Assalamualaikum
hye semua :)
gambar dari google..nak gambar sebenar tunggu di facebook ye.. phone ada masalah sikit.. and warna asal gelap sikit. |
Bahan-bahan:
Ayam dipotong kecil (lebih sedap bahagian tulang dan kulit)
2 camca besar minyak masak
bawang putih dihiris nipis
1 tangkai cili merah dihiris
1 ½ cawan air
1 camca besar Sos Tiram
1 camca teh Kicap Pekat Manis
4-5 tangkai Daun Kesom.
*tepung jagung jika perlu
Cara Menyediakan:
1. Panaskan minyak di dalam kuali dan tumis bawang putih.
2. Masukkan ayam dan goreng 5 minit atau hingga hampir masak. Masukkan air.
3. Kecilkan api dan renih.
4. Kacau sekali sekala hingga ayam lembut dan cukup masak.
5. Masukkan sos tiram dan kicap manis.
6. Masukkan cili merah dan daun kesom.
7.Masak hingga kuah pekat. *masukkan tepung jagung jika perlu
SELAMAT MENCUBA ^_^
##boleh guna bahan lain seperti daging ata sayur-sayuran :)
Thnks for sharing..menarik, boleh cuba pas ni.
ReplyDeletesedapnya..yummy2.. ^_^
ReplyDeletesedapnya yunk...
ReplyDeleteSemua bahan ada, nak masak malam ni juga.. yes!! Tengah lapau ni, sanggup ku buat apa sahaja
ReplyDeleteSedap ni ..boleh la belajar nanti ..hehehe
ReplyDeleteboleh apikasi sedap dan resipi mudah..
ReplyDeleteAssalamualaikum dan salam singgah pagi selasa dik Syira...wahh...sedapnyer ayam masak sos tiram tu..nak cuba resepi ni jgk...boleh...hehe..
ReplyDeletesedap..boleh try nanti
ReplyDeletexpernah lagi masak sos tiram salunya guna sos tiram time nak goreng mee je kekekkeee.. nnti leh try!
ReplyDeletenampak macam sedap dan bahannya senang, mudah nak masak nie.
ReplyDeletesuka resepi guna sos2 ni.senang dan cepat.ekeke
ReplyDeletealamak tak boleh makan sos tiram
ReplyDeleteeh...tiba-tiba ada resepi, bagus syira ni..boleh buat macam-macam
ReplyDeleteSedap. Nk try buatlah. Sebelum ni tak letak daun kesom pun
ReplyDeletehee ley upgrade jadi ladna ni :D
ReplyDeletesimple dan menarik resepi nih..
ReplyDeletesedapnye..nyum nyum
ReplyDelete