Assalammualaikum
Hai semua !Cuti sem macam ni memasak memang benda yang Syira suka buat. Setiap kali nak balik rumah, Syira dah listkan makanan yang nak dimasak.
Ada je makanan yang teringin, mesti masak. So kali ni Syira nak share resepi Masakan Minang iaitu Gulai Ayam Minang.
Bahan-bahan :
4 ketul kepak ayam
1 inci lengkuas*
2 inci halia*
1 sudu kecil serbuk kunyit*
2 biji bawang besar (sederhana besar)*
1 ulas bawang putih*
3 biji cili merah * (tambah cili padi sekiranya mahu pedas)
cili kering *
1 batang serai * (Syira tak letak sebab tak ada)
1 helai daun kunyit *
1 helai daun limau purut dibuang tulangnya
1 helai daun kunyit dihiris nipis
1 cawan kecil santan pekat
1 cawan kecil air
2 keping asam keping/gelugur
Lobak merah (dipotong dadu)
Garam & gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
Cara memasak :
1 cawan kecil santan pekat
1 cawan kecil air
2 keping asam keping/gelugur
Lobak merah (dipotong dadu)
Garam & gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
Cara memasak :
- Kisar bahan-bahan bertanda * sehingga halus dan ditumis sehingga masak (kering airnya).
- Masukkan lobak merah serta ayam dan biarkan mereneh sehingga air ayam tadi kering.
- Tambahkan santan, garam, gula dan asam keping dan kacau sehingga mesra.
- Kemudian tambahkan air dan biarkan mendidih.
- Masukkan daun kunyit yang dihiris nipis bersama daun limau purut.
- Masak hingga semua bahan sebati dan SIAP ! :D
Selamat mencuba ! ..hehee..
thanks for sharing recipe
ReplyDelete