"Semua penulis akan mati. Hanya karyanya yang akan terus abadi. Maka tulislah sesuatu yang akan dapat membahagiakan dirimu di akhirat nanti "
- Saidina Ali bin Abi Talib-


Thursday, October 27, 2016

Cover A, B atau C ?

Assalamualaikum
hye semua !

Akhirnyaaaaa, new post :D
Dah lama tak update blog :( ye Syira tau..banyak kerja yang perlu diutamakan. Semester 5 tinggal lagi 7 minggu jeeee..cepatnya masa berlalu..Syira tak sempat nak menaip kat sini, bukan Syira lupa blog ni tapi terpaksa dilupakan sementara. Job review, pengiklanan semua Syira masih terima, pakej bermula RM10 hingga RM60 sahaja. Kalau berminat boleh pm di facebook atau emel syiralokman21@yahoo.com.my ^_^



Hari ni, Syira gigih nak update juga sebab Syira nak share berita baik dengan korang :D
mana boleh share dekat facebook dan instagram je kan, kena la share dengan kome kome sekali. hehe.. Buku kedua Syira Lokman bakal diterbitkan tidak lama lagi :D excited tak ?? cakapp la excited !!! cakap la cakap la..

Yang dulu tanya bila nak keluar buku kedua tu better get ready oke, simpan duit sebab dengan doa korang, buku ini akan dikeluarkan nanti :)

So Syira nak minta tolong korang pilih Cover mana yang sesuai untuk buku kedua Syira ? COVER MANA YANG KORANG SUKA ?? A,B or C ?
Konsepnya masih sama dengan #serenitysyiralokman cuma isinya lebih beremosi, mendalam dan penuh jiwa...tajuk pun FRAGILE gituhhhh...Syira pun keliru nak yang mana :(
ingatkan nak cari jodoh je susah..nak pilih cover buku lagi susah rupanyaa..hahaa..


UNDI UNDI !! ^_^
Terima Kasih !


Monday, October 10, 2016

3 Guru Terbaik !

Assalamualaikum
hye semua !



'PENGALAMAN' bukan dicipta untuk kamu mengeluh,
tetapi untuk memberi pengajaran dan mematangkan fikiran.

Bertindak atas kewarasan akal,
agar kamu dapat tempuh pahit getir ujian,
demi mengejar manisnya kejayaan.
Jatuh bangun tu biasa.
Mula seksa lama-lama bahagia.

petikan dari buku #serenitysyiralokman

Saturday, October 8, 2016

Sebab VIRAL je kita percaya ??

Assalamualaikum
hye semua :)



Bila ditanya: 

“Mana dapat cerita?”
“Eh, betul ke cerita ni? Teruknya!”
“Kesiannya jadi macam tu.”
“Dalam Facebook, Instagram, Twitter, kawan cerita, orang lain post.”



Tiada jawapan yang jelas.

Kita tak yakin dengan akar kisahnya, namun jiwa untuk menyebarkan cerita, lebih hebat dan cepat.
Kita lebih teruja untuk menyebar kisah mereka yang kita entah kenal, atau tidak siapa mereka. Kita lebih teruja untuk mengutuk dia, sedangkan tak semua kita dengar, lihat dan baca itu benar belaka.

Hari ini, hari yang sepatutnya pahala kita diganda.
Terpalit dosa melalui kata-kata. Terpalit dosa melalui penyebaran kisah yang belum nyata sahihnya.
Mudahnya!
Mudahnya sesuatu itu menjadi viral.

Hanya kerana ia menjadi viral, kita percaya. Hanya kerana kisah itu tersebar ke seluruh maya, kita percaya.
Mudahnya minda percaya 100% kisah mereka tanpa menilai setiap bait kata dan perbezaan maklumat yang diterima.

Jika benar salahnya, ambil pengajaran bukan sebar keaiban. Jika masih sangsi sahihnya, jangan sebar sebarangan.
Menegakkan kebenaran itu tidak salah, yang jadi salah menegakkan sesuatu yang tidak benar.

Mungkin dia yang kita keji, jalannya lurus ke syurga. Mungkin kita yang konon arif berkata ini jalannya lurus ke neraka.

Siapa sangka?
Lihat orang yang tidak sempurna amalannya, jangan disangka kita sempurna imannya. Pengakhiran manusia tidak sama. :)


Petikan dari buku #serenitysyiralokman
#blogsyiralokman



Friday, October 7, 2016

Hadiah Istimewa dari Pembaca #serenitysyiralokman.

Assalamualaikum
hye semua !

Rindunyaaa nak update blog, mesti korang pun perasan kan Syira asyik up entry review je. Minta maaf ye, Semester 5 ni serabut sikit, tapi sibuk macam mana pun job review haruslah siap on time. Sekarang ni Syira terima apa sahaja job review, campaign and shoutout. Kalau ada nak bagi gift atau sponsor barang pun boleh :D Bila ada masa free je, Syira akan review.

Ok, memandangkan esok Syira takde kelas, tengah malam ni gigih nak menaip..hehee..
Syira nak bagi korang jealous ni..hehee..Ada orang baik hati hadiahkan Syira artwork comel ni :D


Comel tak ?? artwork special dari Mariam Noh :D
Thanks awak sebab buat ni untuk Syira !! comel je..Mariam ni salah seorang pembaca SERENITY by Syira Lokman juga. Tiba-tiba dia nak bagi hadiah..kadang-kadang kan benda simple macam ni pun boleh buat kita happy :)


Syira upload gambar buku Serenity di facebook tiba-tiba Mariam tinggalkan komen. Panjangnya dia komen..terharu baca, dah la tengah serabut, sekali dapat komen panjang macam ni .. :D
Terima kasih Mariam, Terima kasih juga buat semua yang support #serenitysyiralokman sampai dah masuk cetakan kedua sekarang ni and insyaAllah buku Serenity 2 bakal diterbitkan :D 
doakan je oke ?



Siapa nak artwork comel macam Syira dapat ni ?
boleh pm MARIAM NOH di facebook beliau :D

Wednesday, October 5, 2016

First WeChat Instant Printing Machine in Malaysia.

Assalamualaikum
hye semua :D

Yeayyyy..i got these superbbb pictures !! :D
Thanks WeChat Instant Printing Machine !!



Follow these step to get adorable pictures like me :D


Simple and easy steps to print

All you have to do is: open WeChat app on your smartphone, scan the QR code shown on the machine, upload selected photo from your phone, insert the ID code shown on screen. 
A high quality hard copy will be printed in just 60 seconds!

The First WeChat Instant Printing Machine in Malaysia

“WePrint is the very first WeChat instant printing machine in Malaysia. Many Malaysians have already seen it in some of the major shopping malls or exhibitions. Since entering Malaysia in 2015, we have created much awareness in hundreds of roadshows and exhibitions, having thousands of followers on Wechat, printing thousands copies of photos in any one event. From these events and the database collected, this machine is showing itself to be a business tool with great profit potential.” said Json Tan, Managing Director of WePrint.
Indeed, beyond being an instant photo printing machine, WePrint is a great marketing tool for any business. It is designed to help advertisers recruit WeChat followers through on-ground events and activities. Businesses will not only be able to advertise on screen but also incorporate brand or product in a pre-designed photo template. The public will be exposed to the advertisement while waiting for their photos to be printed as well as bring a copy of the printed photo with brand message or product information home with them.
“WePrint is a powerful marketing tool with great business potential.  Catering to the needs of different businesses, we have sold to retail outlets the machines to entertain their guests, provided rental or leasing services to event management companies, charged advertising fees to different advertisers. Most important, it is a viable advertising tool for almost any type of business, such as F&B, entertainment, beauty, bridal, hotel, supermarket, tourism, advertising, media, jewelry, telecommunication, automotive, property, electronics, gym, education, charity etc.” Json remarked further.


Ideal for any corporate or private functions

For any corporate or private functions, WePrint is always a crowd pleaser, attracting people from all walks of life to print their favourite photos onto different material, including photo paper, magnetic paper, button badge and phone casing. For the advertisers, they can use the machines to attract followers, collect database, and engage the followers more effectively through this popular social media platform - WeChat. 
“I am glad that WePrint has been gaining popularity in exhibitions and roadshows.  We are able to garner numerous enquiries leading to closed deals when we participate in these events as business people saw how it is able to attract the crowd. Recognized brands across different industries such as One Utama, Neway, Celcom, GSC, Acson, Revlon have engaged us for their events in Klang valley and other states, some on a long term basis.” Json added.
“We believe that this is the right time for us to expand this business further by partnering with distributors nationwide to bring this powerful marketing tool to every corner of Malaysia.” Json ended the interview with a positive note.
Visit www.libertyprinting.com.my to find out more about WePrint.


About Liberty Printing
Liberty Printing is a heat transfer printing machine and material supplier in Malaysia. WePrint machine is exclusively imported, managed and distributed by Liberty Printing since 2015.

New business opportunity in malaysia
- Latest trend - WePrint machine
- new instant photo printing machine
- 1st in Malaysia - WePrint
- Instant photo printing via app
- Ideal for any events/functions.
- Turn it into a money making tool
- Distributors wanted. Find out now!
- Weprint Machine is 1st WeChat Printer in Malaysia.


For business enquiries, contact:

Liberty Printing Sdn. Bhd. (1080784-T)
Add: 6, 6A & 6B, Jalan Harmoni 1A/KU3, Kristal Klang Commercial Centre, 42100 Klang, Selangor.

Contact number: 019-985 8151 (Elaine)
Email: order@libertyprinting.com.my

Business hours: Monday to Saturday (9am to 6pm)
Web: http://www.weprint.asia
Facebook: https://www.facebook.com/weprintmachine

 Free instant high quality photos!
Scan and get 10% discount ya !!


Rejuvenating 30-Day Travel Essentials Organic Bath Care Series.

Assalamualaikum
hye semua :D

Setiap kali nak travel atau pergi camping ke mesti korang ada masalah nak bawa set mandian kan? Nak bawa yang besar and letak dalam bag rumit sebab ruang bag limited sangat. Tambah kalau student macam Syira ni, ada program jauh-jauh atau camping mesti nak cuba bawa barang sekecil yang boleh. Alaa..asalkan ada. Sebab kalau tak bawa nanti rasa tak lengkap pula.
Dulu pun Syira selalu fikir tentang ni tapi sekarang Syira dah ada penyelesaiannya :D Tak perlu dah bawa sabun, shampoo yang besar. So apa kata korang dapatkan Ecowell 's Bath Series travel set yang comel macam Syira ni...hehee!


Ecowell Organic Bath and Body Care Series ni didatangkan dengan empat jenis iaitu hair conditioner, shower gel, shampoo dan body lotion. Semuanya Syira dah review di entry sebelum ini.
Produk ni Syira suka sebab ia menggunakan bahan-bahan organik :D memang elok sangat la. Bahan organik ni tiada kesan sampingan yang akan menjejaskan kita dan sekarang ni memang kita digalakkan menggunakan produk yang diperbuat dari bahan organik sebab lebih selamat.
Bila korang pakai produk ni, akan ada bau vanilla dan tesksturnya tidak melekit. Set ni didatangkan sekali dengan sponge mandian tau :D lengkap dah. Kalau nak bawa set mandian ni kemana-mana pun mudah, tak guna ruang yang banyak.


sesiapa yang ada produk dari Ecowell ni kita geng ! hehe..yang lain kalau nak geng macam Syira juga, boleh beli melalui link di bawah. Boleh scroll entry Syira sebelum ini untuk ketahui apa yang best sangat set mandian ni :D



SiteGiant
http://www.nestore.biz/rejuvenating-30-day-travel-essentials-organic-bath-and-body-care-series


Lazada
http://www.lazada.com.my/rejuvenating-30-day-travel-essentials-organic-bath-and-body-careseries-12297593.html


Shopee
https://shopee.com.my/shop/7728479/


11street 
http://store.11street.my/nestore


FaceBook
https://www.facebook.com/ecowellorganics/



#travelset #bathset #30-Day Application, #Organic Bath and Body Care Collection #ICEACertifiedOrganic #Dermatologicallytested #NormaltoOilySkin #Eco-Friendly, #Travel-FriendlyPack #bestseller #ecowell #naturalelixirs #organicingredients

Monday, October 3, 2016

Program Bicara Buku MENTALITI JAMBAM di Universiti Malaya.

Assalamualaikum
hye semua !!

PROGRAM BICARA BUKU MENTALITI JAMBAM - Khairul M Abdullah

Tarikh : 5 Oktober 2016 (Rabu)
Masa : 10.30am -12.30pm
Tempat : Ruang Pameran Perpustakaan Utama, Universiti Malaya.
Anjuran : Perpustakaan Universiti Malaya dan Komrad Buku.


Buku ini menyentuh tentang keseluruhan aspek kehidupan, sikap dan mentaliti masyarakat Malaysia yang sesetengahnya dilihat telahpun menjadi seperti budaya yang diamalkan dan sukar untuk diubah. Contohnya dari segi sikap dalam pergaulan sosial, pemanduan di jalan raya, penjagaan kebersihan, adab makan dan minum dan sebagainya. Buku ini akan membuka minda pembaca tentang sikap, adab dan mentaliti yang sepatutnya ada pada diri setiap rakyat Malaysia apatah lagi Malaysia dikenali sebagai negara yang agama rasminya adalah agama Islam, dan membandingkannya dengan sikap-sikap positif dikalangan masyarakat negara-negara maju.
Malaysia sedang menuju ke arah negara maju menjelang tahun 2020. Namun apa gunanya jika negara maju tetapi sikap dan mentaliti rakyatnya masih di kelas ke tiga. Penulisan buku ini adalah untuk memberi teguran dan membuka mata rakyat Malaysia tentang cara hidup, adab dan tatsusila yang sepatutnya ada pada setiap rakyat seperti di negara maju yang lain.
Sesekali perbandingan turut dibuat dengan negara maju yang lain seperti Jepun, Jerman, Sweden dan sebagainya tentang bagaimana mereka menjalani hidup yang baik dan penuh berkualiti samada dalam kehidupan personal mereka ataupun dalam kehidupan bermasyarakat. Buku ini juga mengupas bagaimana sebuah negara bukan Islam yang masyarakatnya boleh mengamalkan nilai-nilai murni seperti yang dianjurkan oleh agama Islam itu sendiri, berbanding dengan masyarakat Malaysia. Jom ramai-ramai dan dengarkan apa yang akan diperkatakan.

Dijemput semua untuk menghadiri majlis bicara buku ini yang akan mengetengahkan beberapa isu semasa masyarakat masakini. 
Buku-buku terbitan Komrad Buku dan Must Read Sdn Bhd juga akan dijual pada hari tersebut. Ada PROMOSI tau !! :D Dapatkan juga buku #serenitysyiralokman ^_^ 
Mana tau kot jumpa Syira juga masa tu..eh? :p



Jom sahabat-sahabat Universiti Malaya dan sesiapa sahaja yang berkelapangan pada hari tersebut, support Bicara Buku Mentaliti Jamban tulisan Khairul Abdullah rakan penulis Syira.
InsyaAllah kalau Syira free, Syira juga akan berada di sana. :) jom support buku-buku terbitan Komrad Buku dan Must Read ya ! ^_^

DISCLAIMER

Ini merupakan blog peribadi.

Segala ilmu,info,tips,gambar atau apa sahaja dalam blog ini adalah hak milik peribadi, dari pemerhatian dan sumber yang boleh dipercayai.
Tiada yang diambil dari sumber lain melainkan yang telah dikreditkan/dibacklinkkan/dinyatakan sumber asal dibawah setiap artikel bagi menghormati penulis/pemilik artikel asal.

Pemilik tidak bertanggungjawab sekiranya berlaku sebarang masalah dengan info yang anda kongsi di mana mana laman sosial.
Pendapat pemilik mungkin berubah mengikut nilai ilmu.
Mohon bertanya dahulu sebelum membuat sebarang spekulasi atau penyebaran maklumat. :)

Mohon tegur jika salah.
Terima kasih. :)

Official Blog Syira Lokman Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah