"Semua penulis akan mati. Hanya karyanya yang akan terus abadi. Maka tulislah sesuatu yang akan dapat membahagiakan dirimu di akhirat nanti "
- Saidina Ali bin Abi Talib-


Monday, December 16, 2013

Resepi Homemade Pizza .

Assalamualaikum
hye semua !

Tengah cuti ni memang rajin je nak masak, so kali ni nak share resepi homemade pizza,
sesiapa nak mudah and jimat duit ? ni ada caranya :D



Bahan-bahan :

Roti.
Sos cili dan sos tomato.
Sosej.
Isi ketam.
Lada benggala.
Cheese.
Mentega * untuk sapu pada lapisan loyang/bekas pembakar* tak nak bg melekat.

* bahan bahan ni kowang boleh letak je apa kowang suka :)

Cara :

  1. Sapukan sos cili dan sos tomato atas roti.
  2. Potong sosej,isi ketam dan lada benggala nipis-nipis.
  3. Taburkan di atas roti.
  4. Taburkan cheese.
  5. Sapukan mentega pada lapisan loyang/bekas pembakar.
  6. Bakar roti yang telah anda buat tadi selama 10 minit dengan suhu 180.
Mudah kan ?? tak perlu pening nak masak apa, janji kenyang ! jom cuba ! ^_^


13 comments:

Zara Nurhaidah said...

mcm sedap plak ! ^^ nnti try..

Asha Lya said...

nampak mudah pasti sedap da chess feveret nie

Nabila Aziz said...

harga cheese pun dah mahal. baik beli jer frozen masak sendiri =.= sosej lagi , roti lagi , isi ketam lagi.

Farah Waheda Wahid said...

nampak menarik dan tertarik ni, boleh akak hantar pinggan??? ^_^

sYiRa LoKMaN said...

zara,asha :cuba la tau..sennag je nak buat ^_^

farah : ahahah..da habis da kak :P

nabila : 1 pek sosej ,isi ketam tu boleh buat bnyk dear ..lebih 2o keping..:) guna la cheese murah, ta yah beli yg lebih rm10 tuu..ni guna bahan yg ade kt uma, senang..kalau beli frozen punye ,bukan homemade namenye :)

farrah hanim said...

a'ah !! tak terfikir pon nak buat macam tu .. thank you for the information .. nanti nak try buat lah !!

Khai Artzfar said...

resipi orang bujang kekekee

Cikgu Norazimah said...

sedapnya ! CN follow sini 3103

NinaAz said...

Menariknyaaaam terliurrr tingukkk

BeLLaLim said...

mcm sedap je.. guna cheese apa tu?

Nurul Faiz said...

simple je cara membuatnya. mesti sedap ni.

sYiRa LoKMaN said...

macehhh singgah ! ..try la buat..sedapp ! simple ^_^
Syira guna cheese kepingan tu..kalau nak lg best guna mozarella or pizza cheese..boleh tarik tarik lg cheese tuu..hehe
^_^

Erza Japar said...

haa mcm simple je...leh try la nnti

DISCLAIMER

Ini merupakan blog peribadi.

Segala ilmu,info,tips,gambar atau apa sahaja dalam blog ini adalah hak milik peribadi, dari pemerhatian dan sumber yang boleh dipercayai.
Tiada yang diambil dari sumber lain melainkan yang telah dikreditkan/dibacklinkkan/dinyatakan sumber asal dibawah setiap artikel bagi menghormati penulis/pemilik artikel asal.

Pemilik tidak bertanggungjawab sekiranya berlaku sebarang masalah dengan info yang anda kongsi di mana mana laman sosial.
Pendapat pemilik mungkin berubah mengikut nilai ilmu.
Mohon bertanya dahulu sebelum membuat sebarang spekulasi atau penyebaran maklumat. :)

Mohon tegur jika salah.
Terima kasih. :)

Official Blog Syira Lokman Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah