Sunday, January 8, 2012

Chocolate Praline

Assalamualaikum..
Hye semua !

Hari ni Syira 1st time try buat Chocolate Praline ...
saja nak try buat chocolate ni sebab comel !..hehe..
nak tahu tak?? 1st time Syira buat chocolate ni and menjadi  ^_^ best!
Alhamdulillah :)
act,ta susah pun nak buat chocolate ni...tapi kena sabar la :)
mula mula ni,Syira buat bentuk love,bunga rose and bear dulu..

Nak try buat?? jom baca resepi ni >>>>

yang bentuk love tu adik Syira (FARID)yg buat..
die pun nak try juga ..hahaa


BAHAN-BAHAN

150 g dark chocolate
150 g white chocolate
150 g milk chocolate
pewarna (pilihan anda)
acuan pelbagai bentuk
piping beg
gunting
kacang * (jika perlu)

CARA-CARA

1.Menggunakan double boil..
cairkan dark chocolate,milk chocolate and white chocolate terlebih dahulu...
2.Asingkan white chocolate dalam dua bekas,dan titiskan warna yang anda suka.(1 bekas 1 warna)
3.masukkan setiap chocolate dalam piping beg dan ikat.Langkah ini harus disegerakan sebelum chocolate mengeras.



4.Letakkan kesemua chocolate yang telah diikat dalam double boil.Pastikan menggunakan api yang perlahan.Tujuannya agar chocolate sentiasa dalam keadaan cair.
5.Ambil salah satu chocolate dan picitkan ke dalam acuan.(ikut kreativiti anda)
6.Kemudian,sejukkan lapisan yang pertama sebelum anda lapiskan dengan lapisan warna seterusnya.(3 minit sahaja...kalau nak cepat,sejukkan dalam peti sejuk)
7.Seterusnya,lapiskan pula dengan lapisan kedua.
8.Masukkan kacang di tengah-tengah chocolate tersebut dan sejukkan lagi.
9.Seterusnya,Lapiskan dengan lapisan chocolate yang terakhir dan sejukkan selama 1/2 jam.
10.Setelah chocolate mengeras,keluarkan chocolate dari acuan dan.. SIAP !


#lapisan warna berlainan digunakan untuk menimbulkan ton warna
#ketebalan chocolate,design dan warna boleh diubah mengikut citarasa anda :)


tak reti sangat nak buat bear ni guna banyak warna dalam 1 design..
kang buruk terus...hee~~~


SELAMAT MENCUBA ! ^_^

14 comments:

  1. dah jadi blog coklat suda. hehe . :D .

    ReplyDelete
  2. nad : hehe..blog ni pasal life kte, and resepi :D

    littlebuny : hehe..thanx awakkk :)

    ReplyDelete
  3. ah2.. syira dh bleyh bukak bakeri meh.. heheh jgn lpew anta kt muar okayy?? nina nk rse gaks..heheh

    ReplyDelete
  4. hahaha...muar jauh la nina..hehe
    hee~~ mmg ade niat na buka bakery pun :D

    ReplyDelete
  5. wahhhh sedapnye, nak jugak...mmmmm yummy

    ReplyDelete
  6. nampak comel je..mesti sedap ni..hhee minta sikit^^

    follow sini^^

    ReplyDelete
  7. ouhh.. jauh he?? dekt kan lah..hehehe.. ouhh ptot pown.. mger tercapai.. insyaAllah.. aminnn.. :)

    ReplyDelete
  8. wahhh bestnye.. selalu sy order jer utk kasi kwn2.. untung lah pandai buat sndiri.. kite nie takat lepas kek coklat je laa.. hehehe

    ReplyDelete
  9. Salam,kt mana sdg nk dptkan acuan yg pelbgai bntuk tu?tq

    ReplyDelete
  10. salam : kat kedai yg jual barang2 buat kek sume tu :) ataupun guna acuan mould or ice cube pelbagai bentukk..

    ReplyDelete
  11. hehehe..time rajin je pun buat ni :D

    ReplyDelete

This is my personal blog,
Syira tulis tentang diri sendiri, hal sosial dan persekitaran + perspektif Islam,
fashion, resepi, tips blogging, book review and giveaway.

Segala ilmu,info,tips,gambar atau apa sahaja dari blog ini adalah hak milik peribadi, dari pemerhatian dan sumber yang boleh dipercayai.
Tiada yang diambil dari sumber lain melainkan yang telah dikreditkan/dibacklinkkan/dinyatakan sumber asal dibawah setiap artikel bagi menghormati penulis/pemilik artikel asal.

Pemilik tidak bertanggungjawab sekiranya berlaku sebarang masalah dengan info yang anda kongsi di mana mana laman sosial.

Mohon bertanya dahulu sebelum membuat sebarang spekulasi atau penyebaran maklumat. :)

Mohon tegur jika salah.
Terima kasih. :)