Assalamualaikum
hye semua!
hari ni 1st time Syira buat lasagna sardin..time cuti sekolah ni memang suka la cari resepi then terus buat..
so Syira nak share resepi dengan kowg :D
Selalu orang buat guna daging or tuna tapi syira guna sardin je sebab tu je pun ada kat rumahh..
resepi ni memang simple and sedap !
senang je buatnyaa..jom try ! :D
Bahan-bahan ( berganting kpd saiz dish )
- 1 tin sardin ( guna tuna or daging lagi best)
- 1 tin tomato puree or sos bolognese
- isi ketam or sosej
- mix vegetables ( kalau nak )
- 1 paket mozarella cheese.
- garam & lada putih
- 1 biji bawang besar - potong dadu
- 4 ulas bawang putih - potong dadu
- 1 kotak kepingan lasagna ( tak perlu rebus dulu )
- butter
Cara-cara
- bawang besar dan bawang putih ditumis.
- Masukkan sardin,isi ketam, sosej.
- Masukkan sos bolognese, garam, serbuk lada putih.
- Sediakan loyang yang nak digunakan dengan menyapu sedikit butter / magarine di keliling.
- Letak satu lapisan kepingan lasagna
- Ratakan inti di atas kepingan lasagna (ulang proses yg sama- ikut berapa lapisan yg anda inginkan)
- Di atas lapisan terakhir, taburkan mozarella cheese. ( Lagi banyak lagi sedap ).
- Bakar dalam oven dengan suhu 150 C selama 30 minit . Nak test kalau dah masak cucuk bahagian tengah hingga ke bawah kalau kepingan lasagna tak keras lasagna sudah masak. Pastikan cheese tak hangus!
selamat mencuba !
JOM FOLLOW https://twitter.com/SyiraLokman