ASSALAMUALAIKUM
HYE SEMUA :)
Selamat Menjalani Ibadah Puasa :)
KUAH LONTONG
bahan-bahan :
1/4 biji kobis (hiris)
1 biji carrot (hiris)
10 kacang panjang
suhun (sesedap hati nak letak banyak mana)
2 tauhu basah
tempe
santan
tempe
santan
garam (secukup rasa)
bahan untuk dikisar dan ditumis :
1 sudu besar udang kering (kalau nak lebih pun boleh)
1/2 labu bawang putih
2 biji bawang besar
halia (sebesar ibu jari)
serbuk kunyit ( warna kuah)
cara-cara penyediaan :
1) tumis bahan kisar dengan sedikit minyak hingga wangi dan pecah minyak.
2) kemudian masukkan santan dan juga hirisan carrot. masak sehingga kuah mendidih dan carrot hingga lembut.
3)masukkan sayuran yang lain *kobis&kacang panjang*. kacau selalu agar santan tidak pecah minyak. masukkan garam secukup rasa.
4) masak hingga sayur menjadi lembut dan kemudian masukkan tempe dan juga suhun ke dalam kuah lontong. masukkan tauhu, kacau untuk seketika dan kemudian boleh diangkat.
## makan bersama sambal tumis dan nasi impit :)
SELAMAT MENCUBA
kita suka makan lontong. sedappp
ReplyDeletedah lama tak makan lontong tapi nak masak tu..hehe..tau tau jelah :P
ReplyDeleteperghh.. sedap.. :)
ReplyDeleteBantuan anda diperlukan.. plizz "Bantuan anda diperlukan.."
lontong? wahhhhhhhhhhh.jenuh ni
ReplyDeletewah! sedapnya :)
ReplyDeletewow bestnya..btw follow sini
ReplyDeletehttp://duniakita94.blogspot.com/2013/08/awesome-picture1.html
hehe..try la buat ! senang je :) ..macehhh komen !
ReplyDelete