"Semua penulis akan mati. Hanya karyanya yang akan terus abadi. Maka tulislah sesuatu yang akan dapat membahagiakan dirimu di akhirat nanti "
- Saidina Ali bin Abi Talib-


Thursday, February 16, 2012

Nasi goreng ayam madu ..

Assalammualaikum
hye semua..

ni sarapan Syira masak untuk Syira and abang..
hehe..pagi pagi da makan sedap :P
puji diri..hehe
cantik tak syira hias?? :D
SIAP ADA TELUR GORENG LAGI TUU..


Resepi nasi goreng

bahan bahan :
2 pinggan nasi putih
2 bawang putih, (dikisar)
1 biji bawang merah -besar-(dikisar)
cili kisar
1 sudu kicap
cili padi
garam


-Panaskan minyak,
-Tumis bawang putih dan bawang merah ,cili kisar hingga naik minyak.
-Masukkan cili padi ,kicap dan garam secukup rasa.
-Masukkan nasi,gaul sehingga rata..
***boleh tambah kacang atau apa-apa bahan lain seperti sayur,telur..



ayam madu ni la yang dimakan dengan nasi goreng tuu..
tapi ayam madu ni Syira masak lebih sikit
untuk family makan tengah hari.



Resepi Ayam Madu 


Bahan-Bahan:
Ayam
Bawang besar 1 biji (dikisar)
Bawang besar 1 biji (dihiris)
Bawang putih 1 biji (dikisar)
Cili kisar 3 sudu besar
Madu pekat 4 sudu besar
Garam secukup rasa
Gula
bunga lawang dan bunga cengkih *(pilihan)
tomato*(pilihan)

Cara:

-Goreng ayam separuh masak.
-Tumiskan bawang besar, bawang putih,
cili kisar hingga naik minyak..
-Masukkan garam,gula dan akhir sekali madu sebelum memasukkan ayam.



## resepi yang Syira bagi ni paling simple..kalau nak tambah bahan pilihan anda yang lain pun boleh.
Syira tahu kowang pun jenis malas masak yang rumit2 kan..so di blog Syira ni,just kongsi resepi yang Syira tahu buat and simple je :)

SELAMAT MENCUBA !


7 comments:

azam said...

yum²...sedap....

untung la siapa dapat

Razif Mokji said...

ayam madu memang sedap

nurpiska said...

wah, ni nak cuba ni.

luna lyaluna said...

boleh cube nehh :)

sYiRa LoKMaN said...

azam : hehe..try la try la :D siap dpt mkn mmg la untung :P

Razif: yeah! kne makan ..kan3?? :D

nurpiska: haruslahhh..cuba tau ^_^

luna : mesti! try try! ^_^ hehe

Said Prastyo said...

Kunjungan balik ... !!!

sYiRa LoKMaN said...

Said : tq :)

DISCLAIMER

Ini merupakan blog peribadi.

Segala ilmu,info,tips,gambar atau apa sahaja dalam blog ini adalah hak milik peribadi, dari pemerhatian dan sumber yang boleh dipercayai.
Tiada yang diambil dari sumber lain melainkan yang telah dikreditkan/dibacklinkkan/dinyatakan sumber asal dibawah setiap artikel bagi menghormati penulis/pemilik artikel asal.

Pemilik tidak bertanggungjawab sekiranya berlaku sebarang masalah dengan info yang anda kongsi di mana mana laman sosial.
Pendapat pemilik mungkin berubah mengikut nilai ilmu.
Mohon bertanya dahulu sebelum membuat sebarang spekulasi atau penyebaran maklumat. :)

Mohon tegur jika salah.
Terima kasih. :)

Official Blog Syira Lokman Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah