"Semua penulis akan mati. Hanya karyanya yang akan terus abadi. Maka tulislah sesuatu yang akan dapat membahagiakan dirimu di akhirat nanti "
- Saidina Ali bin Abi Talib-


Friday, August 15, 2014

Tips Menjemput Rezeki.

Assalamualaikum
hye semua :)

Syira pernah share tips menjemput rezeki ni dulu tapi kali ini Syira nak share lagi dengan pendekatan berbeza :)

Jangan mengeluh dan berkata

 "bestnya dia, murah je rezeki"
"macam2 dia dapat, aku tak ada pun"
"kan best kalau hidup macam dia"


Bersyukurlah dengan apa yang kamu miliki....
cuba muhasabah..segala yang berlaku ini bersebab..ada hikmahnya..mungkin juga kifarah..
syukurlah...kita diberi nafas untuk terus hidup..diberi mata untuk terus melihat..diberi fizikal yang baik untuk bekerja..diberi akal untuk berfikir..syukurlah..
gunakan apa yang ada sebaiknya..

kita sering melihat indahnya kisah mereka tanpa kita sedari bahawa orang lain juga menginginkan hidup seindah kisah kita. :)

rezeki perlu dicari bukan hanya duduk goyang kaki menanti ~

Menjemput rezeki dengan :

Utamakan solat
Solat tahajud
Solat Dhuha
Solat Hajat
Zikir
Doa
Mendoakan orang lain.
Sedekah.
Membaca Al-Quran.
Asma'ul-Husna.
Bersyukur
Tekun Berusaha.
Menjaga silaturrahim.
Elakkan hasad dengki.
Bersangka baik.


Kadang-kadang kita bersungguh-sungguh berdoa.
Sudah berbulan-bulan kita berdoa, malah ada yang sampai bertahun, namun masih belum juga Allah kabulkan. Jangan risau, teruskan berdoa.
Allah yang Maha Bijaksana lebih mengetahui 
bila masanya yang paling tepat untuk memakbulkan doa kita :)
Yang penting kita kena yakin ! ^_^
Keyakinan itu yang menunjukkan bahawa kita percaya dengan janji Allah. :) Yakinlah !

"Kekayaan sebenar adalah apabila jiwa menjadi tenang, ceria dan bahagia.
Kekayaan hati didapati bukan dengan mencari sebanyak-banyaknya harta tetapi dengan memberi sebanyak-banyaknya.
Mereka Bersyukur berapa pun rezeki yang Allah beri, dan pada masa yang sama mahu memberi, memberi dan terus memberi. "


13 comments:

ika zulkefli said...

Insya Allah sama-sama kita amalkan..:) nice tip.

izzeyda said...

Lebih kurang setengah dari list tu akak dah buat..cuma kena cuba lakukan hampir kesemuanya..

Khai♥Rin : anies said...

P/s thank u 4 joining my mini ga... if u received my parcel soon, then u r 1 of the winners... ;)

Mimi Azirah said...

in shaa Allah...perkongsian yg bgus

nor_farihan said...

Ada yang pernah akak wat ada yang tak pernah...in shaa Allah akan cuba wat kesemuanya :)

eimah siti said...

thanks...mmg kena amalkan pun benda2 ni....

Nilam syapina said...

aah kak memang betul semua tu niat bukan hnya kearana solat tu shj..yg dpt bantu... tp kerana ALLAH izinkan..wallahualam..

Karya Mahirah said...

InsyaAllah kita amalkan...

Akif Imtiyaz said...

Jangan byk mengeluh...thanks sharing ya syira

siti zawiah said...

tq share sis.. :)

ain syafieqa said...

nice sharing...

Eellee Nana said...

insyaallah, sama2 kita amalkan dalam kehidupan kita :)

Iola said...

perkongsian yang sangat berguna

DISCLAIMER

Ini merupakan blog peribadi.

Segala ilmu,info,tips,gambar atau apa sahaja dalam blog ini adalah hak milik peribadi, dari pemerhatian dan sumber yang boleh dipercayai.
Tiada yang diambil dari sumber lain melainkan yang telah dikreditkan/dibacklinkkan/dinyatakan sumber asal dibawah setiap artikel bagi menghormati penulis/pemilik artikel asal.

Pemilik tidak bertanggungjawab sekiranya berlaku sebarang masalah dengan info yang anda kongsi di mana mana laman sosial.
Pendapat pemilik mungkin berubah mengikut nilai ilmu.
Mohon bertanya dahulu sebelum membuat sebarang spekulasi atau penyebaran maklumat. :)

Mohon tegur jika salah.
Terima kasih. :)

Official Blog Syira Lokman Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah