"Semua penulis akan mati. Hanya karyanya yang akan terus abadi. Maka tulislah sesuatu yang akan dapat membahagiakan dirimu di akhirat nanti "
- Saidina Ali bin Abi Talib-


Wednesday, January 29, 2014

Dari novel ke ...??

Assalamualaikum
hye semua!

Ramai tak yang suka baca novel?
Syira pun suka..
..
tapi....
...

Tu dulu..
Dulu Syira hantu novel...Syira ada banyak novel sampai penuh almari, lepas baca je akan share dengan kawan lain.
Boleh kata if ada novel baru mesti nak beli. Paling Syira suka ialah hasil tulisan "Hlovate".
tapi sejak 2 tahun lalu tak tahu la kenapa tengok novel pun dah tak ada selera.

Pergi kedai buku pun dah tak tengok rak novel.
Tak tahu la kenapa minat berubah tiba tiba.
Kalau beli pun, still berbalut lagi..ada yang tak baca pun.


Sekarang ni Syira suka baca buku2 motivasi,ilmiah dan keagamaan .
Tak jemu pun baca, sekarang ni bila free je mesti buku2 ni ada di tangan.
Kusyuk je baca.
Bila tengah baca pun kadang terfikir 
"eh, sejak bila aku suka baca buku ni?"
dulu kalau beli buku macam ni mesti tengok2 je lepas tu tutup !
bosan..tapi sekarang tak..
Kadang terfikir juga macam mana la boleh berubah minat ni kan..
hehe..tapi Syira syorkan kowang baca buku2 atas ni..
serius best !
boleh buat kita berfikir dan nilai semula diri kita.
Sekarang tengah baca buku "Mudahnya Menjemput Rezeki"

Mungkin if baru nak mula baca buku2 macam ni akan ada rasa jemu tapi kalau amalkan selalu mungkin lepas ni jadi favourite pula :D
Lepas ni nak kumpul buku2 macam ni pula..hehe..
Syira berminat nak hasilkan buku motivasi sendiri ^_^ ececee, berangan lebih kan ! tapi apa salahnya mencuba :D


16 comments:

Zara Nurhaidah said...

Btul tu.. zara pun mcm ni. Skang lbh tumpukn ngan buku bkonsepkn ilmiah.. dlu mmg slalu bca novel. Rajin pinjm ngan kawan takpun library. Abis form6 zara perasan dah tak brapa ngan novel ni. Paking ketara minat zara baca bku ilmiah ni lepas btunang 2010. After married pun masi amlkn.. insyallah akan setia ngan buku2 ilmiah ni.. ^^

NinaAz said...

mcm menarik jea buku diari heliza tu :)

sYiRa LoKMaN said...

zara : kann...seronk pula baca..eh? zara pun form 6 ye :D

nina: tu best ..tp titisan mahabbah lg best :)

Nao Mei said...

cik akak memang minat novel....huhu...
majalah biasa mingguan wanita....
bab majalah lawak lak suka ujang je..hahaha

siti azura salamat said...

assalamualaikum..
saye tag awak..
http://thesilentfreezesoul.blogspot.com/2014/01/rexylla-fb-page-launching-giveaway.html

sYiRa LoKMaN said...

CIK AKAK : hehe...try baca buku2 mcm ni pula..best ^_^

siti : WAALAIKUMMUSALAM..TQ :)

Mama Darwiish said...

tu lah...sis sempat beli 6 novel je...terpikir...lebih banyak melalaikan dari manfaat.Tak berbaloi kan hu

shahida rahim said...

nak try2 baca buku mcm ni jgk la :)

Adek Pijat said...

faktor umur kot.. menunjukkan kematangan bila dah berminat baca buku2 motivasi tu.. sy pun baru je berjinak-jinak dengan buku2 motivasi & keagamaan ni. almaklumlah, umur pun dah cecah 30an... :)

sYiRa LoKMaN said...

mama : setuju mama..if baca smpai terbayang2 kekacakan lelaki dan asyik sgt berangan bahawa juga kan :)

shahida : hehe..jomm jom..best

adek : hehe..baru 20 :P hehe..syira muda lg

Ai Syah said...

oh..peminat hlovate jgk..hehe..
sy pun minat beli buku2 ilmiah mcm ni..tp tu la beli je..xterbce pun..tp sy ade misi..nk tanam sifat m'bce..hehe..=)

Abak Lorong Cinta said...

Waaahhhhhh!! Abak tk suka baca novel..tngok drama boleh la..haha

Adek Pijat said...

oklah tu.. matang lebih awal.. jgn jadi mcm hakak nih..:)

sYiRa LoKMaN said...

AI SYAH : HEHEH..BGUS MISI TU..TERUSKAN YE :)

ABAK : HEHEE..DRAMA PUN SYIRA JEMU DAH TGK..

ADEK : HEHEE..TDE MKNA NYE MATANG :p

Fatin said...

Macam menarik je buku diana amir tu.. best tak?

sYiRa LoKMaN said...

fatin : sangat best..harus beli tauuu !

DISCLAIMER

Ini merupakan blog peribadi.

Segala ilmu,info,tips,gambar atau apa sahaja dalam blog ini adalah hak milik peribadi, dari pemerhatian dan sumber yang boleh dipercayai.
Tiada yang diambil dari sumber lain melainkan yang telah dikreditkan/dibacklinkkan/dinyatakan sumber asal dibawah setiap artikel bagi menghormati penulis/pemilik artikel asal.

Pemilik tidak bertanggungjawab sekiranya berlaku sebarang masalah dengan info yang anda kongsi di mana mana laman sosial.
Pendapat pemilik mungkin berubah mengikut nilai ilmu.
Mohon bertanya dahulu sebelum membuat sebarang spekulasi atau penyebaran maklumat. :)

Mohon tegur jika salah.
Terima kasih. :)

Official Blog Syira Lokman Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah