"Semua penulis akan mati. Hanya karyanya yang akan terus abadi. Maka tulislah sesuatu yang akan dapat membahagiakan dirimu di akhirat nanti "
- Saidina Ali bin Abi Talib-


Sunday, December 23, 2012

10 Surah dapat Menghalang daripada 10 ujian Besar Allah

Assalamualaikum
hye semua!
Hari ni Syira nak share 10 Surah dapat Menghalang daripada 10 ujian Besar Allah.

1- Surah Al-Fatihah ...dapat memadam kemurkaan Allah SWT.

2- Surah Yasin...dapat menghilangkan rasa dahaga atau kehausan pada hari Kiamat.

3- Surah Dukhan...dapat membantu kita ketika menghadapi ujian Allah SWT pada hari kiamat.

4- Surah Al-Waqiah...dapat melindungi kita daripada ditimpa kesusahan atau fakir.

5- Surah Al-Mulk...dapat meringankan azab di dalam kubur.

6- Surah Al-Kauthar...dapat merelaikan segala perbalahan.

7- Surah Al-Kafirun...dapat menghalang kita daripada menjadi kafir ketika menghadapi kematian

8- Surah Al-Ikhlas...dapat melindungi kita daripada menjadi golongan munafiq.

9- Surah Al-Falq...dapat menghapuskan perasaan hasad dengki.

10- Surah An-Nas...dapat melindungi kita daripada ditimpa penyakit was-was.


##tolong bgtau if Syira silap :) thanks !


6 comments:

ahsfantasy24 said...

alhamdulillah,
kebanyakan surah yang dinyatakan
tu dah mampu di hafal. sama2 kita beramal :)

NadyaBubble said...

Thanks for sharing ;)

sYiRa LoKMaN said...

ahsfantasy24 : alhamdulillah ..amalkan jom! ^_^

Nadya : hehe...no hal la dear ^_^

Poi Blogger said...

tq sbb share,, ^_^

Sheera Aya said...

surah 4 qul tu memang banyak kelebihannya kan.

sYiRa LoKMaN said...

Sheera Aya : kann...mcm2 kelebihan ade

DISCLAIMER

Ini merupakan blog peribadi.

Segala ilmu,info,tips,gambar atau apa sahaja dalam blog ini adalah hak milik peribadi, dari pemerhatian dan sumber yang boleh dipercayai.
Tiada yang diambil dari sumber lain melainkan yang telah dikreditkan/dibacklinkkan/dinyatakan sumber asal dibawah setiap artikel bagi menghormati penulis/pemilik artikel asal.

Pemilik tidak bertanggungjawab sekiranya berlaku sebarang masalah dengan info yang anda kongsi di mana mana laman sosial.
Pendapat pemilik mungkin berubah mengikut nilai ilmu.
Mohon bertanya dahulu sebelum membuat sebarang spekulasi atau penyebaran maklumat. :)

Mohon tegur jika salah.
Terima kasih. :)

Official Blog Syira Lokman Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah