"Semua penulis akan mati. Hanya karyanya yang akan terus abadi. Maka tulislah sesuatu yang akan dapat membahagiakan dirimu di akhirat nanti "
- Saidina Ali bin Abi Talib-


Friday, January 6, 2012

Resepi Kek Coklat

ASSALAMUALAIKUM..
HYE SEMUA !

Hari tu kan..Syira buat kek coklat!..
and yang best nya..
Syira BERJAYA buat kek coklat sendiri dengan jayanya! ..haha
nampak tak ayat tu...ayat bangga !..hee~~ ^_^
dan hari ini,Syira nak share Resepi Kek Coklat dengan kamu semua..

jom try buat !


BAHAN-BAHAN

1 cawan serbuk coklat
1 cawan gula
1 cawan minyak masak (boleh ganti dengan buttercup)
2 cawan tepung gandum
1 tin susu cair/pekat
1 1/2 sudu kecil soda bikabonat
1 1/2 sudu kecil serbuk penaik
2 biji telur
1 cawan air panas(jika perlu)


CARA-CARA

1) Sebelum kita bancuh bahan-bahan, didihkan air didalam alat kukusan.
2) Sementara tunggu air mendidih, kita mulai adunan dengan ambil 2 biji telur dan dipukul sehingga kembang.
2) serbuk coklat,tepung gandum, gula, serbuk penaik dan soda bikarbonat digaul sekali.
3) Susu ,air panas dan minyak masak dicampur ke dalam telur yang telah dipukul sehingga kembang.
4) Campur adunan di dalam langkah 2 ke dalam langkah 3.
5) Kacau sehingga sebati.
7) Sediakan loyang kek yang sudah disapu dengan majerin(lapik dengan A4 paper pun boleh)
dan masukkan adunan kek yang sudah sebati.
8 ) Kukus sehingga masak kira-kira 30 minit. (tempoh masa kek siap masak bergantung kepada saiz loyang kek dan saiz api yang digunakan tapi sebaiknya pantau pada masa 20 minit)
*untuk check dah masak ke tak kek ini boleh cek dengan cucuk kek menggunakan lidi.
kalau takde apa yang melekat pada lidi bermakna kek tu dah masak.
9) TOPPING- Selepas masak, cairkan bar coklat dan sapu di atas dan sekeliling kek.
(boleh diganti dengan serbuk coklat+susu)
10) Letakkan hiasan dan SIAP ! ^_^


#sukatan dan bahan boleh diubah ikut keperluan.

SELAMAT MENCUBA !


23 comments:

Azzah said...

pagi2 tengok kek coklat..sedapnya..

cik alin gedik ! said...

waahhh ..nmpk cam sedap jerk kan ..
mau try lah ! =D

Fana | Aqim said...

fuhh..dapnye..nyum..nyum..yg topping dia camne pulak nak wat?

sYiRa LoKMaN said...

azzah..cik alin : hehe..sedap! try laaa...kte pun saja post pagi pagi kan..bg semua terliur..tengah lapar kann...hehe

Fana : sedap! :D
topping uh cairkan bar coklat....then sapu atas kek...
kalau tak ada...
guna api kecil kacau..(serbuk coklat+susu+air sikit)

Hadi Marosadee 히스 said...

thanks!! nk try lah ase!! wah33,, bez nyerr

Myshdorm said...

sedapnya..nx cuba2..mana tau jadi..takut jadi benda lain plak nanti...

sYiRa LoKMaN said...

Hadi ..Myshdorm: try la buat...act,ta susah mana pun...cmpur2 je sume bahan..jadi le...hehee..nampak je susah..

biasala kn...macam science juga..procedure pnjang,tp conclusion simple je :D

Anonymous said...

hmmm yummy nampak macam sedap......hmmm ade resepi nak wat aiskrim tak???

sYiRa LoKMaN said...

aiskrim beli je la...hahaha
eh tapi kan...ada tgk dulu dlm tv org ajar buat aiskrim...guna kek...simple je..tp kte ta ingat laa....

Diana Hazwani said...

sedapnye..hee..mtk copy ye resepi tu :)

sYiRa LoKMaN said...

sila sila ^_^

ain lulu said...

TQ kak wan , nice nampak sedap , amboi , MASTERCHEF niee ^_^

Mardihah said...

nampak sedap~ wuhhoo..`
yummy~

Syarafi[skyforce331] said...

masyallah sedapnyeee....terliur ni...bole amek resepi nih..hehe

Syarafi[skyforce331] said...

superFi follow blog ni yer :D

sYiRa LoKMaN said...

hehee...sila sila...buat ye... :D jgn tgk je..hehe

IntaNBerliaN said...

sedapnya!! kek tu mmg mnawan kalbu lh..hihii

sYiRa LoKMaN said...

hehe..1st time buat tu...try la...kalau intan buat, lg menusuk kalbu terus..hehe

nina_adana said...

nina dh penah wt kek coklat lah.. hehe ingat lg.. tyme tuh form 3.. wt dalam group.. memg kucar-kacir betul.. nak siapkn kuey tiaw, air sirap limau ngn kek coklat.. haha tp akhirnye dapat siapkan.. n nak sangat buat lagi.. dan biler ade peluang.. nina selalu berebut nak buat ngan akk.. kire berlumba lah.. nina buat kek coklat.. akk g buat kek batik.. n of coz mama jadik juri aka tukang makan.. haha memg sonok sgt2 biler ingat balek moment tuh.. ade yg kek coklat hangus.. pastuh kawan g tepek kat muke nina.. haiyoo nakal btol.. :)

sYiRa LoKMaN said...

hehe...best kann?? kenangan ! :D

nina_adana said...

hahah sgt2 besh

sYiRa LoKMaN said...

nina : :D

nina_adana said...

syira : ouhhh winkwink ;)

DISCLAIMER

Ini merupakan blog peribadi.

Segala ilmu,info,tips,gambar atau apa sahaja dalam blog ini adalah hak milik peribadi, dari pemerhatian dan sumber yang boleh dipercayai.
Tiada yang diambil dari sumber lain melainkan yang telah dikreditkan/dibacklinkkan/dinyatakan sumber asal dibawah setiap artikel bagi menghormati penulis/pemilik artikel asal.

Pemilik tidak bertanggungjawab sekiranya berlaku sebarang masalah dengan info yang anda kongsi di mana mana laman sosial.
Pendapat pemilik mungkin berubah mengikut nilai ilmu.
Mohon bertanya dahulu sebelum membuat sebarang spekulasi atau penyebaran maklumat. :)

Mohon tegur jika salah.
Terima kasih. :)

Official Blog Syira Lokman Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah