"Semua penulis akan mati. Hanya karyanya yang akan terus abadi. Maka tulislah sesuatu yang akan dapat membahagiakan dirimu di akhirat nanti "
- Saidina Ali bin Abi Talib-


Thursday, May 17, 2012

4 Resepi Untuk Dikongsi :)

Assalamualaikum
hye semua !!

BUBUR CANDIL

Bahan-bahan

1 1/2 cawan tepung Pulut
sedikit air
secubit Garam
Sedikit pewarna hijau, merah dan kuning
2 cawan santan
3/4 cawan gula
sehelai daun pandan


Cara-caranya1. Masukkan tepung pulut ,garam dan sedikit air didalam bekas adunan, uli sebati..

2. Bahagi doh pada tiga bahagian, warnakan setiap satu dengan warna hijau, merah dan ungu.. bentukkan menjadi bulat kecil-kecil..

3. Panaskan air di dalam periuk hingga mendidih dan masukkan adunan tepung pulut tadi, rebus hingga timbul, angkat dan toskan.

4.Panaskan 2 cawan air ,kemudian masukkan santan, gula dan simpulan daun pandan...

5.Akhir sekali baru masukkan adunan tepung pulut yang siap direbus tadi, kacau sebati dan birarkan mereneh seketika, angkat dan boleh dihidangkan.


#kalau nak tambah ubi keledek atau sagu pun boleh :)



KEK OREO
TAUHU SOS TIRAM
CUCUR IKAN BILIS

SELAMAT MENCUBA !!


9 comments:

nurliyanazulkifli said...

oh rasanya bubur candil ni sama mcm biji nangka(org phg panggil kot).huhu

✿Lady Ainaa ✿ said...

okay, sedapnyewww!!! dah lah tengah lapau ni..memang kasi perut ena berbunyilah...hukhuk...

mknan yg first tu ena tak pernah mkn... 0.0..bolehlah ena try buat nanti

Cik Bhulat said...

erm sedap2 ni.. bubur tu mak kita pandai bt, tapi kita pandai mkn je

nana kamarul said...

macam sedap je bubur tu. hehe

sYiRa LoKMaN said...

liyana : mungkin kot..hehehe,kte pun jumpa resepi ni dalam majalah..tu try buat :D


Lady Aina : hehhee..bunyi apa tu?? lagu tamik ke??..hahahaa

Cik Bhulat :heheh..try la buat..senang je

nana : mmg sedap punnnn :D lembut aje ..hehehe

hamzah ian said...

peerghhh...

nampak sedappppppp!!

sYiRa LoKMaN said...

hamzah : hehe..mmg sedap! :D try laaa

Cik Anis said...

comel bubur tu ^^
*from segmen tambah rakan blogger :)

sYiRa LoKMaN said...

cik anis : macehh join! hehee...sje try wt bubur tu sbb omel..warna warni ^_^ hehee

DISCLAIMER

Ini merupakan blog peribadi.

Segala ilmu,info,tips,gambar atau apa sahaja dalam blog ini adalah hak milik peribadi, dari pemerhatian dan sumber yang boleh dipercayai.
Tiada yang diambil dari sumber lain melainkan yang telah dikreditkan/dibacklinkkan/dinyatakan sumber asal dibawah setiap artikel bagi menghormati penulis/pemilik artikel asal.

Pemilik tidak bertanggungjawab sekiranya berlaku sebarang masalah dengan info yang anda kongsi di mana mana laman sosial.
Pendapat pemilik mungkin berubah mengikut nilai ilmu.
Mohon bertanya dahulu sebelum membuat sebarang spekulasi atau penyebaran maklumat. :)

Mohon tegur jika salah.
Terima kasih. :)

Official Blog Syira Lokman Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah