"Semua penulis akan mati. Hanya karyanya yang akan terus abadi. Maka tulislah sesuatu yang akan dapat membahagiakan dirimu di akhirat nanti "
- Saidina Ali bin Abi Talib-


Thursday, December 19, 2013

Model muslimah, Tabarruj, Fesyen.

Assalamualaikum
hye semua !

Tengah bosan bosan ni tiba tiba rasa nak je search hukum menjadi model muslimah.
Sebab sekarang ni memang ramai yang berebut rebut nak jadi model muslimah kan.
Boleh jadi model iklan, dapat duit, halal atau haram duit tu ? Syira pun tak pasti, so kena selidik :)
Sebelum buat sesuatu better cari baik buruknya dulu kan...
Ni apa yang Syira dapat dari Mr. Google :


"Assalamualaikum ustaz,
Ana ingin mengutarakan persoalan berkaitan hukum wanita muslimah menjadi 
model busana muslimah dan fesyen tudung yang semakin terbuka dan berleluasa di dalam majalah berunsurkan Islam seolah-olah perkara tersebut dibenarkan syara’ 
kerana tiada mufti atau fatwa di Malaysia yang memberi hukum terhadapnya? 
Lebih-lebih lagi model muslimah tersebut memakai ‘make-up’ 
atau tabarruj yang jelas seperti lipstik dan sebagainya. 
Apakah hukum menjadi model tersebut dan 
hukum bertabarruj untuk tontonan umum?"

Jawapan: Klik link ini http://ustaznaim.blogspot.com/



"Jika tabarruj/mempamerkan kecantikan saja dilarang, 
maka –dalam Islam- tidak ada ruang bagi kaum Hawa untuk mengkomersialkan kecantikan mereka. 
Mereka tidak boleh berkecimpung dalam profesi yang tidak memperkerjakan kemampuan 
dan keterampilan, tapi sekedar mengeksploitasi kecantikan dan kewanitaan. 
Dengan kata lain, mereka tidak boleh digaji karena keindahan rambut, tubuh, gaya, lenggak-lenggok, senyuman, wajah, pakaian, suara yang menggoda, dan sebagainya. 
Semua itu haram untuk dikomersialkan, 
dan haram hukumnya menyewa seluruh “asset” mereka yang seperti itu."

(read more) http://syariahpublications.com/

Syarat-syarat umum sesuatu fesyen ataupun busana itu menepati hukum syara’

1. Tidak ketat sehingga menampakkan bentuk badan.
2. Tidak nipis.
3. Tudung hendaklah melepasi paras dada.
4. Tidak diperagakan dengan digaya-gayakan di hadapan ajnabi seperti catwalk dalam peragaan fesyen walaupun dikatakan ia menutup aurat.
5. Tidak berhias dan bersolek seperti tabarruj jahiliyyah.

Ni, apa yang dibaca la :) Wallahua'lam..Allah lebih Maha Mengetahui.
Untuk info yang lebih baik dan nak dapat kesahihannya, boleh tanya mana2 ustaz, nanti share di sini ye :) thanks !

SUMBER (nak lebih maklumat? klik link di bawah).
http://kemusykilan.islamgrid.gov.my/
http://muslimahberjilbab.blogspot.com/
http://ustaznaim.blogspot.com
http://syariahpublications.com


15 comments:

Nur Aimi Nabilah said...

terima kasih :)dah follow blog syira.

Norhasniza Khalid said...

nice sharing dear,. mama follow sini ye..

Azlina bt. Azis said...

thanks for sharing

Eimma Esmail said...

kadang2 benda tu kita nggap bese je.. huuhuh..

NinaAz said...

Ramai skg ni model muslimah

poohrist said...

thank share :)

Azhafizah Md Nor said...

Good sharing :)

Fara Athira said...

Nice Sharing . Hihi :)

zulhilmi tempoyak said...

best of luck..

sYiRa LoKMaN said...

alhamdulillah..sekadar berkongsi :) mohon dptkn pengesahan dr pihak yg lebih arif yee :)

Liza Licha said...

peringatan dn perkongsian yg bermanfaat. hihi

Ayu Zan said...

nice sharing.. kita ke sini balas kunjungan..dan follow skali.

zaza zehra said...

:) peringatan yg baik..

Anonymous said...

good entry ! :D bukan hanya setakat model muslimah sahaja perlu mematuhi semuanya. sebenarnya kita sebagai seorang perempuan yakni muslimah perlu juga mengambil berat bagaimana kita keluar rumah. Secara tidak langsung kita menjadi model Islam itu sendiri. (;

sYiRa LoKMaN said...

alhamdulillah..skdar berkongsi :)
betul,kita model islam..perlu jaga segala batas dan intipati seorg perempuan :) baru dikatakan betul2 muslimah..syira pun sedang mencuba lebih baik,doakan :)

DISCLAIMER

Ini merupakan blog peribadi.

Segala ilmu,info,tips,gambar atau apa sahaja dalam blog ini adalah hak milik peribadi, dari pemerhatian dan sumber yang boleh dipercayai.
Tiada yang diambil dari sumber lain melainkan yang telah dikreditkan/dibacklinkkan/dinyatakan sumber asal dibawah setiap artikel bagi menghormati penulis/pemilik artikel asal.

Pemilik tidak bertanggungjawab sekiranya berlaku sebarang masalah dengan info yang anda kongsi di mana mana laman sosial.
Pendapat pemilik mungkin berubah mengikut nilai ilmu.
Mohon bertanya dahulu sebelum membuat sebarang spekulasi atau penyebaran maklumat. :)

Mohon tegur jika salah.
Terima kasih. :)

Official Blog Syira Lokman Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah