"Semua penulis akan mati. Hanya karyanya yang akan terus abadi. Maka tulislah sesuatu yang akan dapat membahagiakan dirimu di akhirat nanti "
- Saidina Ali bin Abi Talib-


Tuesday, May 28, 2013

Resepi lasagna

Assalamualaikum
hye semua!

hari ni 1st time Syira buat lasagna sardin..time cuti sekolah ni memang suka la cari resepi then terus buat..
so Syira nak share resepi dengan kowg :D
Selalu orang buat guna daging or tuna tapi syira guna sardin je sebab tu je pun ada kat rumahh..
resepi ni memang simple and sedap !
senang je buatnyaa..jom try ! :D


Bahan-bahan ( berganting kpd saiz dish )
  • 1 tin sardin ( guna tuna or daging lagi best)
  • 1 tin tomato puree or sos bolognese
  • isi ketam or sosej
  • mix vegetables ( kalau nak )
  • 1 paket mozarella cheese.
  • garam & lada putih
  • 1 biji bawang besar - potong dadu
  • 4 ulas bawang putih - potong dadu
  • 1 kotak kepingan lasagna ( tak perlu rebus dulu )
  • butter

Cara-cara
  1. bawang besar dan bawang putih ditumis.
  2. Masukkan sardin,isi ketam, sosej. 
  3. Masukkan sos bolognese, garam, serbuk lada putih.
  4. Sediakan loyang yang nak digunakan dengan menyapu sedikit butter / magarine di keliling.
  5. Letak satu lapisan kepingan lasagna
  6. Ratakan inti di atas kepingan lasagna (ulang proses yg sama- ikut berapa lapisan yg anda inginkan)
  7. Di atas lapisan terakhir, taburkan mozarella cheese. ( Lagi banyak lagi sedap ).
  8. Bakar dalam oven dengan suhu 150 C selama 30 minit . Nak test kalau dah masak cucuk bahagian tengah hingga ke bawah kalau kepingan lasagna tak keras lasagna sudah masak. Pastikan cheese tak hangus!


selamat mencuba !


6 comments:

Farah Waheda Wahid said...

yummylicious...

✿AINAA ROSEBERRY✿ said...

wow!! lama tak buat benda ni.. ena selalu buat campur daging ayam dengan daging lembu.... hehe rse nak buat je ptg ni

Nabeel Fikree said...

Perghhhh! Tetiba terliur pulak nak makan. Tapi tak reti nak buat.

sYiRa LoKMaN said...

Farah : yummy yummy :p
Ainaa: tu la..guna sardin sbb tde dgg..tp sedap jugaa...panas2 lg sedap :D
Nabeel : hehe..senang je..ce try! sekali buat lain kali nak lagi

Prince of Noob said...

bestnya lasagna... tetiba terliur pulak malam2 nih... btw done follow u - Noob

sYiRa LoKMaN said...

hehhe...sedappp ! try la buat :D ..btw,thanks ^_^

DISCLAIMER

Ini merupakan blog peribadi.

Segala ilmu,info,tips,gambar atau apa sahaja dalam blog ini adalah hak milik peribadi, dari pemerhatian dan sumber yang boleh dipercayai.
Tiada yang diambil dari sumber lain melainkan yang telah dikreditkan/dibacklinkkan/dinyatakan sumber asal dibawah setiap artikel bagi menghormati penulis/pemilik artikel asal.

Pemilik tidak bertanggungjawab sekiranya berlaku sebarang masalah dengan info yang anda kongsi di mana mana laman sosial.
Pendapat pemilik mungkin berubah mengikut nilai ilmu.
Mohon bertanya dahulu sebelum membuat sebarang spekulasi atau penyebaran maklumat. :)

Mohon tegur jika salah.
Terima kasih. :)

Official Blog Syira Lokman Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah