"Semua penulis akan mati. Hanya karyanya yang akan terus abadi. Maka tulislah sesuatu yang akan dapat membahagiakan dirimu di akhirat nanti "
- Saidina Ali bin Abi Talib-


Tuesday, August 12, 2014

Tawaran kemasukan Ijazah Sarjana Muda sesi 2014/2015.

Assalamualaikum
hye semua !

Seperti yang semua tahu hari ini 12 Ogos 2014 pelajar lepasan stpm dan setaraf boleh semak sekiranya mereka mendapat tawaran ijazah sarjana muda sesi 2014/2015 atau tidak...
and Syira salah seorang calon :D

alhamdulillah..berbekalkan pointer 3.84 STPM (aliran sastera) ...Syira ditawarkan 2 pilihan iaitu 
Universiti Malaya (Kaunseling) 
dan 
Universiti Sains Malaysia (Sastera dengan Pendidikan) .
Dua dua kos ni ada interview dulu (iv USM) dan (iv UM) ...
 bila dah dapat ni maknanya Syira lulus interview :)
Yang bestnya..dua dua kos ni merupakan pilihan pertama Syira semasa membuat permohonan.
rezeki kann..


Apa pendapat kalian ? antara kaunselor dan cikgu..

Syira risau tentang lambakan guru sekarang ni..ramai yang tak dapat penempatan..dan masih menggangur...
and ada khabar menyatakan sesiapa yang belajar bidang pendidikan SUKAR untuk mendapatkan pekerjaan di luar bidang..
betul ke ?
if kaunselor..sama ada menjadi kaunselor di mana2 jabatan atau jadi konsultant dengan buka syarikat sendiri..

terima kasih semua yang setia mendoakan :)

Perlu berfikir untuk 5 tahun akan datang..masih perlu dating dengan Allah..
so pendapat anda ??


## yang tak berjaya..muhasabah diri..Syira pernah gagal and Syira tahu bagaimana rasanya..tapi still ada jalan lain yang Allah aturkan buat kita..
Allah tak pernah salah..keep faith ! :)

31 comments:

siti zawiah said...

tahniah sis..Alhamdulillah rezeki sis tu.

Keyme Keymoo said...

syira, tahniah tau, KK tak dapat, dah check tadi...

ain syafieqa said...

tahniah..istikharah la..bagi kak ain, apa2 bidang pun boleh diceburi. asalkan kita berusaha dan bertawakal, pasti ada rezeki di situ..=)

Etuza Ezawarna said...

tahnia ya...kena pergi tau

✿AINAA ROSEBERRY✿ said...

Dua dua universiti yang bagus2... wahhh tahniah ye.... all the best!

Fizi Zaidi said...

tahaniah dik..dedua ok..pilih yang dirasa paling dekat dengan hati dan minat yang penting :)

Arol Mubin said...

Tahniah, Syira! :) Semoga dapat buat pilihan yang terbaik. Cuba minta pendapat keluarga dan guru-guru. Sambil tue istikharah sekali.

Arol setuju dengan komen Ain Syafieqa dan Fizi Zaidi. Pilih yang mana kita betul-betul minat sebab nanti kita yang nak belajar dan tempuhinya. Soal kerja tue insyallah, Allah dah tetapkan rezeki untuk kita. Fokus belajar dulu. :)

Just my two cents.

Norniwanie Nasarudin said...

Tahniahhh syiraaa...ahamdulillah..pilihlah mana-mana yang syira rasa lebih suka, lebih prefer..sebab syira yang akan menghadapinya nanti..all the best ye, kita sama lah lepasan STPM, yeahh.. ^_^

cik amal said...

solat istikharah dear.. amal minta pendapat ibu, then dia kata choose usm.. sbb amal minat pnddkn khas.. cuba tny pakar kaunseling, nnt diorang akn bg nasihat :) btw good luck okay dear

cik amal said...

solat istikharah dear.. amal minta pendapat ibu, then dia kata choose usm.. sbb amal minat pnddkn khas.. cuba tny pakar kaunseling, nnt diorang akn bg nasihat :) btw good luck okay dear

NURUL AQIDAH AZAHAR said...

thniah,.ikut pd mana yg paling minat dan akan berjya pd masa akn dtg..

Akif Imtiyaz said...

Alhamdulillah TAHNIAH Syira ...Tahniah Tahniah Tahniah drp akak satu family ya ... Semoga Syira dapat buat keputusan yang TERBAIK untuk Syira ..Syukur Ya Allah ..

zulhilmitempoyak said...

Tahniahhh...!! klu eden pg yg minat.. hehe

Yun Sing said...

Tahniah :) Apapun keputusan yang dibuat, semoga ianya adalah tepat dan sesuai buat akak.. dan semoga berjaya dalam hidup ^^

Zuhaira Nasrin said...

tahniah syira! good luck ^_^

Mama Myja said...

Alhamdulillah, tahniah. Selamat Hari Raya. Kalau rajin follow blog mamamyja eh. Tenqiu !!

Eimma Esmail said...

istikharah. kalau bidang pendidikan, kalau syira aktif semasa di kampus and pointer boleh score every sem. insyaAllah isu penempatan tak akan jadi masalah. pointer tok posting kalau bdg pendidikan paling min 3.5 ;)

yang baik Ishak said...

Tahniah syira.
Semoga Syira dapat membuat pilihan yang terbaik...

yang baik Ishak said...

semoga cita-cita syira tercapai dan mendapat yang terbaik dalam apa juga bidang yuang dipilih.

Montana said...

tudia punya berlambak aku dulu pointer 4.1 tapi xdapat mana2 pasai depa kata tinggi sangat last2 dok rumah tanam pisang ja la

Noura Qifays said...

ikut mana yang syira suka. sbb nie laa penentu masa dpn syura.. ppe pon, sediakan laa dlu brgn2 yg ptut utk menempuh alam degree...

Siti Nooryanawati Mohamed said...

Kaunseling lah...boleh jadi kaunselor. Mesti hidup hari2 sentiasa bersemangat & bermotivasi. Ewahhh...hehe. Btw, congrats my dear Syira (^^,)

Eellee Nana said...

Alhamdulillah, rezeki syira :)

Nadya Bubble said...

Congrats awk :)

Akif Imtiyaz said...

Semoga terus berjaya dan berjaya

Nurashikin ZA a.k.a NAZECK said...

Alhamdulillah dapat 1st choice.
Pointer bagus mesti dapat pilihan yang nak.
Akak doakan interview awak smooth je.

Asha Lya said...

tahniah sekali lagi syiraa

Sha Fieka said...

Tahniah! :)

Mimi Azirah said...

alha.dulillah tahniah syira..rezeki

izzeyda said...

Alhamdulillah rezeki.. pilihan di tangan Syira.. solat istikharah dapat membantu dalam pemilihan kursus yang sesuai dengan diri..

que nizam said...

Alhamdulillah, tahniah dik dapat masuk U...perhh, rindu gilerrr zaman time2 memula dapat surat tawaran masuk U dulu...sedar x sedar da setahun berlalu....da abis...da kojee....da rindu gilaaa zaman universiti hoiii...btw, enjoy ur new life at universiti naa....I wish u all da best... p/s: if me..I choose Cikgu, but as you mention...ramai gak mber grad cikgu yg still x koje2...sabo jelahh

DISCLAIMER

Ini merupakan blog peribadi.

Segala ilmu,info,tips,gambar atau apa sahaja dalam blog ini adalah hak milik peribadi, dari pemerhatian dan sumber yang boleh dipercayai.
Tiada yang diambil dari sumber lain melainkan yang telah dikreditkan/dibacklinkkan/dinyatakan sumber asal dibawah setiap artikel bagi menghormati penulis/pemilik artikel asal.

Pemilik tidak bertanggungjawab sekiranya berlaku sebarang masalah dengan info yang anda kongsi di mana mana laman sosial.
Pendapat pemilik mungkin berubah mengikut nilai ilmu.
Mohon bertanya dahulu sebelum membuat sebarang spekulasi atau penyebaran maklumat. :)

Mohon tegur jika salah.
Terima kasih. :)

Official Blog Syira Lokman Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah