Assalamualaikum
hye semua!
hari ni 1st time Syira buat lasagna sardin..time cuti sekolah ni memang suka la cari resepi then terus buat..
so Syira nak share resepi dengan kowg :D
Selalu orang buat guna daging or tuna tapi syira guna sardin je sebab tu je pun ada kat rumahh..
resepi ni memang simple and sedap !
senang je buatnyaa..jom try ! :D
Bahan-bahan ( berganting kpd saiz dish )
- 1 tin sardin ( guna tuna or daging lagi best)
- 1 tin tomato puree or sos bolognese
- isi ketam or sosej
- mix vegetables ( kalau nak )
- 1 paket mozarella cheese.
- garam & lada putih
- 1 biji bawang besar - potong dadu
- 4 ulas bawang putih - potong dadu
- 1 kotak kepingan lasagna ( tak perlu rebus dulu )
- butter
Cara-cara
- bawang besar dan bawang putih ditumis.
- Masukkan sardin,isi ketam, sosej.
- Masukkan sos bolognese, garam, serbuk lada putih.
- Sediakan loyang yang nak digunakan dengan menyapu sedikit butter / magarine di keliling.
- Letak satu lapisan kepingan lasagna
- Ratakan inti di atas kepingan lasagna (ulang proses yg sama- ikut berapa lapisan yg anda inginkan)
- Di atas lapisan terakhir, taburkan mozarella cheese. ( Lagi banyak lagi sedap ).
- Bakar dalam oven dengan suhu 150 C selama 30 minit . Nak test kalau dah masak cucuk bahagian tengah hingga ke bawah kalau kepingan lasagna tak keras lasagna sudah masak. Pastikan cheese tak hangus!
selamat mencuba !
JOM FOLLOW https://twitter.com/SyiraLokman
yummylicious...
ReplyDeletewow!! lama tak buat benda ni.. ena selalu buat campur daging ayam dengan daging lembu.... hehe rse nak buat je ptg ni
ReplyDeletePerghhhh! Tetiba terliur pulak nak makan. Tapi tak reti nak buat.
ReplyDeleteFarah : yummy yummy :p
ReplyDeleteAinaa: tu la..guna sardin sbb tde dgg..tp sedap jugaa...panas2 lg sedap :D
Nabeel : hehe..senang je..ce try! sekali buat lain kali nak lagi
bestnya lasagna... tetiba terliur pulak malam2 nih... btw done follow u - Noob
ReplyDeletehehhe...sedappp ! try la buat :D ..btw,thanks ^_^
ReplyDelete