"Semua penulis akan mati. Hanya karyanya yang akan terus abadi. Maka tulislah sesuatu yang akan dapat membahagiakan dirimu di akhirat nanti "
- Saidina Ali bin Abi Talib-


Sunday, May 18, 2014

Ujian MEdSI bagi ambilan September sesi 2014/2015.

Assalamualaikum
hye semua :)

Alhamdulillah , rezeki kali ni..
Syira dapat panggilan untuk menduduki ujian MEdSI bagi ambilan September sesi 2014/2015 di UPSI :)



Ada sesiapa yang dapat juga ?
boleh kenal-kenal..hehe..
mesti ramai yang pernah duduki ujian ni and mesti ada yang dah lulus pun kan....
kan kan kannn :D
Hehe..so apa kata bagi tips sikit kat Syira,apa yang Syira perlu tahu, nak bwa ape..
Bagi tips sikit macam mana nak lulus MEdSI ni yee ^_^

Doakan Syira tau !
All the best untuk yang terpilih juga ^_^


Sesiapa yang nak check juga dapat ke tak MEdSI ni..layari laman web berikut :)
(walaupun apply kos pendidikan di Universiti lain, nak check layak atau tidak duduki MEdSI hanya di laman web UPSI sahaja, if dah lulus MEdSI..baru dipanggil interview untuk kos pendidikan di UPSI, UPM, UKM, UUM, UIAM, UiTM, UM, UTHM dan UMS..
TETAPI ade sesetengah U buat temuduga awal ye,ta tunggu MEdSI..tolong alert ! )

Ujian MEdSI adalah ujian personaliti untuk menguji MINAT CALON TERHADAP PROFESSION KEGURUAN, INTEGRITI, KECERDASAN EMOSI dan PERSONALITI GURU.

Kaedah Ujian - UJIAN MEdSI secara Atas Talian/Online di Makmal-makmal komputer di Pusat-Pusat yang ditetapkan.

Hanya calon yang memohon program Ijazah Sarjana Muda Pendidikan (ISMP) di UPSI, UPM, UKM, UUM, UIAM, UiTM, UM, UTHM dan UMS sahaja dipanggil menduduki MEdSI berdasarkan tapisan yang dibuat oleh IPTA-IPTA tersebut. 

Sebarang maklumat lanjut mengenai Universiti Pendidikan Sultan Idris 
bolehlah melayari Laman Web: www.upsi.edu.my atau mengemukakannya di alamat seperti berikut:

Unit Kemasukan,
Bahagian Hal Ehwal Akademik,
Universiti Pendidikan Sultan Idris,
Kampus Sultan Abdul Jalil Shah,
35900 Tanjung Malim,
Perak.


No. Tel : 05-450 6929/6930/6932
No. Faks : 05-4582670



Perhatian: Semakan panggilan Ujian MEdSI bagi calon-calon yang berada Di Sarawak, tarikh semakan akan dimaklumkan kemudian. Harap maklum.

37 comments:

dia nadia said...

wah.. tahniah kak!!

Akif Imtiyaz said...

Wah Tahniah Syira ..
Kak Lya pon tumpang bangga ..
Good Luck dik..

husna zahidi said...

goodluck syira..

husna singgah dari blog kak mia..:)

dilakhir said...

wah tahniah :)..
syira pergi bila??.. sama tempat :)

Wan Aini Ashikin Wan Razali said...

syira...akak graduan upsi...baru habis last year...syira ade apply ipg jugak tak?meh nak share tips..hihi kne ready ntok sesi pengajaran dlm 5mnit...dan dia akan tanye dari 1 hingga 100, brape markah yg kita nak bagi kat diri sendiri...byk lg la...huaaaaa....skrg takde idea...esok2 ade la...nnt akak share ea :)

Anonymous said...

@Wan Aini Ashikin Wan Razali akak can i have ur facebook account please :)

Ainim Suju said...

jawab ujian elok2 ya syira

Nadia Johari said...

Medsi..tak pernah dgr pulak..hehemuet pernh dgr..hehhe

Wafi Remli said...

Semua IPTA

sYiRa LoKMaN said...

Salam semua,
banyak yang masih tak faham tentang interview dan medsi,interview yang dikeluarkan sekarang hanya untuk PROGRAM BUKAN PENDIDIKAN,

kalau anda berminat dgn PROGRAM PENDIDIKAN,anda perlu melaluai ujian MEDSI yang HANYA dikendalikan oleh UPSI,

setelah anda melalui ujian MEDSI dan anda lulus ujian MEDSI,anda akan dipanggil untuk temuduga oleh mana2 universiti pendidikan yg anda isi dlm UPU,harap semuanya jelas,


#‪#‎ujian‬ MEDSI ni hanya dijalankan dan dikendalikan oleh pihak UPSI.


‪#‎anda‬ boleh menyemak samaada anda berjaya mengambil ujian MEDSI atau x dari masa ke semasa bermula dari 18/5 - 25/5,sebab ada yg check kelmarin tak dapat tapi bila check hari ni dapat pulak

Anonymous said...

salam awak.. saya nk tya.. ujian MEDsi nie ujian berkomputer ataupun termasuk ujian lisan dan bertulis?
terima kasih.. blh x emailkan di fiezaae_92@yahoo.com. :D

mirza syazwina said...

hai syira ^_^
sama la kite..miza pun dapat test medsi jugak..hehee
hope kite sama2 berjaya..amin :DDDD

Anonymous said...

Ujian dan temudaga tak sama hari kan?

sYiRa LoKMaN said...

ta sama ..hari lain2..dah lulus medsi baru dipanggil temuduga :)

Wan Aini Ashikin Wan Razali said...

@Anonymous

search je wan aini ashikin :)

Nur Fadzilah Othman said...

Salam, akak dpt dkt uum sintok. Tp jauh sgt la sbb skrng dok melaka. Tepon upsi pg td dia soh pi kat uia 21-23 mei. Medsi kat upsi brapa hb? Ingt nk pi upsi snang skit.

Nur Fadzilah Othman said...

Akak dpt kt uum sintok tp jauh sgt sbb skrng dkt melaka. Tepon upsi dia soh pi kat uiam. Tp rasa nk pi upsi snang skit x sesak. Medsi kat upsi tarikh bila?

sYiRa LoKMaN said...

21-23 jugaa :)

Bella Nabieyla said...

gdluck syira ! bella pun dpt ujian medsi kt uum khamis nie , moga berjaya semuanya aamiin ^^

tee said...

Salam..... Ujian medsi kat ui am ni dkt mana ya? Datang dr jauh ni...

tee said...

Salam... Kat mana di uia ujian medsi ni.

tee said...

Salam... Kat mana di uia ujian medsi ni.

yvonne viviane said...

Salam..ada sesiapa yg tau x bila medsi utk calon swak dpt disemak?

sYiRa LoKMaN said...

goodluck yg amik medsi juga..
kat uiam syira ta tau la kt mne..kne tgk slip tawaran tu..then di saraawak ta tau bila ..maaf yeee

sue adnan said...

gud syira..kite pn jgk ujian medsi ni..22/5 di upsi..sama x dgn syira??
=) =)

sue adnan said...

gud syira..kite pn jgk ujian medsi ni..22/5 di upsi..sama x dgn syira??
=) =)

sYiRa LoKMaN said...

syira 2:15 petang 22 mei :)

Anonymous said...

Sy 23hb di upsi.:) semoga berjaya kawan2. ^^,

ayiesha said...

Assalamualikum...hope u can help me, since ujian medsi ni utk ipta2 yg awk senaraikn tu kan, mknanya usm tak trmasuk ke? Sbb dh pegi iv usm..and hrni bru pegi ujian medsi tp mcm tak lulus je ujian tu...down sgt n mnyesal tak baca tips lulus medsi -.-

sYiRa LoKMaN said...

Usm lainn..ayitu syira iv di usm..ada HEPI test...
but ta sure samaada HEPI test tu gantikan MEDSI utk usm or tak..sorry yee...tp yg pasti usm tak campur dgn u lain, sbb u lain under upu :)

Anonymous said...

Dh buat ujian medsi tp mcm tak lulus je -.- ujian medsi utk ipta2 yg dsenaraikn tu kn, jd klw sy apply utk usm pndidikn, medsi kte tu dia tk ambil kira la kn? Ke mcm mna..

Nisyah Zh said...

Utk lepasan matrik, bole ke kita apply fasa ke dua? Tp iv dia dah lepas. Mcm mana..

Anonymous said...

miss cm mn ek nk buka laman web dia? server down xdpt nk buka

jad0o mizi said...

Sye dpt gak..see u there..hahaha
Smoga berjaya yee

Unknown said...
This comment has been removed by the author.
shafina shamiza said...

Salam syira...sye bkn dri aliran perguruan tapi berminat nk smbung degree dlm perguruan...adakah sye layak utk menduduki ujian medsi...n cmne nk daftar ujian tu

Anonymous said...

awak dpt tak hehe

DISCLAIMER

Ini merupakan blog peribadi.

Segala ilmu,info,tips,gambar atau apa sahaja dalam blog ini adalah hak milik peribadi, dari pemerhatian dan sumber yang boleh dipercayai.
Tiada yang diambil dari sumber lain melainkan yang telah dikreditkan/dibacklinkkan/dinyatakan sumber asal dibawah setiap artikel bagi menghormati penulis/pemilik artikel asal.

Pemilik tidak bertanggungjawab sekiranya berlaku sebarang masalah dengan info yang anda kongsi di mana mana laman sosial.
Pendapat pemilik mungkin berubah mengikut nilai ilmu.
Mohon bertanya dahulu sebelum membuat sebarang spekulasi atau penyebaran maklumat. :)

Mohon tegur jika salah.
Terima kasih. :)

Official Blog Syira Lokman Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah