Assalamualaikum
hye semua !
15 ekor udang saiz sederhana
2-3 biji cili padi
1 biji cili merah
1 cawan susu cair
2 sudu kecil susu pekat
2 ubi kentang
2 biji telur
50gram butter
Garam dan gula secukup rasa
5-7 helai daun kari *pilihan
Caranya :
- Cairkan mentega dalam kuali
- Masukkan telur dan kacau laju.
- Kemudian masukkan udang serta ubi kentang yang dipotong dadu dan goreng sehingga kemerahan. angkat dan toskan
- Masukkan pula susu cair dan susu pekat. Kacau sebati sehingga agak pekat.
- Kemudian masukkan garam, gula, cili padi, cili merah dan udang yang digoreng bersama telur tadi.
- Gaul rata dan tutup api.
- Kalo suka, boleh taburkan cheese.
Sebenarnya ni 1st time Syira buat and i really loveeeeeee it ! ^_^
Selalu orang buat butter prawn yang kering tu kan, ni creamy sikit..jom cuba !
wahhhhh..sedapnya syira
ReplyDeleteboleh try lepas ni
yummmyyy^^
cam sedap je...
ReplyDeleteWah macam senang je.. :)
ReplyDeletenampak sedap..apa rasa nye ek..ish..terliur tengok udang besar2
ReplyDeletemacam sedap je. boleh cuba ni. hihi
ReplyDeleteLapar terus tengok . Huhu .
ReplyDeletetadi baru makan butter prawn jugak...tp mak yg buat...hihih...jom join hana ada kan segmen
ReplyDeleteWow bestnya resepi ni. Dira nak try jugak lunch esok :)btw jemput blogwalking dira ya http://hadirasoul.blogspot.com
ReplyDeletenampak berkuah yea... cam sedap je...
ReplyDeletefeverate zara !!! nyummy !
ReplyDeletepandainya memasak
ReplyDeletepandainya memasak
ReplyDeleteYummy! Rasa lapar pula :D
ReplyDeletewah menyelerakan nmpk
ReplyDeleteaaaaaaaa nampak sedap la syira. pernah buat dulu. klo ada udang time ni nak gak buat resepi ni.
ReplyDeleteblom pernah try versi ni lagi.thanks sharing
ReplyDeleteUdang tu...
ReplyDeletewow tak pernah cuba resipi ni...boleh cuba ni...thanks
ReplyDeletenampak sangat menyelerakan....boleh try ni...
ReplyDeleteSngat mnyelerakan..wah2.... nak cuba la
ReplyDeletenyummylicious..udang memang sedap!
ReplyDeleteKecur air liur akak ..
ReplyDeleteSedapnyerr Syira oiiii ..
Nak Sikit nak sikit