"Semua penulis akan mati. Hanya karyanya yang akan terus abadi. Maka tulislah sesuatu yang akan dapat membahagiakan dirimu di akhirat nanti "
- Saidina Ali bin Abi Talib-


Friday, October 31, 2014

Amalan Sebelum Tidur.

Assalamualaikum
hye semua :)


  1. Berwuduk
  2. Mengibas alas tempat tidur sebanyak 3 kali.
  3. Berbaring mengiring ke arah kanan.
  4. Muhasabah, syukur dan bertaubat.
  5. Baca surah dan doa.
  6. Zikir dan selawat sehingga tertidur.

Monday, October 27, 2014

Juzt Neslo Online Gadjet Shop - Gadjet TERMURAH dan BERKUALITI.

Assalamualaikum
hye semua !

Anda peminat gadjet ?
Inginkan dapatkan pelbagai jenis gadjet terkini dengan harga TERMURAH ?
jom dapatkan semuanya di
Juzt Neslo Online Gadjet Shop


PIGEN TOUGH ARMOR CASE !!!

Design yang smart..very protective,,tak tebal sangat and tak nipis sangat..
Available for iphone 4 4s 5 5s 6
awesome kan?
Untuk case awesome macam ni cuma RM45 sahaja 




PF Flashing Earphone !!!
Available in three colour red,blue, & green 
Rechargeable light(if bateri habis lampu je padam,,music still playing) 

Harga termurah berbanding harga pasaran,,
untuk earphone awesome ni cuma RM85 sahaja !!! 


Adidas Headphone !!
Siapa suka headphone ?
Syira pasti ramai yang suka headphone kann...
jom dapatkan Adidas Headphone !
Sound quality sangat memuaskan,,nak bergayut dengan kesayangan pakai heandphone ni pun boleh built in mic !
Sesuai untuk semua jenis smartphone,mp3 and laptop 
RM55 sahaja .



Anda ada speaker beatspill tapi tiada hiasan??
Bosan?? Ini dia patung beatspill
RM90 sahaja !!! 


Casing ni waterproof tau,,boleh kena air dan boleh rendam,,

waterproof case redpepper note2, note3, s5 ..
RM80 sahaja,,
dijamin phone anda boleh menyelam bersama tuannya :D
hahaha..menyelam bersama phone..tak sweet gituwwww?? :P

so tak perlu la susah2 guna go pro bagai kalau nak snap or rakam dalam air lepas ni :D

Photo: Jeng jeng jeng,,,awek2 kiut kat luar sana,,meh rapat meh dekat,,saya nak tunjuk satu case awesome ni

WATERSAND CASE !!!

Tunggang terbalik dia bergerak,,abam2 sado kat luar sana kalau nak beli bole gk,,bagi dekat kesayangan eh,,sendiri pakai pun bole,,hahaha

Whatsapp/wechat/telegram 0177585313

#juzt_nesloOnlineGadjetShop #gadjetStuff #thank4support #keepSupportingMe


anda mahukan powerbank yang bergaya dan berjenama??
Jom dapatkan Chanel powerbank 12k mah,,

yang ni Syira pun tergoda :D

RM95 sahaja!!!
Complete set with 3month warranty !


Khas buat peminat tegar games ! :D
for sure korang tau apa ni kann...
dah lama idamkan ?? inilah masanya untuk anda rebut !

apa yang istimewa?

connect with bluetooth up to 6m.
comfortable to hold..

 only RM180 . 

silikon tablet rm40

ipadmini 
avenger ,marvel ,spiderman ,superman, parislove, pariscupcake ..

p3100/p3110 
realmadrid, barcelona, mu, chelsea, gloomy, tuzki, bearpink, bearbrown, pariscupcake, avenger ,marvel, spiderman.. 

p3200 
bearpink, bearbread, marvel ,avenger ,gloomy, rilakkuma, candypower, yummy ,londonbridge, londonbus ,porsche ..

note8 n5100 
porsche, candypower, ferrari ,londobridge, londonbus, chanel, yummy ..







HELLO KITTY POWERBANK !
Huarggggh ! favourite Syira ni..
Macam-macam watak animasi ada tau selain hello kitty ni !
mesti teruja nak borong semua ^_^





Anda minat photographer tapi tiada equipment??
jom dapatkan barangan terbaik abad ini :D

Monopod Multifunction Wireless. 
monopod biasa, tripod besar dan mini tripod.
Pouch bag dan manual juga disertakan sekali.

2 warna pilihan GOLD dan BLUE

RM95 sahaja !

banyaknyaaaaa gadjet yang SMART, COMEL,BERKUALITI and MURAH !

Kalau nak cerita semua memang 10 hari pun tak habis..
confirm rambang mata bila terjah Juzt Neslo Online Gadjet Shop :D
jom borong semua !

Macam macam gadjet dijual dengan harga TERENDAH !

What are u waiting for?? Order now !!!

Whatsapp, wechat, telegram : 017 7585313
Facebook : Juzt Neslo Online Gadjet Shop

Saturday, October 25, 2014

Giveaway Contest RM700 Jualan Hebat Lazada Malaysia 11/11 by Emas Putih .

As-salam


Berita baik untuk semua kaki shopping online kerana Lazada Malaysia akan menganjurkan 1 jualan besar-besaran selama 1 hari pada 11th November 2014 dengan potongan harga sehingga 94%. 



Terdapat Flash Sale selama 1 jam untuk setiap satu kategori (12 Kategori) bermula 11 pagi hingga 11 malam! Harga rendah ditawarkan untuk semua kategori di Lazada Malaysia sepanjang Flash Sale. 

Mark your calendar and Jom Gegarkan Jualan Hebat ini dengan klik link ni : 

Any update tentang jualan besar-besaran ini sila ke Lazada Malaysia !! 

Ini adalah Blogger Giveaway Contest anjuran Lazada Malaysia dengan kerjasama Kisah Emas Putih. 11 Pemenang bertuah akan dipilih untuk memenangi hadiah berjumlah RM 700! Untuk sertai contest ini, sila ke blog Kisah Emas Putih dengan ke link ini : LINK CONTEST .


Friday, October 24, 2014

PEMENANG Mini Giveaway by Syira Lokman.



Assalamualaikum
hye semua !
Setelah menyemak semua link..
alhamdulillah..Syira dapat umumkan pemenang Mini Giveaway by Syira Lokman malam ini :)
Walaupun giveaway hanya berlangsung selama 5 hari...jumlah penyertaan amat membanggakan  ^_^
banyak juga blogger baru ye..
terima kasih semua yang beri sokongan !

Maaf ye kali ni tak dapat nak tinggalkan jejak di blog semua peserta, 
sebab Syira kekangan masa :) insyaAllah nanti Syira akan melawat blog korang :D

oke..tak nak berceloteh panjang :D
MESTI KORANG DAH TAK SABAR NAK TAHU SIAPA YANG BERTUAH KALI NI KAN :D
bertuah ke ? hahaa...
Jom kita lihat..siapa yang kenaaaaa :D


Bloglist Oktober hingga Disember x10 [Syira]

    1. http://siszetty.blogspot.com/2014/10/mini-giveaway-by-syira-lokman.html
    2. http://norazua10.blogspot.com/2014/10/mini-giveaway-by-syira-lokman.html
    3. http://luahansikhilaf.blogspot.com/2014/10/mini-giveaway-by-syira-lokman.html
    4. http://sayasukala.blogspot.com/2014/10/mini-giveaway-by-syira-lokman.html
    5. http://celebrationofloveaa.blogspot.com/2014/10/mini-giveaway-by-syira-lokman.html
    6. http://littledaies-port.blogspot.com/2014/10/mini-giveaway-by-syira-lokman.html
    7. http://therylisanurulain.blogspot.com/2014/10/minigiveaway-by-syira-lokman.html
    8. http://inuraliya.blogspot.com/2014/10/mini-giveaway-by-syira-lokman.html
    9. http://diarisihazimah.blogspot.com/2014/10/mini-giveaway-by-syira-lokman.html

    Topup RM10 x2 [Hafizah]


    yang tak berjaya tu jangan putus asa..lain kali cuba lagi :)

    ## Pemenang sila tuntut hadiah anda dengan klik nama sponsor di atas ye ..
    terima kasih ! maaf salah silap :)
    Tarikh akhir tuntut (bergantung pada budi bicara sponsor)




    OOTD # Autumn in Green.

    Assalamualaikum
    hye semua :)


    Every great dream begins with a dreamer. 
    Always remember, you have within you the strength, the patience, 
    and 
    the passion to reach for the stars to change the world.

    Thursday, October 23, 2014

    Ceramah & Zikir Perdana Hijrah Rohani

    Ceramah & Zikir Perdana Hijrah Rohani

    Assalamualaikum
    hye semua :) 

    Awal Muharram atau Maal Hijrah merupakan suatu hari yang penting bagi umat Islam kerana menandakan peristiwa penting yang berlaku dalam sejarah Islam iaitu memperingati penghijrahan Nabi Muhammad s.a.w dari Kota Makkah ke Madinah pada tahun 622 Masihi. 
    Peristiwa bersejarah itu berlaku pada 1 Muharam tahun baru bagi Takwim Hijrah.



    Bersempena dengan itu, pihak Astro akan mengadakan JELAJAH ASTRO KASIH, Ceramah & Zikir Perdana Maal Hijrah bertema ‘HIJRAH ROHANI’. 
    Program ini berlangsung pada 25 Oktober 2014 di 
    Padang SMK Tengku Temenggong Ahmad, Kundang Ulu, Ledang, Johor. 

    Ceramah & Zikir Perdana ini juga akan di hadiri oleh Yang Amat Berhormat Tan Sri Dato’ Haji Muhyiddin Haji Mohd Yassin, Timbalan Perdana Menteri.

    Antara barisan selebriti yang turut serta adalah:


    · Pencetus Ummah / Imam Muda / Ustaz

    1. Ustaz Kazim Elias
    2. Ustaz Haslin Baharim
    3. Ustaz Amaluddin
    4. Ustaz Zulkifli Hamat
    5. IM Hizbur
    6. PU Rahmat
    7. PU Yeop
    8. PU Fakhrul
    9. PU Suffian
    10. PU Hafiz 

    Artis:

    1. Mawi
    2. Fizo Omar
    3. Iwan Syahman
    4. Ayai Ilusi
    5. Daqmie
    6. Haziq AF
    7. Silah KE3

    Jom luangkan masa anda dan marilah datang beramai-ramai di majlis ilmu ini. ^_^

    Mini Giveaway by Syira Lokman.

    Assalamualaikum
    hye semua !

    INI STICKY POST

    Jom join Mini Giveaway by Syira Lokman.


    Syarat :

    1. Follow blog and google +



    2. Follow instagram
    [nor_farihan] *jika ada 


    3. Follow twitter
    [SyiraLokman] [Miera]*jika ada


    4. Like sahaja fanpage berikut :
    (syira saja tak letak button like sbb nak anda lihat sendiri page ape yg anda like)



    Cara mudah :

    1. Follow SEMUA syarat.
    2. Buat entry bertajuk "Mini Giveaway by Syira Lokman"
    3. Letak banner dekat entry. (klik banner,bawa banner ke entry anda & paste)
    -bawa ke new tab pun boleh then copy je)
    4. Backlink kan ke sini.
    5. Publish!
    6. Tinggalkan link entry giveaway anda di ruangan komen entry ini sahaja.


    Special untuk anda?

    Bloglist Oktober hingga Disember x10 [Syira]
    Novel Dia Sahabatku dan Mini Notebook x1 [Hazimah]
    Shawl manik juntai x1 [Shalimar]
    Slimfast 1 kotak x1[Mira]
    Lace handsock x1 [Zuhaira]
    Handsock x2 [Liya]
    Sophie Magic Pink Cream [Aenoyou]
    Blog review x3 [Wani]
    Topup RM5 x1 [Miera]
    Topup RM10 x2 [Hafizah]
    Topup RM5 x3 [Farah]
    Topup RM10 x3 [Nia]
    Topup RM5 x 2 [Farihan]

    Hadiah misteri x2 [Ruqaiyah]

    1 TOP REFERRAL
    Herbal Blend Multi-Purpose cream shaklee RM27.50 - [Norazua]
    Blouse x1 [Maya]


    Mudah kan?
    jom ramai2 memeriahkan Mini Giveaway by Syira Lokman ^_^
    InsyaAllah lepas ni mungkin ramai akan follow blog anda juga :)

    Bersama merapatkan ukhwah ^_^


    Mula :18 Oktober 2014
    Tamat : 23 Oktober 2014 jam 6:00 am

    ##boleh follow syarat slow2 tapi jangan tipu tau..sian sponsor :)
       If nak copy mana2 ayat please klik serentak (ctrl+c).

    Senarai Peserta Mini Giveaway by Syira Lokman.

    Assalamualaikum
    hye semua !

    Terima kasih semua yang sudi join Mini Giveaway by Syira Lokman :)
    Secara rasminya giveaway TAMAT ! :D

    Jom semak link anda sambil blogwalking yee ^_^


    1. http://lalazarryn.blogspot.com/2014/10/mini-giveaway-by-syira-lokman.html
    2. http://siszetty.blogspot.com/2014/10/mini-giveaway-by-syira-lokman.html
    3. http://wani-siulatbuku.blogspot.com/2014/10/mini-giveaway-by-syira-lokman.html
    4. http://giveaway-jom-santai-aje.blogspot.com/2014/10/mini-giveaway-by-syira-lokman.html
    5. http://norazua10.blogspot.com/2014/10/mini-giveaway-by-syira-lokman.html
    6. http://luahansikhilaf.blogspot.com/2014/10/mini-giveaway-by-syira-lokman.html
    7. http://mawarberduri4147.blogspot.com/2014/10/mini-giveaway-by-syira-lokman.html
    8. http://jombercontest.blogspot.com/2014/10/mini-giveaway-by-syira-lokman.html
    9. http://ummuhumaira88.blogspot.com/2014/10/mini-giveaway-by-syira-lokman.html
    10. http://sayasukala.blogspot.com/2014/10/mini-giveaway-by-syira-lokman.html
    11. http://uniquebell.blogspot.com/2014/10/mini-giveaway-by-syira-lokman_17.html
    12. http://sweethoneyzz.blogspot.com/2014/10/mini-giveaway-by-syira-lokman.html
    13. http://aqilahsigadisnovel.blogspot.com/2014/10/mini-giveaway-by-syira-lokman.html
    14. http://aimanliyanasamat.blogspot.com/2014/10/mini-giveaway-by-syira-lokman.html
    15. http://sallyyatiey.blogspot.com/2014/10/mini-giveaway-by-syira-lokman.html
    16. http://kenny977.blogspot.com/2014/10/mini-giveaway-by-syira-lokman.html
    17. http://diyanasamat.blogspot.com/2014/10/mini-giveaway-by-syira-lokman.html
    18. http://music-syasya95.blogspot.com/2014/10/mini-giveaway-by-syira-lokman.html
    19. http://fatihahfazlin333.blogspot.com/2014/10/mini-giveaway-by-syira-lokman.html
    20. http://mimbarkata.blogspot.com/2014/10/mini-giveaway-by-syira-lokman.html
    21. http://www.syuhadasalleh.my/2014/10/mini-giveaway-by-syira-lokman.html
    22. http://sitizawiah95.blogspot.com/2014/10/mini-giveaway-by-syira-lokman.html
    23. http://giveawayblog07.blogspot.com/2014/10/mini-giveaway-by-syira-lokman.html
    24. http://mie-cyber.blogspot.com/2014/10/mini-giveaway-by-syira-lokman.html
    25. http://umikasum.blogspot.com/2014/10/mini-giveaway-by-syira-lokman.html
    26. http://rainfallasleep.blogspot.com/2014/10/mini-giveaway-by-syira-lokman.html
    27. http://calrasepatrick.blogspot.com/2014/10/mini-giveaway-by-syira-lokman.html
    28. http://myfirdz-trulylove.blogspot.com/2014/10/mini-giveaway-by-syira-lokman.html
    29. http://mummysupplementshop.blogspot.com/2014/10/mini-giveaway-by-syira-lokman.html
    30. http://kakarians-forever.blogspot.com/2014/10/mini-giveaway-by-syira-lokman.html
    31. http://mama3farhanah.blogspot.com/2014/10/mini-giveaway-by-syira-lokman.html
    32. http://sahbanu-mulaan.blogspot.com/2014/10/mini-giveaway-by-syira-lokman.html
    33. http://firzanahazhar1.blogspot.com/2014/10/mini-giveaway-by-syira-lokman.html
    34. http://aliatulaiman.blogspot.com/2014/10/mini-giveaway-by-syira-lokman.html
    35. http://littlestory-in-smallworld.blogspot.com/2014/10/mini-giveaway-by-syira-lokman.html
    36. http://akuadakisah.blogspot.com/2014/10/mini-giveaway-by-syira-lokman.html
    37. http://hanaexotics.blogspot.com/2014/10/mini-ga-by-syira-lokman.html
    38. http://porthadiah.blogspot.com/2014/10/mini-giveaway-by-syira-lokman.html
    39. http://vitamineshoppe.blogspot.com/2014/10/mini-giveaway-by-syira-lokman.html
    40. http://adna2029.blogspot.com/2014/10/mini-giveaway-by-syira-lokman.html
    41. http://www.mycherita.com/2014/10/mini-giveaway-by-syira-lokman.html
    42. http://ceritamayapersada.blogspot.com/2014/10/mini-giveaway-by-syira-lokman.html
    43. http://khudri2337.blogspot.com/2014/10/mini-giveaway-by-syira-lokman.html
    44. http://akuvsdiashadhira.blogspot.com/2014/10/mini-giveaway-by-syira-lokman.html
    45. http://kinderbueno-wolf.blogspot.com/2014/10/mini-giveaway-by-syira-lokman.html
    46. http://diarysofzulnas.blogspot.com/2014/10/mini-giveaway-by-syira-lokman.html
    47. http://yanapinkblossom.blogspot.com/2014/10/mini-giveaway-by-syira-lokman.html
    48. http://sweetsouryaya.blogspot.com/2014/10/mini-giveaway-by-syira-lokman.html
    49. http://ziraleeyas.blogspot.com/2014/10/ga-by-syira-lokman.html
    50. http://loveyoucontest.blogspot.com/2014/10/mini-giveaway-by-syira-lokman.html
    51. http://ceriteracintabalqis.blogspot.com/2014/10/mini-giveaway-by-syira-lokman.html
    52. http://ayienawi.blogspot.com/2014/10/mini-giveaway-by-syira-lokman.html
    53. http://angguk2.blogspot.com/2014/10/mini-giveaway-by-syira-lokman.html
    54. http://norshamimi.blogspot.com/2014/10/mini-giveaway-by-syira-lokman.html
    55. http://dielacraft.blogspot.com/2014/10/mini-giveaway-by-shira-lokman.html
    56. http://dieylapunyerblog.blogspot.com/2014/10/mini-giveaway-by-syira-lokman.html
    57. http://www.safirulamar.com/2014/10/mini-giveaway-by-syira-lokman.html
    58. http://yangbaik.blogspot.com/2014/10/mini-giveaway-by-syira-lokman.html
    59. http://lisa-hlovate.blogspot.com/2014/10/mini-giveaway-by-syira-lokman.html
    60. http://celebrationofloveaa.blogspot.com/2014/10/mini-giveaway-by-syira-lokman.html
    61. http://inuraliya.blogspot.com/2014/10/mini-giveaway-by-syira-lokman.html
    62. http://sebabakusabrina.blogspot.com/2014/10/mini-giveaway-by-syira-lokman.html
    63. http://akifimtiyaz3.blogspot.com/2014/10/mini-giveaway-by-syira-lokman.html
    64. http://coretancikfafa.blogspot.com/2014/10/mini-giveaway-by-syira-lokman.html
    65. http://diarisihazimah.blogspot.com/2014/10/mini-giveaway-by-syira-lokman.html
    66. http://izzeyda.blogspot.com/2014/10/mini-giveaway-by-syira-lokman.html
    67. http://greennnpanda88contest.blogspot.com/2014/10/mini-giveaway-by-syira-lokman.html
    68. http://cahayaketinggiankehalusan.blogspot.com/2014/10/mini-giveaway-by-syira-lokman.html
    69. adnan-daughter.blogspot.com/2014/10/mini-giveaway-by-syira-lokman.html
    70. http://anereodacandid.blogspot.com/2014/10/mini-giveaway-by-syira-lokman.html
    71. http://tizz-tiranah.blogspot.com/2014/10/mini-giveaway-by-syira-lokman.html
    72. http://justforfund.blogspot.com/2014/10/mini-giveaway-by-syira-lokman.html
    73. http://cahayakasih90.blogspot.com/2014/10/mini-giveaway-by-syira-lokman.html
    74. http://hatetwentyforeverandever.blogspot.com/2014/10/mini-giveaway-by-syira-lokman.html
    75. http://dyanimani06.blogspot.com/2014/10/mini-giveaway-by-syira-lokman.html
    76. http://littledaies-port.blogspot.com/2014/10/mini-giveaway-by-syira-lokman.html
    77. http://therylisanurulain.blogspot.com/2014/10/minigiveaway-by-syira-lokman.html

    Sila semak sekiranya ada link salah, double link or broken link..
    maklumkan kepada syira sebelum Jumaat jam 11 pagi :)

    ## pengumuman pemenang pada hari Jumaat jam 9 malam :)
    memang ada 1 link facebok sponsor tu error and syira dah maklumkan pada sponsor tu sebab 2 kali dia bagi link salah..
    maaf ye..
    just follow mana yang boleh je :) thanks !




    Wednesday, October 22, 2014

    OOTD # Red Riding Hood.

    Assalamualaikum
    hye semua :)





    Go confidently in the direction of your dreams.
     Live the life you have imagined.




    Reach high, for stars lie hidden in your soul. 
    Dream deep, for every dream precedes the goal.




    Location : Pulau Pangkor


    Wacana Islamofobia: Peradaban Islam, Barat & Politik Antarabangsa.

    Assalamualaikum
    hye semua :)
    Syira nak muntahkan segala entry yang disimpan dalam draft..hehe..
    memori indah perlu dikongsi ye dakk :D

    Entry kali ni memang diperam lebih lama dari biasa..
    aktivitinya bulan 9 yang lalu tapi hari ni baru berpeluang nak share..

    kali ni sebelum menulis dengan lebih panjang ,mendalam dan puitisnya :D
    syira nak bagi teka-teki...
    siapa pernah pergi masjid wilayah :D
    siapa imam masjid tu ?
    bila masjid tu ditubuhkan...??
    cepat cepat :D
    siapa dapat jawab syira bagi hadiah :D


    YEAYYY ! Tahniah yang berjaya teka tu..
    hadiahnya ialah.."anda boleh masuk blog Syira 24 jam tanpa halangan" :D
    haha... *larikkkkk

    Indahnya Masjid Wilayah ni..
    pertama kali masuk..macam berada di bumi padang pasir :D
    serius Syira tak pernah datang sini, yelaa..Syira orang ipoh kann...
    tak pernah la kemari tapi Ya Allah subhanallah..hebatnyaa ^_^
    cantik sangat masjid ni..and yang paling penting..BERSIH !
    alhamdulillah..segalanya masih terjaga..

    Selasa, tanggal 30 September 2014 yang lalu..
    Beberapa orang pelajar tahun Pertama universiti Malaya telah dipilih untuk menyeertai kursus Wacana Islamofobia: Peradaban Islam, Barat & Politik Antarabangsa.

    Kursus ini diadakan di Masjid Wilayah Persekutuan dari jam 10 pagi hingga jam 4.30 petang.



    Kursus ini dianjurkan oleh JAWI, Masjid Wilayah, Persatuan Ulama' Malaysia(PUM), 
    Kolej Islam Malaya dan PMIUM.
    Yang baju purple tu presiden PMIUM :D


    Kali ni Syira berjubah kotak kotak purple orange ^_^
    manis takk :P haha..

    Alhamdulillah..banyak info dan 
     ilmu yang bermanfaat diperoleh semasa kursus ini.

    Pelajar dari kolej kediaman pertama yang join seramai 7 orang, 
    6 perempuan, 1 lelaki..
    sepatutnya yang join ni orang lain..tapi disebabkan ramai yang menolak atas sebab tertentu Syira ajak kawan-kawan kaunseling join :D

    seronok join aktiviti sebegini, dapat tambah ilmu tentang Islam, jalan-jalan luar kampus, jumpa kawan baru, and yang paling syokk dapat makan free 3 kali :D siap ada kambing uolls...
    sukaa :D hehe..


    Sementara waktu rehat untuk makan and solat..banyak lagi masa free..
    so masa tu la dimanfaatkan sepenuhnya oleh kami untuk bergambarrrrr :D
    hehe..perempuan kannnnn...memang semua suka la "selfie welfie" ni..
    sanggup tengah-tengah panas tu, tak hirau muka dah gelap :P janji gambooo ade ye dak :D

    Alhamdulillah..pengalaman baru di tempat baru..
    harap boleh sertai lagi aktiviti macam ni di masa akan datang.
    lepas ni nak join lebih banyak aktiviti sukarelawan pula..
    doakan ye :)


    ehem ! Mini Giveaway by Syira Lokman tamat esok tau :D
    cepat join..banyak hadiah menarikk !

    Tuesday, October 21, 2014

    Hari Terbuka Psikologi Malaysia 2014.

    Assalamualaikum
    hye semua !
    budak tudung hijau tu sedang menikmati nikmat cuti mid sem..hehe..
    cuti ni memang Syira gunakan sebaiknya untuk update blog, maklumlah banyak dah entry tertangguh ..
    ..nak cari mood menulis balik tu memang payah..
    nak tulis kena dari hati, baru sampai pada jiwa yang membaca :D
    tak gituuuu ??
    haha..

    Alhamdulillah..life sebagai pelajar UM memang seronok !
    so far takde "homesick" tak de stress walaupun assignment banyakk..
    biasa la tu kann..
    emosi masih mampu dikawal..
    ecece..nak jadi kaunselor..kena la pandai kawal diri,kawal emosi :D

    sehubungan dengan itu....
    jeng jeng jengg~~
    9 Oktober 2014 yang lalu..pelajar jurusan kaunseling Universiti Malaya dijemput untuk memeriahkan Hari Terbuka Psikologi di Putrajaya :D


    Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) bersama Perbadanan Putrajaya telah menganjurkan Hari Terbuka Psikologi Malaysia 2014 


    Tarikh : 9 – 10 Oktober 2014 (Khamis dan Jumaat)
    Tempat : Dewan Sri Siantan, Perbadanan Putrajaya


    Program yang bertemakan “Kesejahteraan Psikologi Pemangkin Transformasi Perkhidmatan Awam” bertujuan memperkenal, mendedahkan serta memberi kesedaran terhadap perkhidmatan psikologi dan kaunseling kepada penjawat awam dan masyarakat serta menyediakan platform kepada agensi kerajaan dan badan bukan kerajaan (NGO) yang memberikan perkhidmatan psikologi dan kaunseling kepada umum.
    Pelbagai aktiviti menarik disediakan antaranya

    · Wacana Khas
    · Bicara Ilmuan
    · Forum Perdana Hal Ehwal Islam
    · Brain Dominance
    · Pameran
    · Outdoor Games

    Menjelajah Putrajaya sambil bersuka ria dengan ilmu.. ^_^
    Macam-macam aktiviti ada, ujian personaliti, play therapy, ujian warna and banyak organisasi serta jabatan buat pameran tau !
    siap bagi hadiah lagi.. ~~ tu lagi seronok join ! hehe..

    Mesti korang tertanya-tanya..psikologi tu apa??

    Psikologi ni sebenarnya berasal daripada perkataan psyche yang bermaksud jiwa manusia. Bila ditambah dengan -logy maka jadilah dia satu bidang yang mengkaji tentang jiwa manusia. Sebab tu lah bila bercakap tentang psikologi, kita asyik terbayang tentang gangguan mental dan sakit jiwa walhal itu bukanlah 100% intipati tentang bidang ni. 
    Kalau nak cerita sejarah dia agak panjang bermula dari tamadun Yunani lagi, zaman Plato dan Aristotle tu. 
    Bila zaman berubah, psikologi dah mula mengambil pendekatan perubahan badan manusia di peringkat molekular digabungkan dengan ilmu pemikiran.

    Nampak tak ada patung-patung dalam gambar tu,siap ada mainan? apa kaitan dengan psikologi..?
    haa...kalau korang nak tahu, namanya Play Theraphy.
    Play Therapy atau yang sering disebut terapi bermain adalah salah satu cara untuk menangani masalah emosi anak yang berlatarbelakangkan kegiatan bermain.

    Bermain selalu membuat anak senang, tidak hanya sebagai hiburan tapi juga dapat membantu mengatasi masalah emosional anak. 
    Melalui bermain, si anak dapat mengekspresikan secara meluas dan saat anak bermain ,sila amati cara anak anda, kita boleh ketahui sama ada anak memiliki masalah, seperti anak mudah cemas, sering marah, atau kurang percaya diri..
    tak percaya ??
    ibu bapa patut cuba :D


    ni antara gift yang kami dapat time join aktiviti ! ..best tauuu..
    Syira kategori "Powerful Choleric" ..apa tu ? ..
    cari sendiri :P
    kenali diri anda dengan kenali apa itu psikologi :D



    Seronok sangat join aktiviti sampai lupa nak bergambar banyak banyakkk...sedih kann..
    tpe tpe..at least ada la juga sikit gambar yang Syira share untuk anda !..

    lepas ni..jom kenali kaunseling, jom kenali psikologi !
    :D
    best tau belajar tentang kaunseling dan psikologi sebab sangat dekat dengan jiwa kita :)



    walaupun semuanya umur lebih 19 tahun and pelajar degree kaunseling..
    jiwa kanak-kanak ribena masih kekal oke :D

    Ehhehe..alhamdulillah..seronok sangat dengan kawan-kawan baru,dunia baru ^_^
    doakan kejayaan kami dunia akhirat ye :)


    Monday, October 20, 2014

    Mangga Asam Boi

    Assalamualaikum
    hye semua !

    Apa yang kecoh sangat pasal mangga asam boi ni??
    Mangga asam boi ni tengah Fofularrrrr sekarang ni kannn..
    kat mana-mana pun disebut sebut namanyaa...

    aduhhh...yang tak mengidam pun tiba tiba mengidam..cam mana tu ???



    tengok gambar lagi lah terliur kannnn...memang saja menduga !

    mangga muda kalau makan rangupnya Ya Allah..
    memang sedap !
    time kat kolej, asyik teringin mangga muda je...sekarang ni mangga asam boi tengah popular :D
    dah viral kome...
    Terliur dah ni...mesti kome pun dah meleleh air liur ye dak ?
    haha.
    Jom buat sendiri ! ^_^
    simple and pasti sedap !

    Cuti semester !

    Assalamualaikum !
    hye semua !

    rindunyaaaaaaaa blog ni..hehe..
    lama Syira tak habiskan masa sepenuhnya untuk menulis di blog, selalu kalau nak up entry pun tulis simple yang boleh..
    yelaa...kekangan masa kann..
    kali ni Syira banyak free time !
    sebab apa?
    ahaa..kalau korang nak tahu..Syira cuti mid sem 1 MINGGU :D
    seronokkk....heaven ! 
    cuti bermula 18 Oktober hingga 26 oktober ~

    so boleh la update blog selalu ^_^
    Mesti korang tertunggu-tunggu kisah kehidupan Syira sebagai pelajar Universiti Malaya kan..
    dah sebulan lebih bergelar mahasiswa UM..
    apa yang menarik ? :D tunggu !
    memang banyak dah entry dalam draft, cuma belum berkesempatan nak edit and publish je..
    sabar ye :)
    nanti Syira publish banyak-banyak terus jadi bedtime story kome :D

    Syira nak pergi holidayy...tak jauh..dekat dekat je :D
    dekat mana ??
    tu kena tunggu..nanti Syira story oke ^_^

    Ouh, sebelum terlupa..
    Tamat 23 Oktober ni and 
    bagi sesiapa yang nak sewa tapak iklan, review blog, page, instagram, produk, contest dan sebagainya..
    boleh PM syira di syiralokman 
    atau 
    emel je Syiralokman21@yahoo.com.my

    berbayar ye :)
     tapi sangatlah MURAH ! ^_^

    jumpa lain kali..
    muahhhhh :D

    ##Siapa ada/sedang ambil diploma/degree and pada masa yang sama buat business and ada business card ??
    PM syira (Syira Lokman) atau emel di syiralokman21@yahoo.com.my :)

    Sunday, October 12, 2014

    Giveaway Diari Jejaka Hangat 2014



    Giveaway Diari Jejaka Hangat 2014 bermula pada jam 4.00 pe 11 Oktober 2014 hingga 11.59 malam 11 November 2014. Menawarkan hadiah yang bernilai RM 552.90 untuk dimenangi. Senarai hadiah ada di SINI.

    Semua blogger dijemput join untuk menyertai Giveaway ini.

    Syarat-syaratnya :

    1. Wajib Follow Blog Sponsor
    Diari Jejaka Hangat | Yun Sing | Ana Solehah | Syaza Raihanah | Iklil Syahmi | Idah Rashid | IanFaizal | Mar Mansor | Kathy R'bain | Shad | Ssurianah Yana | NurAlja | Aika Azizan | Budak Bandung Laici | Hunny Kitty | Si Tracey | Noryussyairah | Ida
    2. Wajib Like Fanpage Sponsor

           

    3. Follow Twitter + Instagram Sponsor
    Twitter :   


    Instagram :  Rexylla_Blogshop  Aerill_Hassan
    4. Tambah Google Plus Sponsor 
    +Mohamad Khairil  +ct fand 
    3. Buat entri bertajuk Giveaway Diari Jejaka Hangat 2014
    4. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
    5. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI


    37 pemenang bertuah akan dipilih dan keputusan pemenang akan diumumkan pada 12 November 2014.

    Good luck!

    DISCLAIMER

    Ini merupakan blog peribadi.

    Segala ilmu,info,tips,gambar atau apa sahaja dalam blog ini adalah hak milik peribadi, dari pemerhatian dan sumber yang boleh dipercayai.
    Tiada yang diambil dari sumber lain melainkan yang telah dikreditkan/dibacklinkkan/dinyatakan sumber asal dibawah setiap artikel bagi menghormati penulis/pemilik artikel asal.

    Pemilik tidak bertanggungjawab sekiranya berlaku sebarang masalah dengan info yang anda kongsi di mana mana laman sosial.
    Pendapat pemilik mungkin berubah mengikut nilai ilmu.
    Mohon bertanya dahulu sebelum membuat sebarang spekulasi atau penyebaran maklumat. :)

    Mohon tegur jika salah.
    Terima kasih. :)

    Official Blog Syira Lokman Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah