"Semua penulis akan mati. Hanya karyanya yang akan terus abadi. Maka tulislah sesuatu yang akan dapat membahagiakan dirimu di akhirat nanti "
- Saidina Ali bin Abi Talib-


Saturday, March 29, 2014

Resepi Telur masak Sambal

Assalamualaikum
hye semua :)



Bahan-bahan : 

4 biji telur rebus (digoreng)
1/2  bawang besar (dikisar)
1 ulas bawang putih (dikisar)
cili kering (dikisar)
sedikit belacan bakar (dikisar)
sedikit air asam jawa garam dan gula secukup rasa
1/2 labu bawang besar (dihiris bulat)

Cara-cara : 

  1. Tumis bahan-bahan kisar .
  2. Masukkan garam, gula dan air asam jawa secukupnya. 
  3. Kemudian masukkan bawang besar yang dihiris tadi. 
  4. Kacau sebati. (boleh juga masukkan air jika ingin berkuah) 
  5. Setelah masak, masukkan telur dan gaulkan rata-rata. Hidangkan. 

JOM MEMASAK :D


 

9 comments:

Shark Kay said...

fuuhh..
dapat makan panas2 ni mmg terbaek.

Eellee Nana said...

wow, sedap, jom memasak^^

Nurfaezah Abdullah said...

ermm sambal telur.. fae x berapa kalo telur mix in sambal hehehe.

Pha Is said...

ala, silap la melawat sini dalam keadaan x lunch lagi.. hehehe

Dzureen Darwis said...

Sedapnya...nak buat lah esok.

Wafi Remli said...

Ayam masak merah takde?

sYiRa LoKMaN said...

sedap ni makan nan nasi panas..cuba la :)
hehe..kalau ta nak telur boleh je ganti dengan benda lain..ayam pun oke :)
boleh guna resepi sama :)
terima kasih sudi singgah :)

Akif Imtiyaz said...

Wahh sedapnyerr Syira masak ...
Anak2 akak pon suka jugak ...
Selalu la jugak buatkan untuk mereka .. Sedap makanngan nasi putih ..

Zara Nurhaidah said...

Feverate hsbnd kak zara =D

DISCLAIMER

Ini merupakan blog peribadi.

Segala ilmu,info,tips,gambar atau apa sahaja dalam blog ini adalah hak milik peribadi, dari pemerhatian dan sumber yang boleh dipercayai.
Tiada yang diambil dari sumber lain melainkan yang telah dikreditkan/dibacklinkkan/dinyatakan sumber asal dibawah setiap artikel bagi menghormati penulis/pemilik artikel asal.

Pemilik tidak bertanggungjawab sekiranya berlaku sebarang masalah dengan info yang anda kongsi di mana mana laman sosial.
Pendapat pemilik mungkin berubah mengikut nilai ilmu.
Mohon bertanya dahulu sebelum membuat sebarang spekulasi atau penyebaran maklumat. :)

Mohon tegur jika salah.
Terima kasih. :)

Official Blog Syira Lokman Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah