Assalamualaikum
hye semua !
Bahan-bahan :
2 biji ubi kentang
200 gm ikan bilis
100 gm kacang tanah
1 labu bawang besar + 2 ulas bawang putih (ditumbuk/dikisar)
2 sudu besar cili boh
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil gula
Sedikit serbuk perasa
Asam Jawa
Minyak secukupnya untuk menggoreng dan menumis
Bahan-bahan kering yang digoreng :
Kentang
Ikan Bilis
Kacang Tanah
Cara-cara Masak Sambal :
- Goreng bahan-bahan kering (kentang, ikan bilis dan kacang) berasingan sehingga betul-betul garing supaya bila dicampurkan dengan sambal ia akan ranggup dan tidak lembik.
- Panaskan sedikit minyak dalam kuali dan tumiskan bawang besar dan bawang putih yang dikisar hingga naik bau.
- Masukkan cili boh dan masak sehingga betul-betul masak iaitu bertukar kepada warna merah gelap. Cili hendaklah dimasak dengan betul supaya baunya tidak maung.
- Masukkan gula, garam, perasa dan air jawa.
- Untuk tahu sambal telah matang (cukup masak), sambal akan berwarna merah pekat gelap.
- Tutup api. Setelah itu baru masukkan ikan bilis, kacang dan kentang yang telah digoreng garing ke dalam kuali.
Assalamualaikum dan salam singgah petang dik Syira...sedapnya sambal ikan bilis kering tu...InsyAllah akak nak cuba resepi adik ni...
ReplyDelete
ReplyDeleteWah....kena cuba ni..hehe
Looks simple. Must try this!
ReplyDeletesuka makan bilis. tapi tak minat kacang.. hihi.. sedap kalau letak dlm bubur
ReplyDeleteSedap ni tp zara xslalu masak sambal kcg sb xbrapa sgt. Masak bila tringin nk mkn ja.. hehe
ReplyDeleteha resipi ni selalu masak kot...he he he... thanks for sharing syira...sedap kann???
ReplyDeleteha resipi ni selalu masak kot...he he he... thanks for sharing syira...sedap kann???
ReplyDeleteassalamualaikum syira...wah mmg sedap makan ngan nasi panas2 ni...;)
ReplyDeletebestnya.. semua elemen kesukaan zam
ReplyDeletesimple and sedap
ReplyDeletenak kena cuba ni^^
simple dan sedap....boleh ler try buat...
ReplyDeletemkn pulak dgn nasi panas2.layan..
ReplyDeletesedap ni..favourite!
ReplyDeleteWahh boleh cuba nie ...
ReplyDelete