"Semua penulis akan mati. Hanya karyanya yang akan terus abadi. Maka tulislah sesuatu yang akan dapat membahagiakan dirimu di akhirat nanti "
- Saidina Ali bin Abi Talib-


Friday, June 27, 2014

Tips - Naikkan trafik blog

Assalamualaikum
hye semua !
ping blog, naikkan trafik blog
anda blogger ? nak tahu cara mudah naikkan trafik blog?
jom cuba cara ini ^_^


1. Join group blogger

Kan dekat Facebook banyak group untuk blogger.. 
Joinlah banyak-banyak and setiap hari jangan lupa untuk promote blog sambil ping entri dekat situ.


2. Rajin blogwalking

Ni cara mudah sebab blogger baik..anda datang blog mereka,mereka datang blog anda :D
hehe..tapi kena banyak masa juga la untuk blogwalking ni kann..
Rajinkan lah diri pergi blogwalking. Tak susah pun. Pergi je blog sesiapa dan tinggalkan jejak kat shoutbox. Atau lebih bagus, komen entri diorang. 
InsyaAllah nanti ada yang balas kunjungan :)


3. Jadi sponsor giveaway

Ini Syira suka buat ! rasa seronok pula.
kalau ada sesiapa buat giveaway..jadi sponsor..secara tak langsung..follower dan trafik blog meningkat.
Sponsor la sama ada topup, barangan blog atau barangan pos..
tapi pastikan dah sponsor tu..jangan lupa tunaikan janji !
bagi hadiah kepada pemenang oke :) jujur !


4. Masuk segmen/giveaway naikkan trafik

Ni senang je. 
Join je mana-mana segmen untuk naikkan trafik blog.
Apa-apa segmen atau giveaway..selalunya penganjur akan buat list senarai blog yang join..so time tu boleh la blogwalking dan tinggalkan jejak :)
orang lain pun akan singgah blog anda :)
Jadi antara yang terawal untuk join segmen/giveaway sebabnya kalau terlalu ramai join, peserta lain lebih suka untuk blogwalking senarai blog teratas je :)
kalau dah terlambat nak jadi peserta terawal pun tak apa..join je :) 
mana la tau kot ada rezeki menang kan..
dapat backlink !
backlink ni boleh didapati dengan cara join banyak2 segmen/giveaway/contest :)

5. Buat contest

oke..buat je apa-apa giveaway,contest atau segmen.
Nanti makin naiklah trafik blog. Boleh cari sponsor untuk banyakkan lagi hadiah :)
Hadiah-hadiah yang hebat membantu tau  :D
Ramai yang nak join nanti :)
Lagi bagus kalau sediakan hadiah top refferal. 
Nanti peserta akan  promote contest/segmen/GA tu ,secara tak langsung blog anda pun dipromote :)!
Bagi blogger baru..kalau buat giveaway.segmen atau contest tu...
walau sikit pun join..dah tarikh tamat..umum je pemenang dan bagi hadiah ..so tak ada lah yang dah join tu sakit hati ye :)
ni kadang-kadang..awak tu blogger baru..tak promote pun segmen/giveaway/contest tu tapi nak capai target lebih 100 peserta ?
 boleh ke?
mengharap tanpa usaha..
kalau ada target boleh je tapi kena rajin usaha dengan cara mengajak orang lain untuk sertai giveaway/segmen/contest anda oke ? ^_^



alhamdulillah..ni yang mampu syira share..
all the best !

29 comments:

nor_farihan said...

Tq share syira :)

aisyah ambris said...

best tips dear....

Anizz Annisa said...

tips yg menarik.. :)

ANa Ahmad said...

nice sharing..
is caring hehe :D

Free Just 4 U said...

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
tips naikan trafik ini sangat bermanfaat sekali
terima kasih sudi berbagi tips naikkan trafik blog

MG schmidt said...

jadi sponsor tu mmg awesome
MG penah skali je jdi sponsor
yg lain blom kesmptan lg nk sponsor
terlepas pndg kdg2 :)

Azieera TajulRahim said...

Oh camtu ek? Bagus.. bagus..

nurul hidayah said...

owh ! nice 1 , mcm pom pom pommm *mercun tembak* :D

aniesa ahmad said...

nice sharing :) tenkiu syira :D

✿AINAA ROSEBERRY✿ said...

Terbaik!! Ena pun buat seperti yang di senaraikan.. Lagi satu jangan lupa main dengan SEO dan Submit Sitemap ke Google..

reezluv said...

bagus info ni..hoho..trafik yang dapat dengan cara tu maintain ke ye?kalau blog english macam mana plak tuh, guna cara sama gak eh

Aleda Boyd said...

Thanks for sharing :)

Bahrain said...

Antara yangb disenaraikan tu memang betul. :) Kena usaha lebih sikit.

Montana said...

terima kasih noo atas perkongsian..benda2 yg dok habaq di atas tu selalu dah dok baca dari blog2 blogger yg juga sudi berkongsi,tp satu pun aku xbuat..huhuhhu lepaih ni kena buat...

Akif Imtiyaz said...

Terima kasih Syira atas perkongsian ini ......

Lily said...

Tq syira...
Sangat berguna untuk blogger baru mcm saye ni..

Alynn Azman said...

Terima kasih utk perkongsian ini :))

Maria Firdz said...

Nice sharing...

Liza Licha said...

jadi sponsor pun banyak membantu trafik..
kalau ada yang nak lixha sponsor let me know ok

Liza Licha said...

jadi sponsor pun banyak membantu trafik..
kalau ada yang nak lixha sponsor let me know ok

Liza Licha said...

jadi sponsor pun banyak membantu trafik..
kalau ada yang nak lixha sponsor let me know ok

Iola said...

good tips syira :D memang berkesan

Hamidah Mahmud said...

Salam.kenal...t.kasih share..
Betul tu..nk BW memang perlukan masa dan kerajinan..kalau malas alamat tk kenallah blogger lain

Mohd Ridzwan Abdullah said...

Tips yg sgt simple dan berbaloi utk dicuba. Thanks.

Cantik blog ni.

lyana said...

Good tips. Love it!

Nur Inani said...

nice sharing :)

husna zahidi said...

semua dah buat cuma tak berpeluang nak buat ga atau contest je lg..huhuhu..

momez said...

Tips yg ringkas dan senang nak paham .tq awk :)

Azhafizah Md Nor said...

sangat berkesan kan tips ni :)

DISCLAIMER

Ini merupakan blog peribadi.

Segala ilmu,info,tips,gambar atau apa sahaja dalam blog ini adalah hak milik peribadi, dari pemerhatian dan sumber yang boleh dipercayai.
Tiada yang diambil dari sumber lain melainkan yang telah dikreditkan/dibacklinkkan/dinyatakan sumber asal dibawah setiap artikel bagi menghormati penulis/pemilik artikel asal.

Pemilik tidak bertanggungjawab sekiranya berlaku sebarang masalah dengan info yang anda kongsi di mana mana laman sosial.
Pendapat pemilik mungkin berubah mengikut nilai ilmu.
Mohon bertanya dahulu sebelum membuat sebarang spekulasi atau penyebaran maklumat. :)

Mohon tegur jika salah.
Terima kasih. :)

Official Blog Syira Lokman Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah