"Semua penulis akan mati. Hanya karyanya yang akan terus abadi. Maka tulislah sesuatu yang akan dapat membahagiakan dirimu di akhirat nanti "
- Saidina Ali bin Abi Talib-


Friday, January 31, 2014

Tips Nak Jadi Sponsor.

Assalamualaikum
hye semua !


Syira selalu jadi sponsor :D

Siapa belum pernah jadi sponsor? tak nak cuba ? :D
seronok jadi sponsor sebenarnya..boleh dapat macam macam :D
Bagi sesiapa yang malas nak buat GA/Contest/segmen sendiri, boleh try jadi sponsor..mudah :)

Antaranya kelebihan yang kowang akan dapat:
  • Meningkatkan follower blog/twitter/instagram.
  • Meningkatkan liker fanpage. 
  • Dapat kenal blogger yang sebelum ni kita tak kenal pun.
  • Nak suruh like gambar contest pun boleh :)
Macam2 syarat lagi boleh :)

Kebanyakkan blogger akan sponsor mana2 penganjur yang ramai followers..
kenapa? 
supaya bila ramai yang join secara tidak langsung follower blog sponsor dan jumlah like di fanpage pun akan meningkat :)

Tapi Syira tak kisah, kalau rasa nak sponsor Syira sponsor je, sebabnya boleh tolong blogger baru. 
Newbie perlukan sokongan, if tiada yang nak sponsor, 
mungkin akan putus semangat untuk jadi blogger kan ? :)
Syira juga pernah merasa jadi newbie :)
Tapi buat yang baru berjinak2 nak buat GA/segmen/contest tu..
bila tak ramai join..jangan putus asa :) usaha harus ada !

Sebelum jadi sponsor, buat persetujuan dulu.
Tanya penganjur dulu apa yang perlu tahu, syarat yang boleh diletakkan,
jumlah pemenang yang kita nak sponsor and barangan yang ingin disponsor sama ada duit, barangan pos , barangan blog or topup.

 Lepas dapat persetujuan, make sure sponsor dapatkan link blog GA/Segmen/contest.
Check semula ada tak penganjur letakkan syarat yang kowang dah persetujui tadi.
If ada, oke :)

Buat sponsor !!
Kalau dah rela hati jadi sponsor tu janganla lepas umum pemenang, sponsor lari.
Bila pemenang tuntut hadiah tolong bagi respon supaya pemenang tak tertunggu-tunggu.
Hadiah lambat sampai tak apa, janji ada maklum balas antara pemenang dan sponsor.
Jangan senyap :) if kita menipu.. faham faham je la dosa yang kita tanggung :)
akhirnya penganjur perlu gantikan hadiah tersebut . :)

Selamat menjadi sponsor !


14 comments:

Chot said...

bru sekali buat..tp berbaloi..mmg btl..thnks for tips

Nys Anis said...

wuhuuuu . nak jadi sponsor tp kengkadang tak tahan kos postage . hehe

NinaAz said...

nina xpernah jadi sponsor. tp macam menarik jea.. teringin gak nk jadi. one day :)

Shafiq Hashim said...

Owhh Nice Tips..

http://shafiqhashim.blogspot.com/2014/01/first-anniversary-giveaway.html

sha dhira said...

memang best jadi sponsor.. hehe..
setuju part yang nak tolong blogger newbie tu.. :D
what you give is what you get..

cik kiera said...

Betul-betul-betul. kiera pun sekrang dahh suka jadi sponsor.. hihihi
Thanks sharing tips ni... Berguna :)

Yumida Huda said...

betul..sokong sesangat
perlu tahu apa tggjwb sbg seorg sponsor

ikhwan yusuff said...

tips yang bagus..:D

Nao Mei said...

cik akak jarang jadi sponser...hihi

Abak Lorong Cinta said...

Huhuhu..nice sharing... In Shaa Allah..

sue adnan said...

mmg tringin nk jd sponsor..ad sspe yg mncri sponsor??hehe ^^

Nurul Faiz said...

nak jugak try jadi sponsor tp belum berkesempatan :)

sYiRa LoKMaN said...

berbaloi..jd la sponsor..kalau ade b;ogger yg sedang mencari sponsor,diowg bgtau..so kne alert ! ^_^

kamil salleh said...

Terima kasih Syira Lokman bagi tip bagaimana nak jadi sponsor contest. Saya pun nak anjur contest pada 1 oktober 2015. Bolehlah sesiapa sudi jadi sponsor utk contest saya berkaitan minuman kesihatan.

DISCLAIMER

Ini merupakan blog peribadi.

Segala ilmu,info,tips,gambar atau apa sahaja dalam blog ini adalah hak milik peribadi, dari pemerhatian dan sumber yang boleh dipercayai.
Tiada yang diambil dari sumber lain melainkan yang telah dikreditkan/dibacklinkkan/dinyatakan sumber asal dibawah setiap artikel bagi menghormati penulis/pemilik artikel asal.

Pemilik tidak bertanggungjawab sekiranya berlaku sebarang masalah dengan info yang anda kongsi di mana mana laman sosial.
Pendapat pemilik mungkin berubah mengikut nilai ilmu.
Mohon bertanya dahulu sebelum membuat sebarang spekulasi atau penyebaran maklumat. :)

Mohon tegur jika salah.
Terima kasih. :)

Official Blog Syira Lokman Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah