"Semua penulis akan mati. Hanya karyanya yang akan terus abadi. Maka tulislah sesuatu yang akan dapat membahagiakan dirimu di akhirat nanti "
- Saidina Ali bin Abi Talib-


Monday, June 16, 2014

PENGALAMAN Temuduga Ijazah Sarjana Muda Pendidikan (Bimbingan dan Kaunseling)

Assalamualaikum
hye semua !
Alhamdulillah..

16 Jun 2014 Syira telah menghadiri satu sesi temuduga di kampus UUM, Kuala Lumpur 
untuk kemasukan ke Universiti Utara Malaysia bagi 
Program Ijazah Sarjana Muda Pendidikan Bimbingan dan Kaunseling.
Bila dapat temuduga ni,maknanya Syira lulus Ujian MEdSI :)
Alhamdulillah :)

Untuk tahun ini seramai 20 pemohon terbaik akan dipilih untuk menjadi pelajar UUM bagi jurusan Bimbingan dan Kaunseling.
 (sumber-Orang yang interview Syira..hehe)

..ini merupakan interview terakhir untuk Syira bagi kemasukan ISM sesi 2014/2015.
Semasa memohon UPU, Syira hanya pilih 2 kos pendidikan dan alhamdulillah..dapat 1 :)

so jom baca pengalaman Syira pagi tadi ^_^

Sebelum ni Syira ada story  yang adik Syira daftar Politeknik Sultan Azlan Shah di Behrang pada 16 Jun 2014(Isnin) . Sama tarikh dengan Syira Interview kan..
kalau Syira nak tangguh interview boleh je tapi mama abah kena cuti lagi selasa..rugi pula..
so abah dah buat plan baik punya :D

Syira and family menginap di Kuala Lumpur International Hotel yang bertempat di belakang kampus UUM,KL.
sangat dekat la kann..subuh 16 Jun abah dan adik Syira bertolak ke Behrang untuk sesi pendaftaran manakala pada jam 7.30 pagi Syira ,mama dan abang berjalan kaki dari hotel ke kampus..tak sampai 5 minit pun :)

Jam 8 calon2 ke aras 6 untuk berkumpul di bilik masing-masing.
Ada 3 bilik iaitu bilik A,B dan C.
Syira dapat bilik A :)
Jam 8:30 sesi temuduga bermula :)

Syira suka menjadi yang terawal semasa sesi temuduga sebabnya penat nak tunggu lama2 ..
and bila tengok list nama, nama Syira no 2 :D
Hehe..and apa yang best !  ! calon pertama tak hadir..so kiranya untuk interview kali ini.
Syira yang pertama :)

Biasa la, sebelum masuk, ketuk pintu bagi salam dan ucap selamat sejahtera bagi non-muslim. 
Kali ni 3 panel tu semua lelaki.
Dah masuk..
Serahkan sijil-sijil yang ada dan duduk bila disuruh.


Bermulalah sesi sembang-menyembang @ temuduga Syira.
Temuduga ni menggunakan bahasa melayu dan bahasa inggeris :D

(semua orang tak dapat soalan yang sama tau)

Antara soalan yang ditanya ialah :

Bahasa Melayu:
  1. Ceritakan biodata awak. (ceritakan nama,umur, pointer, minat anda, jawatan yang pernah disandang semasa belajar, kemahiran dan kelebihan)
  2. Apakah ciri-ciri kaunselor ? 
  3. Kalau kos ni open market..awak tak kisah ?
  4. Apakah beza motivator dan kaunselor?
  5. Bila bagi kaunseling tu...Adakah kita perlu/boleh paksa orang ikut cara kita atau tak boleh paksa?


Bahasa Inggeris:
  1. Ceritakan tentang kawan baik awak. 
  2. 3 ciri diri awak. (pastikan 3 ciri yang anda sebut sama dngan 3 ciri kaunselor tadi ..kenapa? untuk menunnjukkan bahawa ciri2 kaunselor tu ada dalam diri awak)
  3. Terangkan salah satu ciri awak (untuk soalan ni,panel akan suruh kita terangkan salah satu dari ciri yang kita pilih tadi).


Alhamdulillah..antara 3 interview yang Syira dah pergi before ni..
ni yang boleh dikatakan mudah soalannya ..
sebelum ni di USM dan UM..soalan panjang2..
kali ni untuk UUM,soalan pendek tetapi padat :)

Syira yang pertama keluar..yela..syira yang pertama ditemuduga kan..hehe..
before jam 9 pagi dah habis, check out dari hotel and terus bergegas ke Behrang..tengok adik ^_^

Ini pengalaman Syira sendiri ye..
Dua interview yang sebelum ni di USM dan UM, Syira dapat panel perempuan..
kali ni di kampus UUM,KL..ada 3 panel..tiga-tiga lelaki :)

alhamdulillah !
selesai sudah ^_^
apapun..terima kasih semua yang mendoakan :)


All the best juga !

Syira kongsikan pengalaman Syira supaya yang bakal ditemuduga nanti lebih bersedia . :)
so,all the best kepada yang bakal ditemuduga..hehe..
jangan risau..panel bukan nak tengok jawapan kita betul atau salah..
sebutan bahasa inggeris kita oke atau tidak..

yang penting, cakap and yakin !
insyaAllah..andai Allah kata ini rezeki ,kita akan dapat juga . :)
Usaha je,biarkan Allah tentukan rezeki kita :)




29 comments:

Arol Mubin said...

Teringat masa Arol temuduga ISM Kaunseling kat UUM Kuala Lumpur jugak tahun lepas. Masa Arol dulu berkumpulan (6 orang) dan Arol kumpulan yang pertama. Sebelum temuduga memang dah study pasal jurusan kaunseling tapi bila temuduga, panel tanya soalan-soalan Pengajian Am. Hahaha! :D

Apa pun, semoga berjaya, Syira! Mesti dah tak sabar nak masuk universiti bulan 9 nie kan? :D

sYiRa LoKMaN said...

@Arol Mubin

hehehe..syira mmg mcm2 study...sbb before ni iv nye boleh tahan laa...tp kali ni panel lelaki..simple je..
alhamdulillah ! doakan ye :)

NurainSuperr said...

wah all the best ! semoga dapat course tu :)

Norhasniza Khalid said...

Seronoknya mama baca.. Semoga dapat menjadi inspirasi dan rujukan kepada yang lain

Akif Imtiyaz said...

Alhamdulillah selesai sudahh ..TAHNIAH Syira dapat temuduga ..Semoga berjaya ya Syira ..InsyaAllah ..Aaamin aamin aamin..

miss wawa said...

tahnks syira^^ hari jumaat ni my turn pulak kat UPSI.. kebetulan kos kita sama, tapi tempat lain2.. thanks sbb kongsi pengalaman.. eh, syira kena bawak resume tak? mohon reply kt cbox wawa ya? tq^^

http://duniamisskepeng.blogspot.com/

sYiRa LoKMaN said...

THANKS SEMUA :)

WAWA..

RESUME TAK DIPERLUKAN YE...HANYA SIJIL2 JE..
AND RESUME TU UTK MOHON KERJA SHJA DIPERLUKAN :)

Oh Fiona said...

Sangat-sangat membantu Syira! Saya iv esok untuk Pengajaran BM sbgai Bhasa prtama(UPM).Wish me luck! ^^, btw,jom follow saya :)

ainRahman said...

wah, thanks share pengalaman interview sis :) sy org paling takot bila denga ada interview, confident level rendah sangat n nervous melampau sampai kengkadang xfaham soalan :) ada tips untuk confident kan diri n cara elak nervous melampau tak sis? :)

ainRahman said...

wah, thanks share pengalaman interview sis :) sy org paling takot bila denga ada interview, confident level rendah sangat n nervous melampau sampai kengkadang xfaham soalan :) ada tips untuk confident kan diri n cara elak nervous melampau tak sis? :)

sYiRa LoKMaN said...

Study dlu and doa bnyk2..prepare sume keperluan awal2 jgn last minute..hehhe..jgn pk yg negatif jee..insyaAllah nnti oke..

all the best semua !

Azhafizah Md Nor said...

Semoga berjaya Syira :) perkongsian yang bermanfaat

Iola said...

all the best :D

Anonymous said...

Hikhik....akak 1st batch degree counseling di uum... Kalau ikut cerita adik...soalan2 yg ditanya tu memang mudahla.. Takde la dorg bagi case soh kiter citer selesaikan mcm mana nk handle masalah tu yer... Btw.. Kalau terpilih... Kem slm kat prof mahzan... Prof najib... Dr azmi... Puan siti azura... Dorg antara yang best walaupun ade yg killer lecturer... Hikhik gud luck yer

Unknown said...

Akak takdek ujian fizikal ye? Saya dpt iv utk course pendidikan awal kanak kanak. Dlm surat twaran ad ujian fizikal n temuduga. So,pagi pagi tu trus pakai baju sukan laa ye?

Unknown said...

Akak takdek ujian fizikal ye? Saya dpt iv utk course pendidikan awal kanak kanak. Dlm surat twaran ad ujian fizikal n temuduga. So,pagi pagi tu trus pakai baju sukan laa ye?

Syira Lokman said...

@Unknown ikut dlm surat dear :) syira kos kaunseling dulu..takde

sri hidayah said...

terima kasih for sharing.. saya dapat bidang nie jugak. ahad minggu depan temuduga saya.. wish me luck..

nurnajiha said...

Akak sy akn pergi utk course ni on wed..sy nak tanya time akk dulu akk letak ke sijil2 koko akk.and sy mcm confuse difference btween sijil akademik and koko.blh tlg sy Tak.ni 1st peegi iv

Anonymous said...

Akk sy iv utk course ni esk..akk bwk sijil koko sekali ke?

Anonymous said...

Akk mcm mana akk ckp mengenai kemahiran sgn kelebihan

Syira Lokman said...

@Anonymous bawa je semuaaa dear :)

Syira Lokman said...

@Anonymous cerita je semua kemahiran kmu, kawad ke, kerja group.. kelebihan aktiviti luar..personaliti diri.

Adeline Tony said...

akak nak tnya dlm resume tu apa2 je yg akak snaraikan

Adeline Tony said...

akak nak tnya dlm resume tu apa2 je yg akak snaraikan

Anonymous said...

kak syira kerja apa sekarang

Nor Kartikah said...

Salam kak shira lulus tak temuduga tu?

INSAN YANG SUKA MEMBACA DAN MENULIS said...

Assalamualaikum kak Syira , terima kasih atas perkongsian itu...Semoga dapat dijadikan dorongan dn pemangkin smgat buat insan insan lain yg mahu mencuba dlm bidg ini...

INSAN YANG SUKA MEMBACA DAN MENULIS said...

Tq atas perkongsian menarik itu

DISCLAIMER

Ini merupakan blog peribadi.

Segala ilmu,info,tips,gambar atau apa sahaja dalam blog ini adalah hak milik peribadi, dari pemerhatian dan sumber yang boleh dipercayai.
Tiada yang diambil dari sumber lain melainkan yang telah dikreditkan/dibacklinkkan/dinyatakan sumber asal dibawah setiap artikel bagi menghormati penulis/pemilik artikel asal.

Pemilik tidak bertanggungjawab sekiranya berlaku sebarang masalah dengan info yang anda kongsi di mana mana laman sosial.
Pendapat pemilik mungkin berubah mengikut nilai ilmu.
Mohon bertanya dahulu sebelum membuat sebarang spekulasi atau penyebaran maklumat. :)

Mohon tegur jika salah.
Terima kasih. :)

Official Blog Syira Lokman Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah