"Semua penulis akan mati. Hanya karyanya yang akan terus abadi. Maka tulislah sesuatu yang akan dapat membahagiakan dirimu di akhirat nanti "
- Saidina Ali bin Abi Talib-


Tuesday, August 12, 2014

Tips Sebelum Bernikah

Assalamualaikum
hye semua :)
doa_mudahkan_jodoh_pendekat_bertemu_cari_jodoh.jpg
Kita mesti berpijak pada realiti. Bukan hanya angan-angan indah nak nikah. 

"Jangan hanya tahu segera nak nikah, tapi kena segera lakukan persediaan untuk menikah."

Anda bukan hanya menikahi someone yang anda suka, hakikatnya anda menikahi tanggungjawab-tanggungjawab berat.
 Tanpa persediaan, pasti rumahtangga pincang. 
Sedangkan institusi rumahtangga adalah pusat tarbiyah utama yang penting dalam menghasilkan produk Muslim yang bermutu tinggi. 
Jika ketua keluarga pun kurang berkualiti dek kurang persediaan itu ini, bagaimana nak lead sebuah keluarga Mukmin?

Persediaan; sekurang-kurangnya tahu agama dan boleh beri nafkah.

Nak cari jodoh yang baik, kena buat perubahan beberapa perkara penting.
Buat yang ni dulu, dan ISTIQAMAH.

1. Tahajud jangan tinggal.
2. Dhuha sentiasa buat.
3. Puasa Isnin dan Khamis jangan tinggal kecuali uzur.
4. Solat fardhu awal waktu, jangan lewat-lewatkan.
5. Baca Quran walaupun sesibuk mana pun.

Dan lain-lain itu perbaiki sikit demi sikit.
Memperbaiki diri itu, ibarat memperbaiki jodoh.
Jodoh kita mencerminkan diri kita.
Percayalah, lama-lama akan terbiasa.


sumber : www.facebook.com

14 comments:

Kisah Si Dairy said...

betul tu syira..

ain syafieqa said...

insya'allah..ingat sampai bila-bila..hehe

Montana said...

terima kasih atas peringatan..awek yang cun tolong peringat abang2 ni cukup bermakna rasanya ooo ;-)

ros_reeza said...

benar tu :)

Cik Itah@RRP said...

salam. nice info dear :))

thanks share..meh kita amal bersama hihi

Eellee Nana said...

nice tips syira
t,ksh utk peringatan :)

Akif Imtiyaz said...

Terima kasih atas peringatan ..Nice sharing dear !!

siti zawiah said...

nice info.. tq share sis.. :)

Eimma Esmail said...

agree. hheheh.. kita kadang2 lebih teruja nak ikt trend daripada kesediaan diri sendiri ;)

Noura Qifays said...

nak kena amalkan nieee.... hiks! btw, Thanks for the sharing sis :)

Nurashikin ZA a.k.a NAZECK said...

"Jika ketua keluarga pun kurang berkualiti dek kurang persediaan itu ini, bagaimana nak lead sebuah keluarga Mukmin?"
----Agreed sangat-sangat.

Asha Lya said...

setuju sgt btl tu syira

Iola said...

setuju :D tq share

Mimi Azirah said...

tips bgus utk mereka yg bakal bnikah

DISCLAIMER

Ini merupakan blog peribadi.

Segala ilmu,info,tips,gambar atau apa sahaja dalam blog ini adalah hak milik peribadi, dari pemerhatian dan sumber yang boleh dipercayai.
Tiada yang diambil dari sumber lain melainkan yang telah dikreditkan/dibacklinkkan/dinyatakan sumber asal dibawah setiap artikel bagi menghormati penulis/pemilik artikel asal.

Pemilik tidak bertanggungjawab sekiranya berlaku sebarang masalah dengan info yang anda kongsi di mana mana laman sosial.
Pendapat pemilik mungkin berubah mengikut nilai ilmu.
Mohon bertanya dahulu sebelum membuat sebarang spekulasi atau penyebaran maklumat. :)

Mohon tegur jika salah.
Terima kasih. :)

Official Blog Syira Lokman Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah