"Semua penulis akan mati. Hanya karyanya yang akan terus abadi. Maka tulislah sesuatu yang akan dapat membahagiakan dirimu di akhirat nanti "
- Saidina Ali bin Abi Talib-


Monday, December 31, 2012

KESILAPAN KERAP WANITA TENTANG AURAT

Assalamualaikum
hye semua !

KESILAPAN KERAP WANITA TENTANG AURAT :
  1. Aurat itu adalah memakai tudung sahaja.
  2. Bertudung tetapi ber‘T-Shirt' berlengan pendek.
  3. Bertudung tetapi baju kebarungnya terbelah kainnya.
  4. Bertudung tetapi bajunya sendat, sempit dan nipis lalu memaparkan bentuk kawasan-kawasan mudah ‘menggoda'.
  5. Bertudung tetapi amat longgar dan menayangkan jambul dan hujung rambutnya.
  6. Bertudung tetapi hanya memakainya di pejabat sahaja. Tidak di sekitar rumah, pasaraya dan sebagainya.
  7. Bertudung tetapi tudungnya dilempar ke belakang leher, maka terdedahlah dadanya dari ditutupi kain tudung.
  8. Bertudung tetapi dengan tudung yang amat nipis sehingga boleh diihat sanggul, leher, tengkuk dan dadanya.

Sesungguhnya aurat wanita Islam bukanlah hanya tudung semata-mata sebagaimana yang difahami oleh sebahagian umat Islam
-petikan kata2 Sheikh Ali Thantawi

##I know i have little knowledge about Islam,but i really want to learn and share about it :)...please..tell me if you know more ^_^ maaf if Syira silap..mohon tegur ye :)

8 comments:

Hanna Nabiella said...

yupp, betul tu..hanna setuju sangat3..nice entry dear~

btw, jom join segmen mr.paly
http://www.paly.my/2012/12/segmen-tadi-dan-sekarang.html

Aleeza Zailan said...

nice sharing . wahaaha . sy pun tak bagus lagi dlm penjagaan aurat ni . keepitup with the usefull entry ;)

aKSARAfENDI said...

skg ni org pmpuan bkn ttup aurat, tp just "pakai tudung" je..kna phami erti aurat yg sbenar..

kenariputih9727 said...

best entry ni. kita sama2 learn to be better muslimah kan... improve2 slow.. :) ... kdg bkn apa.. kita bertudung tp cara pemakaian tudung tu kita xdalami betul2 dos n donts.. :)

cik zureen said...

Sesungguhnya aurat wanita Islam bukanlah hanya tudung semata-mata.. :)

Evagurl Izma said...

tengah mendalami bidang ni.. hehe.. thanks syira for sharing this :)

sYiRa LoKMaN said...

thanks ..salam maulidur rasul ^_^

!✿♥ Gangster Pinky !✿♥ said...

Hmm , Suara Pun Aurat Jugak Syira ... Kaki Tu Aurat Juga , So , Kena Pakai Stoking :) Hmm , Bawah Dagu tu Pun Aurat Tau .. Nak tahu knp Kiter Pakai Stoking ?? Sbb org lelaki Kalu nk tgk kiter ade dara ke tak , dia tgk kat kaki kiter la , kalu ada kemerah merahan tu , tandanya Masih Ada Dara , Kalu Dagu plak . Org Laki Laki Nak tgk kebuncitan perut kiter , dia tgk kat bawah dagu tu Lahh .. heee . Harap Maklum .. Jom ler Singgah Belog Saya :D

DISCLAIMER

Ini merupakan blog peribadi.

Segala ilmu,info,tips,gambar atau apa sahaja dalam blog ini adalah hak milik peribadi, dari pemerhatian dan sumber yang boleh dipercayai.
Tiada yang diambil dari sumber lain melainkan yang telah dikreditkan/dibacklinkkan/dinyatakan sumber asal dibawah setiap artikel bagi menghormati penulis/pemilik artikel asal.

Pemilik tidak bertanggungjawab sekiranya berlaku sebarang masalah dengan info yang anda kongsi di mana mana laman sosial.
Pendapat pemilik mungkin berubah mengikut nilai ilmu.
Mohon bertanya dahulu sebelum membuat sebarang spekulasi atau penyebaran maklumat. :)

Mohon tegur jika salah.
Terima kasih. :)

Official Blog Syira Lokman Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah