"Semua penulis akan mati. Hanya karyanya yang akan terus abadi. Maka tulislah sesuatu yang akan dapat membahagiakan dirimu di akhirat nanti "
- Saidina Ali bin Abi Talib-


Wednesday, October 22, 2014

Wacana Islamofobia: Peradaban Islam, Barat & Politik Antarabangsa.

Assalamualaikum
hye semua :)
Syira nak muntahkan segala entry yang disimpan dalam draft..hehe..
memori indah perlu dikongsi ye dakk :D

Entry kali ni memang diperam lebih lama dari biasa..
aktivitinya bulan 9 yang lalu tapi hari ni baru berpeluang nak share..

kali ni sebelum menulis dengan lebih panjang ,mendalam dan puitisnya :D
syira nak bagi teka-teki...
siapa pernah pergi masjid wilayah :D
siapa imam masjid tu ?
bila masjid tu ditubuhkan...??
cepat cepat :D
siapa dapat jawab syira bagi hadiah :D


YEAYYY ! Tahniah yang berjaya teka tu..
hadiahnya ialah.."anda boleh masuk blog Syira 24 jam tanpa halangan" :D
haha... *larikkkkk

Indahnya Masjid Wilayah ni..
pertama kali masuk..macam berada di bumi padang pasir :D
serius Syira tak pernah datang sini, yelaa..Syira orang ipoh kann...
tak pernah la kemari tapi Ya Allah subhanallah..hebatnyaa ^_^
cantik sangat masjid ni..and yang paling penting..BERSIH !
alhamdulillah..segalanya masih terjaga..

Selasa, tanggal 30 September 2014 yang lalu..
Beberapa orang pelajar tahun Pertama universiti Malaya telah dipilih untuk menyeertai kursus Wacana Islamofobia: Peradaban Islam, Barat & Politik Antarabangsa.

Kursus ini diadakan di Masjid Wilayah Persekutuan dari jam 10 pagi hingga jam 4.30 petang.



Kursus ini dianjurkan oleh JAWI, Masjid Wilayah, Persatuan Ulama' Malaysia(PUM), 
Kolej Islam Malaya dan PMIUM.
Yang baju purple tu presiden PMIUM :D


Kali ni Syira berjubah kotak kotak purple orange ^_^
manis takk :P haha..

Alhamdulillah..banyak info dan 
 ilmu yang bermanfaat diperoleh semasa kursus ini.

Pelajar dari kolej kediaman pertama yang join seramai 7 orang, 
6 perempuan, 1 lelaki..
sepatutnya yang join ni orang lain..tapi disebabkan ramai yang menolak atas sebab tertentu Syira ajak kawan-kawan kaunseling join :D

seronok join aktiviti sebegini, dapat tambah ilmu tentang Islam, jalan-jalan luar kampus, jumpa kawan baru, and yang paling syokk dapat makan free 3 kali :D siap ada kambing uolls...
sukaa :D hehe..


Sementara waktu rehat untuk makan and solat..banyak lagi masa free..
so masa tu la dimanfaatkan sepenuhnya oleh kami untuk bergambarrrrr :D
hehe..perempuan kannnnn...memang semua suka la "selfie welfie" ni..
sanggup tengah-tengah panas tu, tak hirau muka dah gelap :P janji gambooo ade ye dak :D

Alhamdulillah..pengalaman baru di tempat baru..
harap boleh sertai lagi aktiviti macam ni di masa akan datang.
lepas ni nak join lebih banyak aktiviti sukarelawan pula..
doakan ye :)


ehem ! Mini Giveaway by Syira Lokman tamat esok tau :D
cepat join..banyak hadiah menarikk !

5 comments:

Karya Mahirah said...

mesti rasa nyaman je solat kat sini kan..

Sally Yatiey said...

Bestnya Syira terpilih.. hee

NURUL AQIDAH AZAHAR said...

cantik

Azhafizah Md Nor said...

cantik jubah syira :)

Invisible Me said...

Best dapat join program macam ni. Cantik baju, cantik jugak masjid wilayah :)

DISCLAIMER

Ini merupakan blog peribadi.

Segala ilmu,info,tips,gambar atau apa sahaja dalam blog ini adalah hak milik peribadi, dari pemerhatian dan sumber yang boleh dipercayai.
Tiada yang diambil dari sumber lain melainkan yang telah dikreditkan/dibacklinkkan/dinyatakan sumber asal dibawah setiap artikel bagi menghormati penulis/pemilik artikel asal.

Pemilik tidak bertanggungjawab sekiranya berlaku sebarang masalah dengan info yang anda kongsi di mana mana laman sosial.
Pendapat pemilik mungkin berubah mengikut nilai ilmu.
Mohon bertanya dahulu sebelum membuat sebarang spekulasi atau penyebaran maklumat. :)

Mohon tegur jika salah.
Terima kasih. :)

Official Blog Syira Lokman Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah