"Semua penulis akan mati. Hanya karyanya yang akan terus abadi. Maka tulislah sesuatu yang akan dapat membahagiakan dirimu di akhirat nanti "
- Saidina Ali bin Abi Talib-


Tuesday, July 28, 2015

Resepi Sardin Telur

Assalamualaikum.
hye semua :D

siapa boleh teka, agak-agak bila kali terakhir Syira share resepi dalam blog ni ??
haaa..sebenarnyaa Syira pun tak ingat dah..hahha..tapi takpe..tengah cuti ni memang otak mereka je idea resepi simple tapi kreatif.

Hari ni kita mulakan dengan sardin !
yeayyy..simple kan bila kata sardin... :D
Kali ni resepi yang Syira nak share namanya sardin telur mudah and jimat !
tapi sardin sekarang dah mahallll ==' 1 tin pun mahal oke !!
Sebenarnya resepi ni idea dari 1 rancangan memasak omputehh..dia buat sos puri tomato and letak telur...perghhhh.nampak sedappp kottt..so idea syira tukarkan dengan sardin :D
so ini hasilnyaaa :D

JOM CUBA !

Bahan-bahan :

1 tin sardin
2 biji telur
3 sudu besar asam jawa
sedikit garam
sedikit gula
1 biji bawang 
2 sudu sos cili
minyak untuk menumis



Cara-cara :

  1. Tumis bawang kemudian masukkan 1 tin sardin.
  2. Kemudian, pecahkan telur dalam kecuali dan pastikan telur tadi tidak hancur. Biaran telur separa masak.
  3. Masukkan air perahan asam jawa, sos cili, sedikit garam dan gula.
  4. Kacau sekata namun pastikan telur tadi tidak hancur.
  5. Biarkan seketika dan siap !


Ni mudah je...kalau nak tambah apa-apa pun boleh  :D jom cuba buat..nanti boleh tag ig syira_lokman ! ^_^

14 comments:

Nieyl said...

Singgah sini..
Selamat hari raya..
Menu bujang =)
Jom singgah my blog http://seindahcerita.blogspot.com/

ena said...

sedapnya nampak!!!

syira , done letak blog syira dlm bloglist ena;)

ezyra daniel said...

alahaiii terliur pulak tengok sardin telur ni.. tak pernah lagi tgk orang buat macam ni.. hehe... tergoda utk telur tu haaa

zazanizam said...

menu 2 dlm 1 hehe.. tpi sedap!

emalin mohd said...

Tak pernah terfikir masukkan telur dalam sardin..Macam sedap je rupanya..

Siti Asiah said...

simple & sedap kn syira...;)

Zizie Zack said...

Tengah lapar ni, tgk pun dh bukak selera.. nyum3...

Nab Arrose said...

sedapnya hidangan dalam gambar :-)

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalm syira,
tu la pasaaaaiiiiii
sardin mahai dah hokeyh :P

M.Syamsid Dhuha said...

I should try this again . Sebelum ni pernah buat . Agak tak menjadi mungkin sbb tal berape nak chef lagi kot . Haha . I will try your method in shaa Allah . I will try !! but This time will have an Error . Thanks for sharing . Thumbs up !

simply remedies said...

pernah buat tapi tak letak awam jawa... next time boleh try recepie nie pula

Nadia Johari said...

sardin pun sodap

Haryani Mohd said...

Tak pernah buat lagi Sardin Telur, boleh cuba ni. Terima Kasih :D

Eintan Nurfuzie said...

simple tp menyelerakan....

DISCLAIMER

Ini merupakan blog peribadi.

Segala ilmu,info,tips,gambar atau apa sahaja dalam blog ini adalah hak milik peribadi, dari pemerhatian dan sumber yang boleh dipercayai.
Tiada yang diambil dari sumber lain melainkan yang telah dikreditkan/dibacklinkkan/dinyatakan sumber asal dibawah setiap artikel bagi menghormati penulis/pemilik artikel asal.

Pemilik tidak bertanggungjawab sekiranya berlaku sebarang masalah dengan info yang anda kongsi di mana mana laman sosial.
Pendapat pemilik mungkin berubah mengikut nilai ilmu.
Mohon bertanya dahulu sebelum membuat sebarang spekulasi atau penyebaran maklumat. :)

Mohon tegur jika salah.
Terima kasih. :)

Official Blog Syira Lokman Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah