hai semua !!
Syira dah kembali menulis..hehee..punyalah susah nak tengok Syira muncul di blog ni kan ? :D
sekarang Syira dah habis degree dan tunggu majlis konvokesyen je bulan 10 nanti. So, sepanjang cuti ni Syira akan rajinkan diri update blog. Hari ni Syira kongsikan dulu 1 resepi ringkas yang Syira masak sebaik je tiba di rumah Jumaat lepas. Sambal Tumis Ikan Bilis Petai :D
Bahan:
ikan bilis – dicuci, toskan dan goreng
petai
kisar *
10 tangkai cili kering, celur dalam air panas 15 minit
2 - bawang besar
1 ulas bawang putih
sedikit belacan (ikut suka)
gula, secukupnya
garam, secukupnya
sedikit air
Cara :
- Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sampai naik baunya.
- Tumis sampai pecah minyak.
- Kemudian masukkan air. (ikut suka, kalau suka berkuah lebih, banyakkan airnya dan kalau suka sambal yang pekat, kurangkan.)
- Masukkan petai.
- Masukkan gula dan garam secukupnya. Setelah kacau rata, tutup api.
- Biarkan sejuk sikit baru masukkan ikan bilis supaya ikan bilis yang digoreng tadi kekal rangup.
- Kacau rata dan SIAP !
## ni Syira share yang paling mudah, nak tambah bawang yang dihiris kasar pun boleh, tambah jering, ubi kentang or asam pun boleh :)
ikut citarasa masing2 ye :)
SELAMAT MENCUBA !
Sedapnyaaa..")
ReplyDeletePergh!! sedap nie buat lauk sahur.. Memang laju je makan..
ReplyDeletewah sedapnya
ReplyDelete