"Semua penulis akan mati. Hanya karyanya yang akan terus abadi. Maka tulislah sesuatu yang akan dapat membahagiakan dirimu di akhirat nanti "
- Saidina Ali bin Abi Talib-


Tuesday, July 3, 2018

RESEPI : Kuetiau Goreng Kerang bersama Udang.

Assalamualaikum
hai semua !


Jom cuba masak Kuetiau Goreng Kerang bersama Udang ni. Resepi mudah dan cepat :D



BAHAN-BAHAN :
1 paket kuetiau- dileraikan terlebih dahulu
udang - buang kulit
isi kerang
1 ikat kucai
50 gram taugeh 

Bahan kisar:5 ulas bawang putih
2 biji bawang merah besar
1 senduk cili kering (celur dahulu dan kisar)

Bahan Sos:4 sudu sos tiram
4 sudu kicap manis
2 sudu kicap sos cili
2 sudu sos tomato
garam dan gula secukup rasa


CARA-CARA :
  1. Dalam kuali panaskan minyak dan tumis bahan kisar.
  2. Kemudian, masukkan semua bahan sos dan gaul rata. 
  3. Masukkan kuetiaw, udang dan kerang.
  4. Selepas semua bahan rata,  masukkan pula kucai dan taugeh.
  5. Kemudian, kacau lagi. Tambah garam sedikit dan gula jika perlu.


# Untuk resepi ni udang serta kerang boleh digantikan dengan ayam, daging atau sotong. Jika nak tambah telur pun boleh :)

Selamat Mencuba !

Monday, July 2, 2018

RESEPI : Ikan Pari Air Asam

Assalamualaikum
hai semua !

Raya ni kalau hari-hari makan rendang, lemang, ketupat pun bosan kan...mesti nak makan nasi juga..perut melayu gini le..ahhahaa..Sepanjang Syira cuti ni, Syira banyak masak di rumah tapi belum sempat nak kongsi semua resepi. InsyaAllah Syira akan kongsi sikit-sikit ya :)

Hari ni Syira nak kongsi dulu satu resepi kegemaran Syira.
Ikan Pari Air Asam yang sangat mudah tapi rasanya akan buat korang tambah nasi 5 kali :D

Image may contain: food

Bahan-bahan :

seekor ikan pari dipotong kecil (ikut la saiz ikan juga, jangan potong kecil sangat, bahagia 2 pun ok)
7 biji cili padi - ditumbuk
1 biji bawang besar - ditumbuk
belacan - dibakar terlebih dahulu dan ditumbuk bersama cili serta bawang.
1 biji tomato - dipotong dadu
2 sudu besar air asam jawa
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos cili
2 sudu besar kerisik
2 biji limau kasturi
2 keping asam keping
Garam & gula

Cara-cara :


  1. Rebus ikan bersama asam keping, secubit garam dan sedikit air.
  2. Apabila ikan sudah lembut, angkat ikan dan ketepikan.
  3. Masukkan bahan tumbuk ke dalam mangkuk. 
  4. Masukkan air asam jawa, sos cili, sos tomato, kerisik, tomato ke dalam mangkuk.
  5. Perahkan 2 biji limau kasturi.
  6. Tambah garam & gula secukup rasa.
  7. Sesuaikan rasa & kepekatan kuah yang diingini. (boleh tambah air jika perlu)
  8. Gaul rata dan masukkan ikan pari tadi.
  9. Sedia untuk dihidang.

Wednesday, June 13, 2018

Buku Motivasi Serenity & Fragile Syira Lokman

Assalamualaikum
hai semua ^_^

Image may contain: 1 person, smiling

Dalam diam rupanya masih ada yang belum tahu Syira dah hasilkan 2 buku motivasi. Ya korang, dah 2 dah. Ni bukan novel tau tapi buku motivasi untuk bacaan umum. Kalau sesiapa yang nak tengok review pembaca, meh sini Syira kongsikan sebahagian komen-komen pembaca Serenity dan Fragile. Tasha Manshahar pun dah ada dua-dua buku Syira tau !

Lepas baca review ni, silalah beli ya, boleh sedekah kepada kawan-kawan. Kongsi ilmu ni pahalanya sangat besar ^_^ Kata support Syira kan :P

No automatic alt text available.


Image may contain: text

Image may contain: text

Image may contain: text

Image may contain: text








Cara mendapatkan buku FRAGILE & SERENITY :
  1. Syira Lokman (fb) (bertandatangan-limited)
  2. Komradbuku
  3. Kinokuniya
  4. Bookcafe.com
  5. Must Read
  6. Mph bookstore
  7. Popular bookstore
  8. Kedai-kedai buku berhampiran anda.
  9. Online seller

korang boleh search #serenitysyiralokman serta #fragilesyiralokman di facebook dan instagram untuk lihat lebih banyak review ! Serenity dah masuk cetakan kedua tau. Semoga Fragile pun laku keras selalu la :D
Nak tengok review berkaitan Serenity dan Fragile di blog ni boleh tengok post yang lama ya.

Terima kasih semua yang mendoakan dan baik hati selalu support Syira.
Semoga hidup diberkati dan sentiasa murah rezeki :)

Dah beli jangan lupa tag dan hashtag #fragilesyiralokman dan #serenitysyiralokman di facebook, twitter, blog dan instagram oke !

Email : syiralokman21@yahoo.com.my

DISCLAIMER

Ini merupakan blog peribadi.

Segala ilmu,info,tips,gambar atau apa sahaja dalam blog ini adalah hak milik peribadi, dari pemerhatian dan sumber yang boleh dipercayai.
Tiada yang diambil dari sumber lain melainkan yang telah dikreditkan/dibacklinkkan/dinyatakan sumber asal dibawah setiap artikel bagi menghormati penulis/pemilik artikel asal.

Pemilik tidak bertanggungjawab sekiranya berlaku sebarang masalah dengan info yang anda kongsi di mana mana laman sosial.
Pendapat pemilik mungkin berubah mengikut nilai ilmu.
Mohon bertanya dahulu sebelum membuat sebarang spekulasi atau penyebaran maklumat. :)

Mohon tegur jika salah.
Terima kasih. :)

Official Blog Syira Lokman Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah