"Semua penulis akan mati. Hanya karyanya yang akan terus abadi. Maka tulislah sesuatu yang akan dapat membahagiakan dirimu di akhirat nanti "
- Saidina Ali bin Abi Talib-


Tuesday, December 17, 2013

Resepi Gulai Tempoyak ikan keli, Gulai lemak ikan dan Sambal Tumis Udang.

Assalamualaikum
hye semua !

Hari ni Syira nak share 3 resepi mudah yang kowang boleh cuba . :)
macam2 cara lagi orang masak sebenarnya (search google)
 but ni cara mudah yang kowang boleh guna terutamanya orang bujang tu yang baru nak belajar masak.
Lepas ni tak ada la alasan susah nak masak ye ? :)

Resepi Gulai Tempoyak ikan keli.


Bahan-Bahan :

Satu ekor ikan (*jenis?? pilihan.)
3 bawang kecil (ditumbuk halus)
10 biji cili api (ditumbuk halus)
2 senduk tempoyak (agak2, nak pekat letak lebih lagi)
1 biji timun
3 cawan air (ikut kepekatan)
garam (ikut rasa)
gula (kalau agak terlalu pedas)


Cara:
  1. Ikan dibersihkan dan diperapkan dengan asam jawa dan limau nipis untuk menghilangkan bau hanyir.
  2. Bawang kecil dan cili api ditumbuk halus dan digaulkan dengan tempoyak tadi. 
  3. Masukkan dalam periuk yang diletakkan air. 
  4. Gaul sehingga rata. 
  5. Letak atas api dan biar 3 minit baru masukkan ikan. 
  6. Masukkan  timun dan garam.
  7. Kalau agak2 pedas sangat masukkan gula sikit.


Resepi gulai lemak ikan.




Bahan-bahan :

2 ekor ikan  (apa2 jenis ikan pun tak pe)
Serbuk kunyit
4 bawang kecil dan 1 ulas bawang putih (ditumbuk halus)
10 biji cili api (ditumbuk halus)
1 keping asam gelugur/keping
1 biji timun
serai
1/2 biji kelapa-ambil santan
air


Cara-cara:

  1. Bersihkan ikan dan ketepikan.
  2. Tumbuk cili, bawang kecil dan bawang putih sehingga lumat. Kemudian masukkan ke dalam periuk yang ada santan. 
  3. Masukkan sedikit air dan serbuk kunyit.
  4. Masukkan juga asam gelugor dan serai. Masak sehingga santan mendidih. (sentiasa kacau).
  5. Kemudian masukkan ikan. Biar sehingga ikan masak dan kuah sedikit pekat.
  6. Masukkan pula timun yang di potong sepanjang 1- 1.5 cm.
  7. Masakkan lagi dalam 3-4 minit. Kemudian padamkan api.

Resepi sambal tumis udang.




Bahan-bahan :

½ kilo udang sederhana saiz ( M ) - dibuang kepala (dibersihkan)
Garam dan gula secukup rasa
**petai (pilihan)

Bahan-bahan dikisar :

10 biji cili kering
3 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
belacan

**Kalau nak pedas boleh ditambah lagi cili kering

Cara-cara :


  1. Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan bahan-bahan yang telah dikisar tadi.
  2. Bila sambal dah pecah minyak baru la boleh dimasukkan udang dan kacau rata.Bila dah agak masak (lepas 10 minit) masukkan garam dan gula.
  3. Kacau sekejap semua bahan dan boleh la ditutup api.

3 RESEPI UNTUK ANDA ! SELAMAT MENCUBA ^_^


10 comments:

Abe Mirul said...

sedapnya tapi takda orang la nak tolong buatkan.. hehe...

farrah hanim said...

wah !! semuanya sedap-sedap .. nyum !!

Azhafizah Md Nor said...

semua sedap² ni..mudah dan sedap kan :)

sYiRa LoKMaN said...

Abe : ni bg resepi suh buat sndri ,bukan suh org lain :P

Farrah : hehe..cuba tau awakkk !

Azhafizah : mmg mudah,,seronok masak ! ^_^

Cik Puan Rara said...

fav akk ni tempoyak ni!

Siti Hajar said...

Sedapnya! Terernya Syira masak. Saya pun tak terer gini~ Lauk gulai tempoyak ikan keli tu nampak menyelerakan sangat.... Sini takde ikan keli. Rindu ^_^

Qaseh Farra said...

Fara xminat sgt ikan keli..die garang..he he he..

sYiRa LoKMaN said...

cik puan rara ,siti hajar : sedappp..kne masakk tauuu...seronokkk makan..hehe

qaseh : haha..tak la..fav ni ikan keli..mne de ikan keli grang :P

Ayue Idris said...

waaaa...terliur kejappppp..sdap nye ikan keli tu....thanks syira share resepi ('',)
bole try nnt ntuk bakal hubby~

sYiRa LoKMaN said...

hehe..jgn terliur..sila masakkk je..pasti tak rugi..sedapppp ^_^

DISCLAIMER

Ini merupakan blog peribadi.

Segala ilmu,info,tips,gambar atau apa sahaja dalam blog ini adalah hak milik peribadi, dari pemerhatian dan sumber yang boleh dipercayai.
Tiada yang diambil dari sumber lain melainkan yang telah dikreditkan/dibacklinkkan/dinyatakan sumber asal dibawah setiap artikel bagi menghormati penulis/pemilik artikel asal.

Pemilik tidak bertanggungjawab sekiranya berlaku sebarang masalah dengan info yang anda kongsi di mana mana laman sosial.
Pendapat pemilik mungkin berubah mengikut nilai ilmu.
Mohon bertanya dahulu sebelum membuat sebarang spekulasi atau penyebaran maklumat. :)

Mohon tegur jika salah.
Terima kasih. :)

Official Blog Syira Lokman Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah