Sambal Hitam Pahang
Bahan-bahannya : 
10 biji belimbing buluh rebus 
1/2 cawan cili padi ditumbuk halus (ikut suka pedas masing-masing) 
2 cawan ikan bilis yang telah dikopek ditumbuk kasar 
3 ulas bawang merah ditumbuk halus 
3 ulas bawang merah dimayang 
5 sudu besar kicap manis 
garam secukup rasa 
1 cawan minyak masak 
Cara-caranya : 
- Cuci bersih belimbing buluh kemudian rebuskan dalam 2 hingga 3 minit.
 - Tumbuk cili padi , ikan bilis dan bawang bersama belimbing buluh yang telah direbus tadi.
 - Panaskan minyak masak dalam kuali dan tumiskan bawang yang dimayang sehingga wangi.
 - Masukkan semua bahan yang telah ditumbuk tadi.
 - Tumis dengan api perlahan sehingga nampak agak kering dan garing.
 - Tambahkan kicap manis dan garam secukup rasa.
 - Biarkan sambal kering sedikit (seperti serunding).
 - Bila dah garing, tolak sambal ke tepi kuali supaya minyaknya tos sebelum dihidang.
 
Sambal Machang
Bahan-bahannya :
2/3 biji cili merah
6 biji cili api
sedikit belacan bakar
1 biji buah machang - secukup rasa
garam secukup rasa
Cara-caranya :
- Masukkan semua cili dalam lesung batu dan masukkan juga belacan kemudian tumbuk semua bahan sampai lumat .
 - Buang kulit buah machang dan potong isi nya dan masukkan dalam lesung dan ditumbuk perlahan sampai cukup sebati .
 - Masukkan garam secukup rasa dan boleh la dihidangkan sambal machang ni .
 
     Kita boleh tambah atau kurang bahan-bahan bergantung kepada citarasa sendiri .










11 comments:
wahhh...sedapnya sambal hitam
lama dh cari resepi
thanks syira :)
Kalau org jawa sambal kering hitam
sambal hitam menu kegemaran cikgu Faiz ni. hihihi.
boleh dicuba nanti...
p/s: terima kasih sudi join. blog ini tersenarai di http://www.mialiana.com/2014/07/senarai-url-blog-6.html
buah machan tu camna rupanya yer ... kena google ni .
huargh, gila terliurrrrrrr
ya Allah..saya sangat suka sambal buah machang..buah kuinen pun sedapppp dibuat sambal ! ;D
boleh try nih..sedapnye
sedapnyaa sambal machang.. nak sikit syira..=D
dua dua tak pernah makan
sedapnya sambal hitam :)
Post a Comment