"Semua penulis akan mati. Hanya karyanya yang akan terus abadi. Maka tulislah sesuatu yang akan dapat membahagiakan dirimu di akhirat nanti "
- Saidina Ali bin Abi Talib-


Wednesday, January 8, 2014

MATRIKULASI, ASASI, STPM,DIPLOMA. ?

Assalamualaikum
hye semua !

Hye adik adik lepasan SPM. Dah pilih lepas ni nak masuk mana ?
Mesti pening kann..
relax brother relax relax..hehe
jangan risau
Kowang pun macam akak Syira juga time dolo dolo...hehe..akak la sangat !
:P yang umur bawah 20 boleh le panggil akak, yang lebih 20 tu panggil syira adik ye..comel sikit..hehe
oke..nak bagi tips sikit je..tak boleh lebih..nak lebih search sendiri oke ?
"nak berjaya kena usaha" :D

Minat ?
tanya diri "aku minat apa eh? "
"cita cita aku ape eh?" bab cita cita ni Syira sure ramai yang "alaaa..tak tau la nak jadi apee :("
kann kannn ??
tak apaa..kenali kekuatan dan kelemahan diri kamu dulu dan lihat diri cenderung ke arah bidang mana.
Senaraikan semua bidang yang kamu minat, jujur ikhlas tulus mulus dari hati bukan copy :P

Cari?
Cari apa? cari la IPT mana yang menawarkan pengajian dalam bidang yang kamu minat tu, banyak..yang penting "nak berjaya kena usaha"
Check syarat kelayakan.
Tanya orang lain yang lebih berpengalaman.

Tindakan?
Dah cari?
okee...sekarang ni pilih mana bidang yang adik rasa sesuai dengan personaliti diri adik adik ye :)


INGAT !

  • Apply je mana2 pusat pengajian yang ada.
  • Jangan ikut kawan.
  • Doa .
  • Buat solat hajat/solat istikharah

Jom lihat secara ringkas ada apa dengan matrikulasi, asasi, stpm and diploma.



Akak tau sangat ramai pilihan pertama confirm lah nak masuk U kan..
Bagus tu :) tapi jika ditakdirkan tak dapat..jangan la sedih sangat..buat rayuan..kalau rayuan kena tunggu lama..apply je yang lain..belajar juga..
Sekarang ni adik adik boleh juga pilih politeknik ye, tak semestinya U je..macam2 course dah ada..
Syira dulu apply UPU,Maktab and Matrik je..Jangan salah pilih course macam akak ye..
nak demand je..
Lepas SPM masuk PLKN,bila tak dapat mana2, Syira decide masuk form 6 and tangguh PLKN..sekarang form 6 guna sistem baru ye..ada 3 sem...form 6 memang susah ! tapi dah habis pun..rindu pula :)
Alhamdulillah result sem 1 dan 2 baik baik je..
Sesiapa yang tak dapat mana2 tu, masuk je form 6..pakai baju sekolah..tpe..
nak belajar kann..janji usaha !

institusi kemahiran pun banyak dah sekarang..apply je mana2.. ada rezeki insyaAllah :)
Sebenarnya ,belajar kat mana2 pun ada cabaran, cuba je..
Kadang kadang kita tak dapat apa kita minat, ingat...
tak semestinya kita akan kerja dalam bidang yang kita pilih tu :)
tapi tak salah if nak cuba mohon bidang yang kita suka kan.

Mesti nanti adik adik akan tertanya tanya,
kadang result baik tapi tak dapat U, kawan yang result lagi teruk dari kita pun dapat U..cam mne ?
adik ! itu rezeki dia..bergantung pada course juga..
kalau Allah kata "itu rezeki kamu", ada la rezeki situ.. :)


Orang tidak melihat siapa kamu sekarang, 
tetapi 
siapa kamu di pengakhirannya :)


SEMOGA BERJAYA ^_^ DOA OKE..

##Mesti tertanya2 kan result Syira dulu berapa..
Nak tahu result Syira time SPM n STPM ? [klik sini]
Sekarang ni Syira tengah tunggu result sem 3..harap baik baik saja,
Lepas ni Syira pula kena decide degree nak masuk mana..
doakan ye :) thanks !
sebarkan kasih sayangg :)


15 comments:

Fara Athira said...

Nice sharing . Btw GoodLuck yaa ♥

Asha Lya said...

kita pun mcm dulu juga dlm dilema pilih tmpt bljr

Cik Puan Rara said...

akk dulu xminat pon letrik.main amik je yg mana ikut sesuai ngan result.last2 jd technician jadilahhh~

Claramenda Douhin said...

wahh berguna kak. terima kasih :)

asha hana said...

hana amik diploma. then malas nak amik degree. haha

✿AINAA ROSEBERRY✿ said...

heheheh ena dari asasi UIA... memang taf juga asasi uia dan susah nak skor untuk asasi berbanding maktriks sebenarnya... apapun, solat istikharah

Iola said...

sama la, akak dulu sebab aim high sangat tak nak p diploma, g matriks.padahal banyak lagi peluang tapi tak tahu dan tak wat kajian. results matriks pun nasib baik la ok. klu x ok, kena lelong la..haha..ada hikmahnya.syukur dah tmat pn degree

nurdani said...

betul2. ada kawan saya straight As SPM tapi tak dapat IPTA intake pertama. dia berjaya dapat intake kedua je. rezeki.

saya pun pernah salah pilih course. sedih. sepanjang sem memang struggle

Kathy R'bain said...

info yg baik..

aniswany lazim said...

good info utk adik2 comel..akak dah tuaa...hihi

Nao Mei said...

pilih sesuatu atas kehendak hati sendiri...jangan paksa diri untuk memilih apa yang kita tak suka...hihi...cik akak kena pangil adik..hahaha

Darma Marina a.k.a Rin said...

info yg sgt bergune tpi saye dah terlajak da, tgh bljr diploma. matrik x mampu sbb jadual padat & bljr pulak laju.

Ayu Zan said...

doa banyak2 time2 gini.. kan dik syira..

tuan ponya blog said...

assalam ^^ thanx for the sharing . info yg sgt berguna . skrg ni mmg tgh pening nak amek program pe . huhu .. btw , mohon share ? tq once again :)

sYiRa LoKMaN said...

alhamdulillah :)
hehe..terima kasih..sekadar berkongsi..moga bermanfaat :) boleh share :)

DISCLAIMER

Ini merupakan blog peribadi.

Segala ilmu,info,tips,gambar atau apa sahaja dalam blog ini adalah hak milik peribadi, dari pemerhatian dan sumber yang boleh dipercayai.
Tiada yang diambil dari sumber lain melainkan yang telah dikreditkan/dibacklinkkan/dinyatakan sumber asal dibawah setiap artikel bagi menghormati penulis/pemilik artikel asal.

Pemilik tidak bertanggungjawab sekiranya berlaku sebarang masalah dengan info yang anda kongsi di mana mana laman sosial.
Pendapat pemilik mungkin berubah mengikut nilai ilmu.
Mohon bertanya dahulu sebelum membuat sebarang spekulasi atau penyebaran maklumat. :)

Mohon tegur jika salah.
Terima kasih. :)

Official Blog Syira Lokman Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah