"Semua penulis akan mati. Hanya karyanya yang akan terus abadi. Maka tulislah sesuatu yang akan dapat membahagiakan dirimu di akhirat nanti "
- Saidina Ali bin Abi Talib-


Tuesday, April 22, 2014

Resepi Tempe Goreng Jawa.

Assalamualaikum
hye semua !


Bahan-bahan:

tempe
ubi kentang
*potong kecil(dadu) dan goreng.
cili hijau
ikan bilis
6-7 biji bawang besar dihiris
*ditumbuk 


1 cawan air
cili merah
100 gm soo hoon
Gula dan garam
3 sudu besar kicap manis.

*boleh tambah kacang panjang,pedal,hati atau apa sahaja yang ada di rumah anda !

Cara-cara memasak:

  1. Panaskan minyak, masukkan bahan yang ditumbuk tadi.
  2. Masukkan 1 cawan air dan kicap manis.
  3. Kemudian masukkan bahan-bahan yang digoreng dan kacau sehingga rata.
  4. Kemudian masukkan gula,garam, dan soo hoon serta taburkan cili merah tadi.
  5. Masak dengan api yang perlahan hingga kering dan sebati.

Selamat mencuba !

## Boleh tambah cili kering yang dikisar bagi mendapatkan rasa sambal. :)

12 comments:

Anizz Annisa said...

boleh cuba nie..senang je..hehehe..thanx sharing.. :)

fazianbatrisyia said...

Lauk ni mmg sedap la...

Sally Yatiey said...

Sedappppp ;D

Rose Azadir said...

simple je kan, tapi tu la yg buat makan bertambah2 hehe..anyway Assalamualaikum saya blogwalking kat sini. Jemput datang ke blog saya http://ibu2ahmad.blogspot.com. saya follow sini n kalau sudi follow la saya balik yer...

Wafi Remli said...

tambah kicap manis cap kipas udang banyak2

msredcheesecake said...

dapnye ...akk mmg suka tempe... tapi selalu goreng cili je

Qaseh Vee said...

sambal goreng ... terkenal di johor juga tradisi orang jawa ...

Nadia Johari said...

memang sedappp

citfarah said...

thanks share. akan buat utk BuahHati org jawa. moga lulus! hahaa

Zara Nurhaidah said...

waaahhhh.. nyummy !

Budak Kampung said...

FEVERET iman nyum3

Mardiah Diana said...

Assalamualaikum dik Syira...wahh..nampak sedap ni...resepi yang boleh di cuma...terima kasih dik..

DISCLAIMER

Ini merupakan blog peribadi.

Segala ilmu,info,tips,gambar atau apa sahaja dalam blog ini adalah hak milik peribadi, dari pemerhatian dan sumber yang boleh dipercayai.
Tiada yang diambil dari sumber lain melainkan yang telah dikreditkan/dibacklinkkan/dinyatakan sumber asal dibawah setiap artikel bagi menghormati penulis/pemilik artikel asal.

Pemilik tidak bertanggungjawab sekiranya berlaku sebarang masalah dengan info yang anda kongsi di mana mana laman sosial.
Pendapat pemilik mungkin berubah mengikut nilai ilmu.
Mohon bertanya dahulu sebelum membuat sebarang spekulasi atau penyebaran maklumat. :)

Mohon tegur jika salah.
Terima kasih. :)

Official Blog Syira Lokman Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah