"Semua penulis akan mati. Hanya karyanya yang akan terus abadi. Maka tulislah sesuatu yang akan dapat membahagiakan dirimu di akhirat nanti "
- Saidina Ali bin Abi Talib-


Sunday, January 19, 2014

Boleh tolong Syira tak ??

Assalamualaikum..
Hye semua ! 

Boleh tolong Syira tak ? 
tak lama lagi akan apply untuk sambung degree.. 
Syira pelajar lepasan STPM aliran kemanusiaan..
Syira Ambil 4 subjek iaitu Pengajian Am, Sejarah, Bahasa Melayu dan Pengajian Perniagaan.
Dah check kelayakan dan bawah ni merupakan antara course yang ditawarkan.

  • Sarjana muda Sains Sosial dengan Kepujian (Sains Politik)
  • Sarjana muda Sains Sosial dengan Kepujian (Antropologi dan Sosiologi)
  • Sarjana muda Sains Sosial dengan Kepujian (Psikologi) 
  • Sarjana muda Sastera dengan Kepujian (Persuratan Melayu) 
  • Sarjana muda Sains Sosial dengan Kepujian (Geografi) 
  • Sarjana muda Sains Sosial dengan Kepujian (Sains Pembangunan)
  • Sarjana muda Sains Sosial dengan Kepujian (Kerja Sosial) 
  • Sarjana muda Sastera dengan Kepujian (Sejarah) 
  • Sarjana muda Sains Sosial dengan Kepujian (Komunikasi Media) 
  • Sarjana muda Sains Sosial dengan Kepujian (Linguistik)
  • Sarjana muda Sastera dengan Kepujian (Pengajian Bahasa Melayu)

Banyak lagi jurusan lain yang ada, tapi ini yang diutamakan dulu..hehe..
Syira minat psikologi (kaunseling) tapi banyak pula course lain yang macam best je, macam syokkk je..
Teringin nak belajar di UKM..

So.. Syira nak tanya sesiapa yang tahu atau ada info mengenai senarai course yang ada kat bawah ni.
Belajar tentang apa, best ke tak..syarat kelayakan..or pa pe je..
boleh tinggalkan info mengenai course yang kowg tahu di ruangan komen atau pm Syira di facebook.
Syira amat memerlukan bantuan kowg mana la tau kot kowg juga pelajar jurusan yang sama  :)

Terima kasih !

22 comments:

sHaRiNa eLyaNa said...

gud luck dear, ingt pilih kos ikut minat ya,..

sHaRiNa eLyaNa said...

gud luck dear, ingt pilih kos ikut minat ya,..

sHaRiNa eLyaNa said...

gud luck dear, pilih cos ikut minat tauu..

shahida rahim said...

waaah gud luck!kita xleh nk bg pendapat sbb kita budak banking ^_^

Eimma Esmail said...

tak dapat nak nolong sebab x bape tau jgk pasal course tu semua ;)

Wafi Remli said...

Bahasa arab takde? Belajar la Bahasa Arab plak...bahasa syurga tu:)

Muhammad Khairuddin Lim said...

Ambil Psikologi.....itu yang terbaik pada pandangan saya.

Kathy R'bain said...

alamak..akak tak tau ni..sori tau?

sYiRa LoKMaN said...

SHARINA : okee...tq :)

shahida...hehe..tpe awakkk :)

eimma : tpe awakk..tq tauu

wafi: syira tgk kbnykan arab kne ada asas dlm aliran agama..

khairuddin : serius ? hehe..tq bg pndpt.. :)

kathy : hee~~ tpe kaka...tnye jee

Lysa said...

hi syira :) mak lisa cikgu..so katanya cikgu bahasa sekarang ramai takde.contohnya sejarah, sivik..lisa xde saudara2 yg dlm bidang2 ni semua tp mak hari2 duk ulang2 cikgu bahasa ramai takde. hihi hope ini membantu! All the best syira! :)

dilakhir said...

salam.. wah kira kita ni sama laa.. dila pun form 6 tengah tunggu result juga.. wish u luck syira :)

Abak Lorong Cinta said...

Wah..banyaknya.. Syira kna plih ikut kampuan dan mnat syira..

Kalau abak ni :
Sarjana muda Sastera dengan Kepujian (Pengajian Bahasa Melayu)

Sarjana muda Sains Sosial dengan Kepujian (Komunikasi Media)

hehehe..

✿AINAA ROSEBERRY✿ said...

Bagus juga psikologi tu.. nanti boleh kerja dalam sektor kauselor

Saljiah Zafirah said...

wah, banyaknye course..
sy xtahu sgt subjek ni,
sy budak engineering..huhu
jemput singgah blog sy =)

Fiza Rahman said...

Smoga ada yg dpt membantu. Selamat memilih course yer sis.

Ruzanna Rahman ~♥ said...

salam syira...
well, kalau betul2 syira ada dpn mata kita, first of all, kita akan minta syira buat ujian inventori minat kerjaya dan personaliti...reason? sbb nak tau pe kebolehan dan minat yg btl2 bersesuaian dgn personaliti..
then, tengok balik result syira cmne...
klu minat dan result itu seiring, tak jadi masalah...peluang akan jd lebih banyak...

psikologi? well, sebagai penjelasan awal2..psikologi tak sama dgn kaunseling macam kte...
nak jelaskan kat sini pun agak payah sbnrnye sbb kte prefer face to face...

so, sbgai conclusion, better rujuk dengan kaunselor sekolah...insha'allah boleh membantu syira nanti..

DAN segala keputusan adalah bergantung pd syira sbb syira lagi tau pe yg terbaik utk dri sendiri.. so, all the best! ^^

sYiRa LoKMaN said...

alhamdulillah..tq semuaaa ^_^ baiknyaaaa kowg ^_^ terharu !
:) syira tengah blogwalking ni

myezaza said...

akak sekarang ambil course apa? saya pun masih keliru. saya minat geog tapi tak pasti prospek kerjaya bila tamat pengajian, takut susah nk dapat kerjaya. macamana ni :(

sYiRa LoKMaN said...

sekarang Syira blja ijazah Sarjana Muda Kaunseling Universiti Malaya

shengxue ika said...

Apa pendapat awak mengenai bidang persuratan melayu? Hmm..

Adilah Atikah said...

ijazah sarjana muda sastera dengan kepujian (sejarah) mcm mana eh?

NAMBIL said...

@sYiRa LoKMaN hye syira saya senasib dgn awak. boleh saya tahu mcmmana course yg awk ambil skrng.oke x?

DISCLAIMER

Ini merupakan blog peribadi.

Segala ilmu,info,tips,gambar atau apa sahaja dalam blog ini adalah hak milik peribadi, dari pemerhatian dan sumber yang boleh dipercayai.
Tiada yang diambil dari sumber lain melainkan yang telah dikreditkan/dibacklinkkan/dinyatakan sumber asal dibawah setiap artikel bagi menghormati penulis/pemilik artikel asal.

Pemilik tidak bertanggungjawab sekiranya berlaku sebarang masalah dengan info yang anda kongsi di mana mana laman sosial.
Pendapat pemilik mungkin berubah mengikut nilai ilmu.
Mohon bertanya dahulu sebelum membuat sebarang spekulasi atau penyebaran maklumat. :)

Mohon tegur jika salah.
Terima kasih. :)

Official Blog Syira Lokman Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah