Wednesday, February 19, 2014

Resepi Creamy Butter Prawn.

Assalamualaikum
hye semua !


Bahan-bahan :

15 ekor udang saiz sederhana
2-3 biji cili padi
1 biji cili merah
1 cawan susu cair
2 sudu kecil susu pekat
2 ubi kentang
2 biji telur
50gram butter
Garam dan gula secukup rasa
5-7 helai daun kari *pilihan


Caranya :


  1. Cairkan mentega dalam kuali 
  2. Masukkan telur dan kacau laju.
  3. Kemudian masukkan udang serta ubi kentang yang dipotong dadu dan goreng sehingga kemerahan. angkat dan toskan
  4. Masukkan pula susu cair dan susu pekat. Kacau sebati sehingga agak pekat.
  5. Kemudian masukkan garam, gula, cili padi, cili merah dan udang yang digoreng bersama telur tadi. 
  6. Gaul rata dan tutup api.
  7. Kalo suka, boleh taburkan cheese.

Sebenarnya ni 1st time Syira buat and i really loveeeeeee it ! ^_^
Selalu orang buat butter prawn yang kering tu kan, ni creamy sikit..jom cuba !

22 comments:

  1. wahhhhh..sedapnya syira
    boleh try lepas ni
    yummmyyy^^

    ReplyDelete
  2. nampak sedap..apa rasa nye ek..ish..terliur tengok udang besar2

    ReplyDelete
  3. macam sedap je. boleh cuba ni. hihi

    ReplyDelete
  4. tadi baru makan butter prawn jugak...tp mak yg buat...hihih...jom join hana ada kan segmen

    ReplyDelete
  5. Wow bestnya resepi ni. Dira nak try jugak lunch esok :)btw jemput blogwalking dira ya http://hadirasoul.blogspot.com

    ReplyDelete
  6. nampak berkuah yea... cam sedap je...

    ReplyDelete
  7. aaaaaaaa nampak sedap la syira. pernah buat dulu. klo ada udang time ni nak gak buat resepi ni.

    ReplyDelete
  8. blom pernah try versi ni lagi.thanks sharing

    ReplyDelete
  9. wow tak pernah cuba resipi ni...boleh cuba ni...thanks

    ReplyDelete
  10. nampak sangat menyelerakan....boleh try ni...

    ReplyDelete
  11. Sngat mnyelerakan..wah2.... nak cuba la

    ReplyDelete
  12. Kecur air liur akak ..
    Sedapnyerr Syira oiiii ..
    Nak Sikit nak sikit

    ReplyDelete

This is my personal blog,
Syira tulis tentang diri sendiri, hal sosial dan persekitaran + perspektif Islam,
fashion, resepi, tips blogging, book review and giveaway.

Segala ilmu,info,tips,gambar atau apa sahaja dari blog ini adalah hak milik peribadi, dari pemerhatian dan sumber yang boleh dipercayai.
Tiada yang diambil dari sumber lain melainkan yang telah dikreditkan/dibacklinkkan/dinyatakan sumber asal dibawah setiap artikel bagi menghormati penulis/pemilik artikel asal.

Pemilik tidak bertanggungjawab sekiranya berlaku sebarang masalah dengan info yang anda kongsi di mana mana laman sosial.

Mohon bertanya dahulu sebelum membuat sebarang spekulasi atau penyebaran maklumat. :)

Mohon tegur jika salah.
Terima kasih. :)