Assalamualaikum
hye semua !
Bahan-bahan :
3 ekor sotong (saiz besar)
1 inci halia - dititik
3 biji bawang putih - dicincang
2 biji cili api / cili merah -hiris
1 biji bawang besar - hiris bulat
1 cawan kicap manis
2 - 3 sudu taucu
2 -3 sudu tepung jagung dan sedikit air.
garam & cuka secukup rasa (cuka boleh ganti dgn airasam jawa @ asam keping)
Cara-cara :
garam & cuka secukup rasa (cuka boleh ganti dgn airasam jawa @ asam keping)
Cara-cara :
- Sotong dibersihkan & dipotong ikut citarasa.
- Tumis halia, bawang putih, cili hingga wangi.
- Masukkan kicap manis dan taucu ke dalam tumisan tadi.
- Masukkan bawang yang dihiris dan sotong.
- Masukkan tepung jagung dan sedikit air. Kacau selalu.
- Biarkan hingga bawang layu & sotong masak. Sambil tu perasakan dengan garam & sedikit cuka.
**jangan biar sotong masak terlalu lama coz boleh menghilangkan rasa manis & liat bila dikunyah.
Selamat Mencuba ! ^_^
bestnya syira... huhuh
ReplyDeletesotong kicap pernah masak, tapi masak taucu tu tak pernah lagi, boleh cuba ni, thanks for sharing syira...
ReplyDeletewahh..masak untuk makan tgah hari ke syira? :D
ReplyDeleteSedapnue syira..nak skit
ReplyDeleteakk selalu telur je masak taucu...sedap nampaknya
ReplyDeleteTak biasa letak taucu ..hehehe ..biasa kalau sotong akk singgang ,masak hitam,masak kicap atau masak merah ..sesekali buat sambal sotong
ReplyDeletetaucu ni apa
ReplyDeleteMasak taucu ? Taucu tu pa syira ?
ReplyDelete