"Semua penulis akan mati. Hanya karyanya yang akan terus abadi. Maka tulislah sesuatu yang akan dapat membahagiakan dirimu di akhirat nanti "
- Saidina Ali bin Abi Talib-


Sunday, August 24, 2014

Cara Meredakan Kemarahan.

Assalamualaikum
hye semua :)


Rasulullah s.a.w. bersabda “Sesungguhnya marah itu daripada syaitan dan sesungguhnya syaitan itu diciptakan daripada api dan api itu hanya dapat dipadamkan dengan air. Oleh kerana itu, jika salah seorang daripada kamu marah, maka hendaklah ia berwuduk.”

Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: “Jika salah seorang antara kamu marah sedang pada saat itu dia dalam keadaan berdiri, maka hendaklah dia duduk. Namun jika tidak hilang juga marahnya, maka hendaklah dia berbaring.”
(Hadith Riwayat Imam Ahmad).

Syaitan dijadikan daripada angin atau udara yang panas dari neraka. 
Apabila syaitan menguasai diri, seseorang yang marah akan melakukan apa sahaja asalkan puas hatinya. Oleh itu redakan kemarahan samada dengan berwuduk atau mandi.


andai kamu memeluk sabar, Allah akan memeluk kamu :)

14 comments:

siti zawiah said...

sabar separuh daripada iman..tq share sis.. :)

memmet lenggeng said...

kadang-kadang bila marah, kita terlupa nak bersabar..moga-moga kita semua diberikan kekuatan

cik kiera said...

Perkongsian yang menarik... Yaaa, sifat pemarah adalah kawan syaitan. Bila marah kena cepat2 berishgtifar. InshaAllah .. :)

Nadia Johari said...

kadang-kadang marah boleh buat sampai orang jadi gila..tu sebab suruh bersabar..tapi kalau lama sabar pun takleh tahan gak..heh;e..sebab tu kene baca doa ni kan..:)

ain syafieqa said...

jgn marah2..nanti cepat tua..hehe

Mardiah Diana said...

Perkongsiaan yg berguna kepada kita supaya sentiasa di jauhkan dari sifat marah...

Akif Imtiyaz said...

Sabar sabar sabar dan sentiasa berdoa untuk menjadi insan yang lebih baik..

Norhasniza Khalid said...

memang boleh sabar, tapi ada je nak menguji sabar kita... tapi, apapun kena sabar juga kan dear.,

izzeyda said...

thanks utk perkongsian ini.. itulah kekdg ada something yg membuatkan kita rasa tlalu marah hingga tak dapat mengawal perasaan kita nih..

Eellee Nana said...

Kena praktik kawal marah ni

budak said...

Salam perkenalan :)

Ada kata2 tu ckp kalo nk tgk seseorang tu mcm ne tgk time dia marah.

Kathy R'bain said...

Penat nak marah²..

Adinda Baizura Mazlan said...

Nice sharing Syira :)

Mimi Azirah said...

nice sharing

DISCLAIMER

Ini merupakan blog peribadi.

Segala ilmu,info,tips,gambar atau apa sahaja dalam blog ini adalah hak milik peribadi, dari pemerhatian dan sumber yang boleh dipercayai.
Tiada yang diambil dari sumber lain melainkan yang telah dikreditkan/dibacklinkkan/dinyatakan sumber asal dibawah setiap artikel bagi menghormati penulis/pemilik artikel asal.

Pemilik tidak bertanggungjawab sekiranya berlaku sebarang masalah dengan info yang anda kongsi di mana mana laman sosial.
Pendapat pemilik mungkin berubah mengikut nilai ilmu.
Mohon bertanya dahulu sebelum membuat sebarang spekulasi atau penyebaran maklumat. :)

Mohon tegur jika salah.
Terima kasih. :)

Official Blog Syira Lokman Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah