"Semua penulis akan mati. Hanya karyanya yang akan terus abadi. Maka tulislah sesuatu yang akan dapat membahagiakan dirimu di akhirat nanti "
- Saidina Ali bin Abi Talib-


Tuesday, December 6, 2011

Resepi Apam Polka Dot




Bahan-bahan

3 biji telur
275 gm tepung gandum
220 gm gula halus
150 ml susu segar
3 sudu teh baking powder
1 sudu kecil ovalette
filling-orange / strawberry @ ape2 ikut citarasa
pewarna

Cara-cara

Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk mixer dan pukul dengan kelajuan maksima 6-8 minit sampai kembang..

Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan titiskan pewarna.

Masukkan setiap warna ke dalam piping bag @ plastik bersih.

Picitkan adunan ke dalam paper cup( better yg keras la).

Letakkan filling secukupnya-nak senang masuk dlm plastik @ sudukan jer..

Picit lagi adunan yang sama @ berlainan warna sehingga 3/4 penuh . Kemudian dot-dotkan dengan warna pilihan...

last..kukus la dalam 10 hingga 15 mint.. :)

*Cara sendiri-pukul telur dulu, pastu masuk gula dan ovalette. Last tepung yang telah di ayak dengan baking powder...



SELAMAT MENCUBA !..jangan jadi macam Syira buat SINI..hehe

*Jom like page ni..PaBiLa-DuA-bLoGgEr-BeRgAbUNg ^_^


10 comments:

cik pinaz said...

nanti rajin pnaz buat .. hehe

sYiRa LoKMaN said...

buat la...bg kte rasa ^_^

LaLa said...

dtg tambah folower kamu :)

Si qusowt said...

cantik!rase pon mesti sedap!hehe
pandai ek masak..untung husband awak nti..hihi

follow n komen anda.hit me back ya

sYiRa LoKMaN said...

lala: thank you dear :)

si qusowt : haha..yg gmbar uh amik at google je la kmu,kte wat ta jd bulat lg..nnti da jd..kte post kat blog yeaaa...


terima kasih semua !

ejulz said...

mintak sikit.. heHe

izLya LuLLaby said...

cantik!!
nice this blog..
follow lya oke!

sYiRa LoKMaN said...

ajulz : dah habis laa..nnti kte wat lagi..hehe

izlya : hehe..thanx lyaaaa ! ^_^

sYiRa LoKMaN said...

ajulz : dah habis laa..nnti kte wat lagi..hehe

izlya : hehe..thanx lyaaaa ! ^_^

Cik Bhulat said...

apam polca dt sgt sedap..dah pernah buat dah..best kan =]

DISCLAIMER

Ini merupakan blog peribadi.

Segala ilmu,info,tips,gambar atau apa sahaja dalam blog ini adalah hak milik peribadi, dari pemerhatian dan sumber yang boleh dipercayai.
Tiada yang diambil dari sumber lain melainkan yang telah dikreditkan/dibacklinkkan/dinyatakan sumber asal dibawah setiap artikel bagi menghormati penulis/pemilik artikel asal.

Pemilik tidak bertanggungjawab sekiranya berlaku sebarang masalah dengan info yang anda kongsi di mana mana laman sosial.
Pendapat pemilik mungkin berubah mengikut nilai ilmu.
Mohon bertanya dahulu sebelum membuat sebarang spekulasi atau penyebaran maklumat. :)

Mohon tegur jika salah.
Terima kasih. :)

Official Blog Syira Lokman Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah