereka yang menginginkan
koleksi dress, blouse mahupun jubah muslimah yang anggun, elegan serta
yang paling penting?
MENEPATI BAJET ANDA.

Harga-harga yang ditawarkan adalah berpatutan serta mampu dimiliki.
Selain itu, turut disediakan koleksi dress eksklusif 
yang sememangnya tampak mewah
namun masih pada harga yang terbaik diberikan.

Sempena pelancaran fan page baru ini,
pihak Miumiuchingu serta kordinator Projek DRESS BAJET,
berbesar hati mengadakan satu simple giveaway .
SO,APA TUNGGU LAGI ?? :D

JOM JOIN ! KLIK JE BANNER TU ^_^

**3 orang pemenang bertuah dicari**

Wednesday, May 28, 2014

Giveaway - Birthday Syira Lokman.

Assalamualaikum
hye semua !


Jom join Giveaway - Birthday Syira Lokman.
Giveaway ini dibuat sempena Birthday Syira yang ke 20 pada 21 Mei :).. hehe..
Kali ni disokong oleh para sponsor yang awesome !
Hadiah menarik, rugi kalau tak join :D

Syarat :

2. Follow twitter Syira [KLIK] *jika ada

3. Follow instagram [Licha] [Shaira]*jika ada

4. Follow fb [SYIRA] [ALIYAH]

5. Like sahaja fanpage berikut :
 [Syira] [BelogCikKumbang] [Intan] [Fatin] [SSAFsDesign]
[AkuvsdiA] [SSGiveAway-Blog] [miraclekshop97] [Miss-Tiey-Blog] [blogazhafizah]



Cara mudah :

1. Follow SEMUA syarat.
2. Buat entry bertajuk "Giveaway Birthday by Syira Lokman"
3. Letak banner dekat entry. (klik banner,bawa banner ke entry anda & paste)
-bawa ke new tab pun boleh then copy je :)
4. Tulis ucapan paling kreatif.
5. Backlink kan ke sini.
6. Publish!
7. Tinggalkan URL entry anda (bukan link blog sahaja ye tapi link entry giveaway)
di ruangan komen entry ini sahaja.


Special untuk anda?

Semua peserta akan disenaraikan dan anda boleh gunakan list untuk blogwalking.
Bloglist x 10 (sepanjang bulan Jun dan Julai tahun 2014) - Syira

Cash RM20 x1 -Licha
Blog design yang berharga RM100 x1- Cik Kumbang
Template blog untuk Bloglist yang berharga RM35 x3 - Cik Kumbang
Novel pilihan sendiri x2 - Shadhira
Komik x1 - Bana
Face Mask x1 - Amalina
Tudung bawal x1 - Hayati
Hadiah Misteri x1 - Shaira
Hadiah Misteri x1 - Azhafizah

Topup RM10 x1 - Ssurianahyana
Topup RM5 x2 - Intan
Topup RM5 x2 - Fatin
Topup RM5 x1- Azwar
Review Blog x2 - Aliyah
Review Blog x1 - Hayati


Hadiah Misteri x2 untuk "best wishes" - Syira


Mudah kan?
jom ramai2 memeriahkan Giveaway - Birthday Syira Lokman ^_^
InsyaAllah lepas ni mungkin ramai akan follow blog anda juga :)
Bersama merapatkan ukhwah ^_^


Mula : 28 April 2014
Tamat : 28 Mei 2014 jam 11:59 malam



 ## If nak copy mana2 ayat please klik serentak (ctrl+c).
Nak klik link pula, (ctrl+klik) so automatik link tu buka ke new tab :)


PERTANDINGAN BLOGKU TERBAIK! BERSAMA TEAOAIS.COM

Assalamualaikum
hye semua !

Jom join pertandingan blogku terbaik anjuran TEAOAIS.COM


My name is Wan Syahirah binti Mior Lokman. 
You can call me Syira for short. 
Dilahirkan pada 21 Mei 1994. ( haa...cepat kira umur Syira berapa dah :D)
Syira merupakan pemilik blog Syiralokman.blogspot.com :D
I started blogging since I was 17. 
I'm just ordinary girl with my extraordinary life..!

This is my personal blog.
Bermula hanya sekadar suka suka but now i have my own mission :)
Mempunyai 5 adik beradik and Syira puteri tunggal ke4 yang
bercita cita untuk memiliki butik pakaian, yayasan kebajikan dan buku hasil penulisan Syira sendiri.

Blog Syira Lokman pernah terpampang di Majalah Remaja, dan Harian Metro.

Syira tulis tentang diri sendiri, hal sosial dan persekitaran + perspektif Islam, motivasi, puisi,
fashion, resepi, tips blogging, review and giveaway.
Koleksi motivasi terbaik !

Seiring peningkatan usia pengisian laman blog Syira turut berubah dan menjadi lebih matang.
Saat blogger lain menggunakan cerita2 sensasi untuk meningkatkan pageview,Syira masih kekal dengan niat asal iaitu berblog untuk membantu diri dan orang lain.
Syira turut menjadikan blog ini sebagai satu cara menyampaikan dakwah dengan cara paling santai.
Malah, kini Syira memiliki ramai rakan untuk berkongsi ilmu.

 Syira lihat apa yang berlaku di sekeliling untuk menulis sesuatu yang boleh mengubah tanggapan masyarakat mengenai sesuatu perkara yang menjadi kebiasaan
atau
mengubah diri untuk lebih maju ke hadapan.
Segala yang Syira tulis diluahkan dari hati dengan niat untuk membantu dan memberikan nasihat kepada sesiapa sahaja termasuk diri Syira sendiri.

Syira yakin bahawa sesuatu yang lahir dari hati akan jatuh ke hati juga :)

Resepi-resepi menarik turut dikongsi untuk membantu sesiapa sahaja yang ingin mengasah bakat memasak.
Mungkin ada yang tidak suka memasak kerana banyak resepi yang rumit, oleh itu,Syira berkongsi resepi yang mudah tetapi sedap khas buat anda ! :D
Fashion yang dikongsi merupakan outfit yang Syira pakai.
Simple,menarik tetapi masih menutup aurat..itu yang cuba dikekalkan. :)

Syira juga sentiasa menyertai apa sahaja giveaway/segmen untuk merapatkan hubungan sesama blogger juga membantu blogger2 baru terutamanya untuk berjaya dalam dunia blogging ini.
Pada masa yang sama, tawaran dibuka buat sesiapa sahaja yang mahu beriklan di blog Syira Lokman.
Harga yang ditawarkan serendah rm10 hingga Rm30 ^_^

Misi utama yang masih kekal dan akan dikekalkan sampai bila2 ialah Syira berblog untuk membantu diri dan orang lain ^_^

Saya menulis untuk semua ^_^
My writing comes pure and sincerely from my heart. 
I hope you will enjoy reading my blog as much as I do :)



TARIKH TUTUP PERTANDINGAN: 30 JUN 2014
TARIKH MENGUMUMKAN PEMENANG : ANTARA PERTENGAHAN HINGGA HUJUNG BULAN JUN

HADIAH UNTUK PEMENANG

TEMPAT PERTAMA : RM500.00 TUNAI
TEMPAT KEDUA: RM300.00 TUNAI
TEMPAT KETIGA: RM100.00 TUNAI
DAN 10 HADIAH SAGUHATI DISEDIAKAN BERNILAI RM10.00 SETIAP SATU.

AL FATIHAH ~DYMM Sultan Azlan Muhibbuddin Shah

Assalamualaikum
hye semua !


Al-Fatihah.

Sembah Takziah.

Khabar berita yang amat mendukacitakan rakyat negeri Perak Darul Ridzuan berkaitan DYMM Paduka Seri Sultan Azlan Muhibuddin Shah Ibni Al-Marhum Sultan Yussuf Izzudin Shah mangkat di IJN, Kuala Lumpur.

Sebagai warga negeri Perak, Syira dan keluarga berdukacita atas kemangkatan baginda Sultan Perak.


Semoga roh baginda dicucuri rahmat dan ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman .

Blog Review # Opzzpinky !

Assalamualaikum
hye semua !

Jom berkenalan dengan pemilik blog pink iaitu Sharina pemilik blog http://www.opzzpinky.my/
Sharina merupakan blogger dari Sabah dan pelajar uitm :D




Mula menempatkan nama di dunia blog pada 26 Sept 2010, lahirnya blog yang diberi nama Opzzpinky, senang orang sebut dan memberi kelainan dari blog lain..

"Hye semua, saya Sharina, blogger dari Sabah, Lepasan Diploma in Bus. Studiest dari UiTM Kota kinabalu, awalnya blog ini hanya suka-suka, yang menulis perjalanan sebagai student, dan aktif dalam penyertaan segmen dan GA, seterusnya mula berjinak2 dengan EDIT BLOG dengan pelbagai DESIGN tercipta hasil tangan sendiri, kini mempunyai kerja sampingan di SE-Shop"

Untuk pertanyaan korang boleh contact sha :-

Kalau nak tempah edit blog pun boleh..murah murah je tauu...
tak rugi pun sebab hasilnya nanti cantik ! ^_^

Email opzzpinky@yahoo.com
Whatsapp 012-8427478


Opzzpinky | a great start to a wonderful journey

Sebarkan aura positif

Assalamualaikum
hye semua !

Mulakan hari ini dengan senyuman dan rasa syukur kepada Allah.
Nikmati nikmat yang diberikan :)
Berusaha mencipta kejayaan :)

Every successful person is grateful for what they have. 
Any ingratitude will repel prosperity.
Sebarkan kebaikan :)
Setiap kali kita memberi manfaat kita akan bahagia. :)


Sebarkan aura positif agar orang sekelilingmu akan turut tersenyum :)
Nantikan entry2 menarik dari Syira..tunggu ~~~

Sementara tu..jom join Giveaway Birthday Syira Lokman.
Tamat MALAM INI :)
Sesiapa yang dah join tu , Sila semak SENARAI PESERTA ye :)

ALL THE BEST !

Tuesday, May 27, 2014

PENGALAMAN ujian dan temuduga Ijazah Sarjana Muda Kaunseling di UM.

Assalamualaikum
hye semua !

Setelah sekian lama meninggalkan anda dengan entry autopublish..hari ni alhamdulillah Syira masih berkesempatan menulis buat kalian pembaca setia blog Syira Lokman.
23 dan 24 Mei 2014 Syira telah menghadiri satu sesi ujian dan temuduga untuk kemasukan ke Universiti Malaya bagi Program Ijazah Sarjana Muda Kaunseling yang bertempat di Universiti Malaya
Untuk tahun ni seramai 42 pemohon terbaik akan dipilih untuk menjadi pelajar UM bagi jurusan Kaunseling. (sumber-Orang yang interview Syira..hehe)


23 Mei merupakan hari Jumaat dimana pada pagi tersebut diadakan ujian di Dewan Peperiksaan.
Alhamdulillah..lebih kurang ujian MEdSi juga :)
Ujian ni untuk sesiapa yang memohon Kos Kaunseling dan Pendidikan awal kanak2. :)

Hari Sabtu petang pula, barulah diadakan temuduga.
Jom ! Syira share pengalaman temuduga pula :)


Family dan anak2 yang bakal ditemuduga ditempatkan dalam auditorium untuk sesi pendaftaran.
Mula2 kami didendangkan dengan lagu-lagu indah dari radio apa ntah, Syira pun dah lupa..hehe..
Sementara menunggu nama dipanggil tu, pihak urusetia bagi kami tengok wayang :D
Haha..cerita dolo doloo..3 ABDUL :D
Mengekek je orang dalam auditorium ni..siapa tak terpesona dengan filem P.Ramlee kann..
setiap babak boleh ingat :D

Ada banyak kos lain yang adakan sesi temuduga pada hari yang sama dan setiap kos dua bilik disediakan.
Dalam satu bilik hanya ada seorang je yang bakal menduga kita dengan soalan2 yang agak mencabar :D

Semasa nama dipanggil,Syira masuk ke bilik temuduga dengan ayu dan lembutnya..hahaa..
senyum-senyum manis gituww :P kali ni pakai baju purple..
actually baju yang sama semasa interview di USM.
Biasa la, sebelum masuk, ketuk pintu bagi salam dan ucap selamat sejahtera bagi non-muslim. 
Tapi Syira bagi salam je sebab yang interview Syira tu hanya seorang perempuan Islam :)
Serahkan sijil-sijil yang ada dan duduk bila disuruh.

Bermulalah sesi sembang-menyembang @ temuduga Syira.
Temuduga ni menggunakan bahasa melayu :D

(semua orang tak dapat soalan yg sama tau)


Antara soalan yang ditanya ialah :

  1. Latar belakang. 
  2. Kenapa pilih kaunseling ?
  3. Siapa motivator yang awak suka dan kenapa ? 
  4. Apa kekuatan awak ? (ceritakan kelebihan dan jawatan yang pernah disandang ye)
  5. Macam mana nak atasi pelajar yang tak nak belajar / tak berminat dengan subjek tertentu?
  6. Kalau dah bimbing pun dia tak nak macam mana? (tetapkan matlamat)
  7. Iktibar dari peristiwa MH370 (hargai orang disekeliling kita,syukur dengan hidup ini..kita tak tahu bila kita akan pergi so buat sesuatu /jadi yang terbaik untuk orang yang kita tinggalkan)
  8. Apakah sumbangan awak / apakan yang akan awak lakukan sekiranya terpilih menjadi pelajar Universiti Malaya?
Yang dalam kurungan tu jawapan yang penemuduga tu nak ya, macam mana Syira tahu ?
sebab lepas jawab dia beritahu apa yang dia nak and kita perlu tahu :)
Dia akan ulas semula,biasala nak jadi kaunselor kan.. :)
Selagi tak dapat point yang dia nak, 
selagi tu dia tanya sampai kita kata "maaf,saya tak pasti/tak tahu"

Setiap orang berbeza soalan..dapat penemuduga pun jenis yang berbeza karakter.
so kira nasib la dapat soalan senang or susah. :)
Bagi Syira soalan-soalan ni masih oke :)
Alhamdulillah..
setiap soalan dapat point yang di nak, cuma nombor 6 tu je tak terfikir pasal matlamat.

Soalan nombor 5,6 dan 7 tu soalan berantai tau..
lepas soal , anda jawab, soal lagi and anda jawab lagi sampai 
penemuduga puas hati dengan jawapan anda :)

Ini pengalaman Syira sendiri ye..yang interview tu perempuan...
bilik lagi satu lelaki tak tahu pula cara beliau bagaimana..
apapun..terima kasih semua yang mendoakan :)

All the best juga !

Syira kongsikan pengalaman Syira supaya yang bakal ditemuduga nanti lebih bersedia . :)
so,all the best kepada yang bakal ditemuduga..hehe..
yang penting, cakap and yakin !
insyaAllah..andai Allah kata ini rezeki ,kita akan dapat juga . :)
Usaha je,biarkan Allah tentukan rezeki kita :)



Majlis Anugerah Cemerlang SMKJT 2013.

Assalamualaikum
hye semua !

24 Mei 2014 yang lalu merupakan hari yang bermakna buat pelajar cemerlang SMK Jalan Tasek di mana Majlis Anugerah Cemerlang SMK Jalan Tasek 2013 telah diadakan.

Syira telah dijemput untuk menerima beberapa anugerah di hari tersebut,
TETAPI..
masa tidak mengizinkan kerana pada tarikh yang sama iaitu 24 Mei 2014, Syira perlu menghadiri satu sesi temuduga Ijazah Sarjana Muda Kaunseling di Universiti Malaya.

Tak ada la gambar Syira semasa majlis berlangsung sebab pergi pun tidak..
Nak buat macam mana ye dak, wakil pun tiada sebab family pun ikut sekali ke KL..
..interview + holiday..hehe :)
sedih memang sedih..
hanya setahun setengah di sekolah tu, tapi kenangannya cukup bermakna :)
Dari dulu memang dah niat dalam hati,nak sangat pergi Majlis Anugerah Cemerlang ni,tapi apakan daya..masa depan perlu diutamakan..


.. Alhamdulillah ..
satu lagi kegembiraan ! 
Terima kasih utk 3 anugerah ini !!
*Pelajar Cemerlang STPM 2013
*Subjek Terbaik (BM)
*Tokoh Sahsiah Terpuji.
Maaf tak dapat hadir Majlis Anugerah Cemerlang SMKJT Sabtu lepas sebab perlu menghadiri temuduga degree di UM .
Pagi tadi baru berkesempatan ambil sijil2 ni di sekolah ..
Terima kasih mama,abah,family,kawan2,cikgu2 and semua yang sentiasa bermurah hati untuk mendoakan.
Terima kasih untuk pengalaman dan rezeki kejayaan terbaik !
Semoga hidup kalian sentiasa diberkati Allah dan diberikan kesihatan yang baik serta rezeki yang melimpah :)
InsyaAllah :)
Doakan Syira berjaya dunia akhirat ^_^

Roti Strawberry Chocolate

Assalamualaikum
hye semua !



nampak sedap kan?
menu sarapan hari ini..
heehe..ni gambar je bukan syira buat pun :P
macam best je kann..teringin juga nak buat ni ..
masam masam manis ^_^
kalau roti tu dibakar pun macam syok je,rangup !

JOM CUBA !

Monday, May 26, 2014

Dapat hadiah lagi !

Assalamualaikum
hye semua !

Syira dapat hadiah lagi ^_^
Sebenarnya hadiah2 ni dah lama dapat cuma tak ada masa nak buat entry penghargaan.

Syira menang hadiah  dari Segmen dan giveaway ini ---->



Alhamdulillah, kali ni ada kesempatan nak ucap terima kasih kepada sponsor dan penganjur :)
Terima kasih semua !
Harap-harap lain kali Syira menang lagi :)
hehe..maaf ye gambar kabur :)

Jom follow and kenali para sponsor dan penganjur yang awesome ^_^


Sunday, May 25, 2014

MENANG 1st Giveaway Sulaman Lace Heaven

Assalamualaikum
hye semua !

Rezeki menang giveaway lagi ! 1st Giveaway Sulaman Lace Heaven .
yeayy ! happy..dapat shawl cantik macam dalam gambar ni ^_^
suka !



Hadiah dah sampai..terima kasih penganjur ^_^
seronok join giveaway..dapat hadiah..
boleh berkenalan dengan blogger2 lain :D

Nak menang banyak hadiah juga ? 
Tamat 28 Mei ^_^
banyak hadiah menarik menanti anda ^_^

Yang dah join tu..boleh lapor diri di senarai peserta ni tau ! hehe..
All the best !

Saturday, May 24, 2014

Kangkung Goreng Belacan.

Assalamualaikum
hye semua :)


Jom masak-masak hari ini :D
Menu yang mudah je ^_^

Bahan-bahan 

1 ikat kangkung
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
5 biji cili api
Sedikit belacan
2 sudu besar ikan bilis
Sedikit air
Garam dan gula


Cara-cara 


  1. Tumbuk bawang merah, bawang putih, cili api, belacan dan ikan bilis. 
  2. Panaskan minyak, tumis bahan-bahan yang ditumbuk sehingga naik bau. 
  3. Masukkan sedikit air, kemudian masukkan kangkung. 
  4. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Masak kangkung sehingga sedikit layu (2-3 minit).
Oke, mudah kan ?
jangan cakap memasak tu susah !
Selamat Mencuba ! ^_^

Friday, May 23, 2014

Thursday, May 22, 2014

Wednesday, May 21, 2014

LETS CHILL GIVEAWAY BY MAMA DARWIISH

Assalamualaikum
hye semua !

klik banner untuk join !


JOM RAMAI2 JOIN ! HADIAH HEBAT2 TAUUU ^_^

Happy Birthday Syira Lokman.

Assalamualaikum
hye semua !

Alhamdulillah..
Hari ni 21 MEI 2014 kan? 
hehe...
Hari lahir Syira Lokman yang ke 20 ^_^
dah besarr dahhh Syira....boleh kahwin dah ni...eh ?
hehe..
Sanah Helwah Syira Lokman ^_^
Rasa baby lagi..hahaa..
konon muda bebenoooo...
kadang2 tu, I look at myself and still feel like a little girl even though I am 20 uols..
ecece...cakap omputehh gituuu...
padahal bila kena speaking time interview gelabah ,dok tergeliaat lidahh aihhh..haha..
biasa laa :D
Still tak rasa diri dah besar, tak sedar yang tak lama lagi nak sambung degree..
Terima kasih semua yang wish, doakan kebaikan buat Syira.
Terima kasih sudi join Giveaway Birthday Syira Lokman.
Terima kasih buat yang sentiasa mengingati dan mendoakan dalam diam :)

Semoga Allah Swt meredhai usiaku. :)
Semoga Allah merahmati kalian.
Jom sama2 niatkan dalam hati. "Aku akan pastikan amalanku bertambah lebih dari usiaku."

Be a lady with beautiful manners, be gentle, be feminine, be a soft spoken. :)

2014 yang sangat indah dengan rezeki yang melimpah ..
Alhamdulillah !
Esok Syira akan menduduki ujian MEdSI di Upsi ,Khamis pula ujian kelayakan di Universiti Malaya manakala Jumaat temuduga Ijazah Sarjana Muda Kaunseling di Universiti Malaya..
Doakan Syira ye :)

Sabtu ni juga merupakan Hari Anugerah cemerlang di sekolah Syira. Syira dijemput untuk menerima anugerah pelajar cemerlang STPM 2013, subjek terbaik Bahasa Melayu dan Tokoh Sahsiah Terpuji.
Tapi tak ada rezeki nak pergi sebab kena hadiri temuduga di UM.
Sedih sebenarnya sebab nak sangat hadir majlis anugerah cemerlang ni..
tapi takkan la nak tangguhkan temuduga pula,kalau tangguh tu memang boleh cuma tak larat dari KL nak balik Ipoh semula dan ke KL balik..
Duit minyak lagi,penatnya lagi...

Penat kesana kemari..
tapi tak apa.. :)

To be the best, 
You must be able to handle the worst...kannn...
Doakan Syira berjaya dunia akhirat ye :)
Terima kasih kesayangan semua !
^_^

Tuesday, May 20, 2014

Giveaway RM300 By Blog Pancing Elih.

Assalamualaikum
hye semua ^_^



jom join giveaway hebat ni.. ! hadiah cash tauuu ^_^
klik banner untuk join ! ^_^

Pemilihan pemenang akan ditentukan 100% oleh uncle Random.org. So, kebarangkalian untuk anda semua menang adalah adil dan saksama.

Hadiah-Hadiah Giveaway:
Hadiah-hadiah yang bakal dimenangi adalah seperti berikut;

Tempat Pertama: 1 X RM100
Tempat Kedua: 1 X RM60
Tempat Ketiga: 1 X RM40
Hadiah Saguhati: 5 X RM20 

Ok. Mudah kan?

Tarikh tutup penyertaan adalah pada 04 Jun 2014.
GA dilanjutkan hingga 27 Jun 2014 - KLIK

Promote Fanpage # 1 ~ Mei

Assalamualaikum
hye semua !

Syira nak promote fanpage pula ^_^
Jom !

Kalau yang tak tahu macam mana mereka ni ada dalam list, sebenarnya mereka yang terpilih ini merupakan pemilik fanpage yang tinggalkan link di https://www.facebook.com/syiralokman5.
So,kalau nak fanpage anda disenaraikan juga....
tolong alert ye dengan apa2 pengumuman di page Syira :D


  1. https://www.facebook.com/hunnyshawl?fref=ts *
  2. https://www.facebook.com/norsyaskinceritybeautymalaysia *
  3. https://www.facebook.com/BlogAppleMints
  4. https://www.facebook.com/HawaSyazana
  5. https://www.facebook.com/DarlinaFanPage
  6. https://www.facebook.com/pages/PCL/200066200033965
  7. https://www.facebook.com/pages/Zanahassan/267059093338228
  8. https://www.facebook.com/pages/Miss-BaNu-StoRy/220198411384672?ref=hl
  9. https://www.facebook.com/ctfanddotcom
  10. https://www.facebook.com/mummysupplementshop?ref=hl
*mereka yang beriklan di blog Syira Lokman.

Segmen Bloglist Bubblynotes.Com 48 Jam #1

Assalamualaikum
hye semua :)

http://www.bubblynotes.com/2014/05/segmen-bloglist-bubblynotescom-48-jam-1.html
Segmen Bloglist Bubblynotes.Com 48 Jam #1 bermula dari 20/5/2014 SEHINGGA 22/5/2014, jam 9.45 a.m... Semua blogger tak kira yang baru atau lama, femes atau tidak, retis atau tidak dijemput untuk memeriahkan segmen ini... Tujuan? Pertama, haruslah nak pilih 10 orang blogger yang bertuah untuk masuk bloglist Bubblynotes.Com dan nak rapatkan lagi silaturahim sesama kita, follow memfollow untuk semua blogger2 yang menyertai segmen ini. Pemenang segmen akan dipilih oleh pakcik Random.Org...

Hanya 4 Langkah Mudah Diperlukan:
1. FOLLOW blog Bubblynotes.Com 
2. Buat entri bertajuk: Segmen Bloglist Bubblynotes.Com 48 Jam #1
3. Copy coding yang telah disediakan ke dalam ruangan HTML dan Publish entry. Untuk copy coding di bawah, sila HIGHLIGHT semua coding dan tekan CTRL + C secara serentak.

Kemudian pastekan coding seperti tutorial di bawah ini...

 
4. Tinggalkan URL entry uolss ke dalam ruangan komen di bawah. 

Simple dan mudah kannn??? Segmen copy+paste paling awesome kot bagi iolss... 

PEMILIHAN PEMENANG:
1. 10 blog akan dipilih melalui Pakcik Random. (random.org) 
2. Pemenang akan diumumkan pada 23/5/2014.

The Liebster Award ~ Blogger Kemey dan Cik Tylia.

Assalamualaikum
hye semua :)

Masih aktif lagi game ni yee..hehe..jom
layannn ~~~



The Rules

Mention who nominated you with a link to their blog.
Answer the 11 question asked.
Nominate 11 others bloggers.
Create 11 of your questions for them to answer.
Notify your nominate.


Soalan dari KEMEY.


1. Masih bekerja atau pelajar?
Bakal pelajar..doakan :)

2. Suka hidup single atau couple(ade bf/gf)?
both :) hehe..
dua2 best kan..

3. Apa nama akaun facebook dan instagram?
instagram tak ada.. :)

4. Sifat seseorang yang tak disukai yang pernah anda hadapi? 
Pembohong,sombong,kedekut,suka ambil kesempatan,ego...

5. Pernah jumpa hantu?
hantu eh? takk...dengar2 bunyi ada la juga..

6. Pernah kena tipu oleh penipuan yang tak dapat dilupakan?
sesiapa tipu pun walau sikit memang tak boleh lupa..
kan kan kann :)

7. Takut tak dengan ulat sampah or maggots?
tak takut tapi geli..
tak sukaa..

8. Anda suka tinggal di bandar atau kampung?
both..

9. Anda pernah diminati oleh peminat misteri?
mula-mula je misteri..lama-lama tau juga siapa..
kan kan kann....hehe

10. Apa pendapat anda tentang peristiwa MH370 yang senyap begitu saje?
Usaha mencari msih dijalankan..kita perlu terus berdoa dan sabar.
Penat lelah mereka berusaha,cuba hargai bukan maki.. :)
Pencarian yang sukar dengan jumlah perbelanjaan yang semakin meningkat dan spekulasi manusia yang pelbagai.
doa je :) semoga Allah tunjuk kebenaran.
Al-Fatihah.
..

11. Suke tak jawab soalan saya?
suka la..sebab tu syira jawab,,hehe :D
tq tag yeee :)



Soalan dari Cik Tylia

1. Do you believe in love?
yes..
love is unconditional :)

2. Which is your favourite song? 
hmm..ntah laa...apa yang sedap didengar..
hehe..tak ada yang specific..

3. What was your favorite subject in school? 
sejarah,bm,pendidikan islam..

4. Where were you 5 hours ago? 
home !

5. What are 5 things you like about my blog and 5 things you dont like.
like ? simple..
sweet..banyak info menarik..resepi terbaik dan tuan blog yang manis,,hehe..
dont like ? ..tak tahu..hehe

6. Do you trust people easily?
hmm..depends..hehe

7. How many hours a day do you spent to update blog?
1,2,3, hours...hahaha..
tak kira la bpe jam..
asal ada masa je update blog sebab mostly entry syira autopublish je..
syira sibuk dengan temuduga sambung belajar 
and jaga opah sakit di kampung.

8. You're give one wish, what would it be?
doakan Syira berjaya dunia akhirat :)

9. What are you doing right now? *take picture* 
alaaa...malas nak amik gambo...
hehe..
tengah jawab solan cepumas cik tylia laa :D

10. Do you have a pets? What and tell me your pet's name.
no..tak ada punn :(

11. Tell me your funny childhood stories that you will never forget.
menangis sebab takut cabut gigi..hehe..
tde la funny mne :P


Alhamdulillah..selesai sudah ^_^

SOALAN DARI SYIRA LOKMAN ^_^

  1. Ceritakan serba ringkas tentang diri anda.
  2. Apakah tujuan anda berblog?
  3. Apakah impian hidup anda?
  4. Blogger lelaki and perempuan yang anda suka.
  5. Apa pendapat anda tentang blog Syira Lokman.
  6. Apakah pekerjaan anda sekarang? *sekiranya masih belajar..nyatakan bidang dan dimana anda belajar.
  7. Apakah yang ditulis dalam blog anda?
  8. Majlis hari jadi yang diimpikan. *huraikan keadaan,jenis hadiah yang diinginkan.
  9. Saat anda "jatuh",apa yang anda lakukan?
  10. Sekiranya orang yang anda sayang akan meninggalkan anda,apakah yang anda lakukan sepanjang hayat beliau?
  11. Apakah kejayaan paling indah yang telah anda kecapi?



Monday, May 19, 2014

Giveaway Diari Jejaka Hangat 2014




Klik Banner Untuk Join

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Giveaway Diari Jejaka Hangat 2014 dilancarkan buat julung kalinya. Pelbagai hadiah menarik telah disediakan khas untuk anda. Jadi, apa tunggu lagi? Jom sertai Giveaway Diari Jejaka Hangat 2014.

Hadiah :-

Perfume Sample Grade 5A
Dress
Custom Made T-Shirt
Shawl
Mistery Gift
Collagen Lips Mask
Tudung Bawal
Topup

Giveaway Diari Jejaka Hangat 2014 ditaja oleh [ DJH ] [ Rexylla ] [ Fatihah Fazlin ] [ Auni Sofea ] [ Rara Farhana ] [ Ana Solehah ] [ Ain ] [ Eryati ]
Jom memeriahkan Giveaway kali ini!!...

Promote Blog # 2 ~ Mei

Assalamualaikum
hye semua !

Syira nak promote blog lagi ^_^
Jom terjah semua blog di bawah !

Kalau yang tak tahu macam mana mereka ni ada dalam list, sebenarnya mereka yang terpilih ini merupakan pemilik blog yang tinggalkan link di https://www.facebook.com/syiralokman5.
So,kalau nak blog anda disenaraikan juga....
tolong alert ye dengan apa2 pengumuman di page Syira :D



  1. http://bluepinkiey.blogspot.com/
  2. http://darikacamataseorangwanita.blogspot.com/
  3. http://httpterataiungu.blogspot.com/
  4. http://syaza-applemints.blogspot.com/
  5. http://www.hawasyazanalee.my/
  6. http://luviza-98.blogspot.com/
  7. http://anies-msletoes.blogspot.com/
  8. http://madihahdaisy.blogspot.com/
  9. http://www.eelleebeauty.com/
  10. http://tiefiqs34.blogspot.com/
  11. http://hanifadhlinaabdulrahman.blogspot.com/
  12. http://yangbaik.blogspot.com/
  13. http://khalayanminda.blogspot.com/
  14. http://pinkysweetyhearty.blogspot.com/
  15. http://iesangeldesign.blogspot.com/
  16. http://coratcoretsibudaktembam.blogspot.com/
  17. http://mimi-tralala.blogspot.com/
  18. http://www.jiakreatifelt.com/
  19. http://kaktusoren.blogspot.com/
  20. http://izzahyukiko.blogspot.com/
  21. http://intandarlina29.blogspot.com/
  22. http://nora-norasyimahsaifullahoifficialblog.blogspot.com/
  23. http://sitinurhazimah.blogspot.com/
  24. http://ciknurepaa.blogspot.com/
  25. http://murnimohdyusof.blogspot.com/
  26. http://summerkisseswinterrain.blogspot.com/
  27. http://www.nazlee.com/
  28. http://suplemenkesihatan.com/
  29. http://adanku.blogspot.com/
  30. http://sallyadan.blogspot.com/
  31. http://zafarah.blogspot.com/
  32. http://ctfand.com/
  33. http://fie-mi.blogspot.com/
  34. http://nooraziemah.blogspot.com/
  35. http://adnan-daughter.blogspot.com/
  36. http://azlyiejah.blogspot.com/
  37. http://jantungk.blogspot.com/
  38. http://www.notashalimar.blogspot.com/
  39. http://www.mummysupplementshop.blogspot.com/
  40. http://mulan-sahbanu.blogspot.com/
  41. http://www.notashalimar.blogspot.com/
  42. http://www.izzaraamani01.blogspot.com/
  43. http://www.atikahnorbaki.com/
  44. http://muhasmyrapieces.blogspot.com/
  45. http://myraazmee.blogspot.com/
  46. http://missnadia26.blogspot.com/
  47. http://sweetmissfifi.blogspot.com/
  48. http://syahmizaludin.blogspot.com/
  49. http://atiqahamelya.blogspot.com/
  50. http://wafiremli.blogspot.com/
  51. http://www.mialiana.com/ *
  52. http://www.opzzpinky.my/ *
  53. http://www.azhafizah.com/ *
  54. http://www.mommylizz.com/ *


Bersama merapatkan ukhwah :)

*mereka yang beriklan di blog Syira lokman.



Hari Guru 2014 Giveaway RM100

Assalamualaikum
hye semua :)

KLIK BANNER UNTUK JOIN !!
16 Mei 
,Setiap tahun,warga pendidik pasti dirai.
Majlis dirancang penuh teliti.

Setiap tapak perhimpunan ataupun padang sekolah pasti akan penuh ketika tibanya 16 Mei. 
Sambutan Hari Guru diadakan untuk para pelajar mengenang jasa-jasa guru.
Jasa guru yang sukar dibalas walaupun dengan wang ringgit.
Hanya dengan 1 majlis meraikan Hari Guru, tidak mampu membalas beribu ilmu yang mereka pelurukan dalam jiwa kita.
Anak yang masih kosong mindanya.
Anak yang masih leka apa impiannya.
Anak yang masih curiga dengan masa depannya.

Rindu cikgu-cikgu di Tadika Kemas Sg, Senam, SK Sri Kinta, SMK Tasek Damai dan SMK Jalan Tasek.
Apa yang hebat tentang guru?

KESABARAN.
Kesabaran mereka untuk terus mendidik anak-anak yang pelbagai ragam walaupun kadang kala kebaikan mereka dibalas dengan kenakalan anak murid yang tidak faham erti perlunya ilmu.
mengapa guru masih sabar?
 kerana ingin menjadikan anak-anak ini orang yang berguna suatu hari nanti. :)
Hebatnya guru :)

Terima kasih kepada semua "guru" Syira.
Cikgu sekolah, cikgu kelas memandu, kawan-kawan, mama abah,
keluarga, family angkat, rakan blogger, cikgu blogger, buku, rezeki, kehidupan
dan
sesiapa yang pernah memberi ilmu kepada Syira walau hanya sedikit . :)

Anda tetap guru yang hebat hingga menjadikan Syira insan yang makin hebat sekarang ^_^
terima kasih atas doa kalian :)
Semoga hidup kalian diberkati dan bertambah rezeki yang bermanfaat serta diberi kesihatan yang baik.

Doakan Syira berjaya dunia akhirat ye ^_^
terima kasih !

Guru,
Curahlah ilmu walau tiada balasan yang kau terima, kerana perjuangan kesabaranmu untuk terus mendidik bakal melahirkan insan-insan cemerlang yang mulia :)


Jom join giveaway Hari guru ni,klik je banner di atas.. 
tamat 21 Mei ..birthday Syira tu..hehe..

Hadiah Giveaway

1x RM50 tunai
1xRM30 tunai
1xRM20 tunai

DISCLAIMER

Ini merupakan blog peribadi.

Segala ilmu,info,tips,gambar atau apa sahaja dalam blog ini adalah hak milik peribadi, dari pemerhatian dan sumber yang boleh dipercayai.
Tiada yang diambil dari sumber lain melainkan yang telah dikreditkan/dibacklinkkan/dinyatakan sumber asal dibawah setiap artikel bagi menghormati penulis/pemilik artikel asal.

Pemilik tidak bertanggungjawab sekiranya berlaku sebarang masalah dengan info yang anda kongsi di mana mana laman sosial.
Pendapat pemilik mungkin berubah mengikut nilai ilmu.
Mohon bertanya dahulu sebelum membuat sebarang spekulasi atau penyebaran maklumat. :)

Mohon tegur jika salah.
Terima kasih. :)

Official Blog Syira Lokman Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah