"Semua penulis akan mati. Hanya karyanya yang akan terus abadi. Maka tulislah sesuatu yang akan dapat membahagiakan dirimu di akhirat nanti "
- Saidina Ali bin Abi Talib-


Monday, July 14, 2014

Resepi Daging Sambal Kicap dengan Kentang.

Assalamualaikum
hye semua :)


Bahan A:

Daging
5 sudu makan kicap
1 labu bawang besar (dipotong gelang)
1 ubi kentang (dipotong dadu dan digoreng)
1/2 cawan minyak masak
Garam (sekiranya perlu)

Bahan B (dikisar):

20 tangkai cili kering
5 biji bawang merah
1 labu bawang besar
6 tangkai cili padi
sedikit belacan
1/2 cawan air


Cara membuatnya:

  1. Daging dipotong kecil. Kemudian basuh dan toskan.
  2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dikisar.
  3. Masukkan daging dan kacau. Biarkan sehingga daging lembut.
  4. Masukkan kicap dan bawang besar yang dipotong gelang.
  5. Masak sehingga pecah minyak.
  6. Masukkan ubi kentang yang digoreng tadi.
  7. Sedia untuk dihidangkan.
Kalau nak bawng tu rangup, goreng dahulu dan masukkan kemudian dalam masakkan tadi bersama kentang :)

16 comments:

Asha Lya said...

Aishh tergoda plak lya nampak

msredcheesecake said...

daging masak ape pun sdap...nom nom...

Ana Solehah DI said...

nampak macam best jer...nak cuba jugak nanti...

Kisah Si Dairy said...

lama dah tak makan daging sejak husband tak boleh nak makan ...huhu..sdapnya syira..

permatabiru said...

bulan puasa kali nie lompernah makan lgi daging kicap nie..lom berkesempatan

Azyan Ramle said...

Assalammualaikum.. Salam UKHWAH..
Nak minuman EPHYRA secara PERCUMA??
Nak NOVEL secara PERCUMA??
Nak topup secara PERCUMA??
Nak tahu apa hadiah MISTERI yang disponsor?
Jom join GA Raya SPECIAL by Azyan Ramle ni!!!
Inshallah peluang semuanya sama rata..
http://azyanramle.blogspot.com/2014/07/ga-raya-special-by-azyan-ramle.html

emalinmohd said...

Macam best je resepi ni...sure sedap kan..boleh le cuba nanti..thanks

Nadia Johari said...

Nyumnyumnyum

ejulz said...

simple. tapi kalau makan ni rasa menolak ke dalam je rasa.. hehehe

Jemput Join "Segar bersama Fresh Care dan Safe Care Giveaway by EJulz" kalau belum join.. tQ

Like page "Ejulz Blogshop" jika sudi.. Terima kasih

kaio said...

boleh bukak restoran ni. mesti laku! hehehe eh. jemput lah singgah blog ye. http://kaio.my

ANa Ahmad said...

wow kene cuba ni :)

Cikgu Norazimah said...

wah ! yummy !

Azhafizah Md Nor said...

Sedapnya..lama pulak tak makan daging masak kicap.

Mimi Azirah said...

sedapnye

husna zahidi said...

nyum nyum.. husna suka nih..
tp lg suka klau letak rempah sikit atau cili kisar..:D

sYiRa LoKMaN said...

SEDAP NI..MAKAN DGN NASI PANAS2..HEHHEE...TP DAGING T KENA REBUS DULU NAK BAGI LEMBUT :D

SYIRA LETAK CILI KISARR

DISCLAIMER

Ini merupakan blog peribadi.

Segala ilmu,info,tips,gambar atau apa sahaja dalam blog ini adalah hak milik peribadi, dari pemerhatian dan sumber yang boleh dipercayai.
Tiada yang diambil dari sumber lain melainkan yang telah dikreditkan/dibacklinkkan/dinyatakan sumber asal dibawah setiap artikel bagi menghormati penulis/pemilik artikel asal.

Pemilik tidak bertanggungjawab sekiranya berlaku sebarang masalah dengan info yang anda kongsi di mana mana laman sosial.
Pendapat pemilik mungkin berubah mengikut nilai ilmu.
Mohon bertanya dahulu sebelum membuat sebarang spekulasi atau penyebaran maklumat. :)

Mohon tegur jika salah.
Terima kasih. :)

Official Blog Syira Lokman Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah