"Semua penulis akan mati. Hanya karyanya yang akan terus abadi. Maka tulislah sesuatu yang akan dapat membahagiakan dirimu di akhirat nanti "
- Saidina Ali bin Abi Talib-


Thursday, August 13, 2015

Kacang Buncis bersama Udang.

Assalamualaikum
hye semua :)

kalau singgah blog Syira, wajib ada resepi mudah tapi sedap !
kali ni Syira guna kacang buncis yee bukan kacang buncittt..oke..sila jangan silap anak-anak :D
Buncit tu bukan kacang ye tapi orang :P


Bahan-bahan :

kacang buncis
1 ulas bawang besar dihiris
1 ulas bawang putih dihiris
sedikit ikan bilis
6 ekor udang
cili merah 
garam 
gula
1 sudu kicap manis
1/2 cawan air

Cara-cara.

  1. Panaskan minyak dan tumis bawang merah, bawang putih serta ikan bilis.
  2. Kemudian, masukkan udang serta kacang buncis.
  3. Masukkan pula air, garam, gula, kicap dan biarkan seketika.
  4. Masukkan cili merah yang telah dihiris.
  5. Tutup api apabila udang dan kacang buncis tadi masak sekata.
  6. Hidangkan.
jom cuba ! lepas ni confirm rajin masak hari hari oke :D

http://instagram.com/syira_lokman/

15 comments:

Syahidah Fadilah said...

sedap kan kacang buncit ni.. ehh kacang buncis, ehehe

lia ummiirfan said...

syira yang ni akak pun suka buat. simple dan sedap :))

Athirah Diyana said...

kacang buncis mmg sedap. jemput simggah blog sy plak. ada resepi udang goreng kari. kalau gu kan dgn buncis ni mmg tambah nasi 2 3 pinggan. hihi!

Haryani Mohd said...

Lauk macam ni pun sedap taw sebenarnya :D

Lieya Von Jay said...

nampak sedapp.. ^_^

Nieyl said...

Salam jumaat..
Singgah sini..
melawat sambil membaca..
Udang tu yang menjadi perhatian..huhuhu

LZ - The Blog Owner said...

Assalamualaikum Syira,

Simple and sedap.. Saya pun suka masak style tu..
:-)

Nurfaezah Abdullah said...

mudah dan simple ^^

Nurul Shahira said...

Resepi simple macam ni baru best. Tak penat masak, cepat makan dan sedap! Hehe =)

Dila Gebu said...

bagus baca blog ni, best

Mohd Selim Zainal said...

Assalammualaikum..syira,

menu yang simple dan sedap..

mselim3

pls: susah nak komen bab2 masak nie.. mselim3 bukan pandai masak... hehhe

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam syira,
haa
ni menu peberet akak jugak ni :)

aRz MoHa said...

Sedap walaupun simple

izzeyda said...

resepi yang simple dan sedap.. tapi Eyda tak boleh makan kacang buncis.. angin berangin abis badan..

Nadia Johari said...

memang sedap masak macam ni..

DISCLAIMER

Ini merupakan blog peribadi.

Segala ilmu,info,tips,gambar atau apa sahaja dalam blog ini adalah hak milik peribadi, dari pemerhatian dan sumber yang boleh dipercayai.
Tiada yang diambil dari sumber lain melainkan yang telah dikreditkan/dibacklinkkan/dinyatakan sumber asal dibawah setiap artikel bagi menghormati penulis/pemilik artikel asal.

Pemilik tidak bertanggungjawab sekiranya berlaku sebarang masalah dengan info yang anda kongsi di mana mana laman sosial.
Pendapat pemilik mungkin berubah mengikut nilai ilmu.
Mohon bertanya dahulu sebelum membuat sebarang spekulasi atau penyebaran maklumat. :)

Mohon tegur jika salah.
Terima kasih. :)

Official Blog Syira Lokman Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah