"Semua penulis akan mati. Hanya karyanya yang akan terus abadi. Maka tulislah sesuatu yang akan dapat membahagiakan dirimu di akhirat nanti "
- Saidina Ali bin Abi Talib-


Sunday, May 20, 2012

Baked Macaroni with Cheese

Assalamualaikum
hye semua !

baru je petang tadi Syira try buat Baked Macaroni with Cheese and alhamdulillah..
percubaan pertama ni menjadi ! yeay!! hehehe...
best rasanya bila try masak something dan hasilnya sangat sangat menceriakan hati jiwa raga..hahhaa..

#Syira lebih rela masak dari kemas rumah :P harap maklum !

Baked Macaroni with Cheese

Bahan-bahan 

250gm macaroni
20 gm daging cincang/sosej/isi ketam.. (pilihan)
4 biji telur (pukul kembang)
3 bawang besar
300gm pes tomato
sedikit sos cili
1/2 cawan air
sedikit keju parut
minyak utk menumis 
garam
gula

#tambahan: serbuk kari / cili padi ditumbuk / sayur dicincang... (jika perlu)


Cara-cara
  1. Rebus makaroni hingga empuk & toskan
  2. Kemudian panaskan minyak & tumis bawang besar sehingga naik bau.
  3. Kemudian masukkan pes tomato dan sos cili.
  4. Kemudian masukkan daging/sosej/isi ketam & kacau rata.
  5. Selepas itu masukkan garam dan gula. Kacau rata.
  6. Masukan makaroni, air dan kacau hingga mendidih.
  7. Tuangkan adunan kedalam loyang yang telah disapu minyak.
  8. Tuangkan telur dan taburkan keju. Bakar selama 180 C (30 minit}
Yummy Yummy !..siap untuk dihidang! :D

SELAMAT MENCUBA !..

## Jom like page ni PaBiLa-DuA-bLoGgEr-BeRgAbUNg..
Terima Kasih !

12 comments:

pinkcolour82 said...

dapnye........:-)

sYiRa LoKMaN said...

pinkcolour : hehehe..sedap ! :D try la buat !

bebeldotsorang said...

Sedap tak?ehehe nk try tapi tak geti memasak :(

NINA AMIRA said...

ya Allah terliur tengok. nyum2

Cik Bhulat said...

urmmm, nampak sdap..hntr cikit kat kita ye

sYiRa LoKMaN said...

bebeldotsorang : sedap! try la..senang je masak ni :D

nina : hehe...yummy yummy ! :D

cik bhulat : hehe...jauhhh ! meh try buat meh..

gdsbnga said...

nak try jugaklah nanti :))

u.m.i.e said...

NAK TRY LA :)
TQ UNTUK RESEPI NIE :)

sYiRa LoKMaN said...

hehehe...try laa...sila sila :D t post at blog juga yee...

SYAFIQAHSALEH said...

Nak trylah buat! Thanks for the recipe. Memang dah lama cari. Hihi

sYiRa LoKMaN said...

syafiqah : hehe..good! buat la nanti tauuu :D best !

Hazira Anis said...

Nampak sedap, nti nak trylah :)

DISCLAIMER

Ini merupakan blog peribadi.

Segala ilmu,info,tips,gambar atau apa sahaja dalam blog ini adalah hak milik peribadi, dari pemerhatian dan sumber yang boleh dipercayai.
Tiada yang diambil dari sumber lain melainkan yang telah dikreditkan/dibacklinkkan/dinyatakan sumber asal dibawah setiap artikel bagi menghormati penulis/pemilik artikel asal.

Pemilik tidak bertanggungjawab sekiranya berlaku sebarang masalah dengan info yang anda kongsi di mana mana laman sosial.
Pendapat pemilik mungkin berubah mengikut nilai ilmu.
Mohon bertanya dahulu sebelum membuat sebarang spekulasi atau penyebaran maklumat. :)

Mohon tegur jika salah.
Terima kasih. :)

Official Blog Syira Lokman Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah