"Semua penulis akan mati. Hanya karyanya yang akan terus abadi. Maka tulislah sesuatu yang akan dapat membahagiakan dirimu di akhirat nanti "
- Saidina Ali bin Abi Talib-


Saturday, February 15, 2014

Cukupkah piawaian pakaian kita?

Assalamualaikum
hye semua !

Lepas pakai baju atau hijab, berdiri di hadapan arah 
cahaya matahari untuk cek sudah cukup piawaiankah pakaian kita?
Photo: Assalamualaikum sisters Sarah Abdullah Apparel :)
Reminder for you :)

# Lepas pakai baju atau hijab, berdiri di hadapan arah cahaya matahari untuk cek sudah cukup piawaiankah pakaian kita?

# Bimbang kalau Nabi saw ada di hadapan kita, Baginda pun berpaling wajah tidak reda dengan pakaian kita.

# Lebih teruk lagi, Allah swt juga tidak sudi memandang kita...

* Na'uzubillah*
Jumpa gambar ni di facebook.

:) Dari dulu mama selalu pesan pakai kain kat dalam, sebab bila cahaya matahari betul2 menghala ke arah kita, memang nampak bentuk kaki kan.

So tebal ke tak tebal pun jenis kain tu, Syira mesti pakai lagi kain kat dalam, dah terbiasa. sama juga dengan baju inner tuu :)

Nanti rugi je, dah elok dah berbaju kurung,jubah tapi ada juga yang tak lengkap. :)


18 comments:

ahmad said...

wlaupun saya lelaki, tapi saya memang malu pakai baju tipis nampak badan ni...tapi ada jugak perempuan yg x tau malu pakai baju tipis2 ni...huhu...

Fara Athira said...

Betul . Kita yang tengok nih pula malu bila ternampak .

Kathy R'bain said...

akak pun kalau agak² baju tu clear,memang akak lapis lagi kat dalam..

Nur Inani said...

betul.aurat itu mahkota bagi wanita :)

Akif Imtiyaz said...

Salam .. kak Lya Singgah Sini
Betul tu kalau kat bawah cahaya matahari mesti nampak kedua2 kaki kalau pakai kain yg jarang tapi bila dah pakai kain dalam tu tak der la nak nampak sgt ..sama la Kak lay pon kalua berbaju kurung mmg pakai kain kat dalam lebih selesa..

Ai Syah said...

yeah!.betul tu..sgt bgos peringatan ni..tmbh2 skrg mmg byk nye bju2 jarang..

terigt didikan kat sekolah..sblm msok kelas or b4 g prep , mesti ade spotcheck kain dlm..mse tu terpkse la pakai..skrg..kite sedar akn kepentingannya...=)

Wafi Remli said...

Kreatif gambar tu, ada mesej tersirat...

Ian Faizal said...

wanita nampak cantik kalau tutup aurat! singgah sini www.ianfaizal.com

Eimma Esmail said...

AGREE ;)

Siti Hajar said...

Perlu sangat menutup aurat secara keseluruhan. Kalau pakai baju kurung, mesti pakai kain dalam ^^

Aimi Farhana said...

haha. betul tu. ni lah masalah perempuan kan, complicated betul. anyway, yang betul, so senang2 kan lah nak berubah to a better life.

msredcheesecake said...

kene belajar pakai kain dlm... baju inner dah ok dah...

Linda said...

Huhu...pernah nmpak mcm dlm gambar tu.... yelah masa kita sekolah dulu ada check kain dalam dgn baju mcm singlet tu kan...yg utk perempuan tu. Sekolah sekrg tak tahu ada tak check mcm tu...

NurulHuda Alias said...

samalah kita..mak Huda pon selalu ajar pakai kain kt dalam...otomatik sampai sekarang masih lg pakai..

amal said...

aah gmbr tuu sgt creative , nice sharing.

dulu igt pakain kain kt dalam hanya bila kt sekolah bila dh keluar dunia sek baru sedar kepentingan diaa

ros_reeza said...

thanx untuk ingatan ini :)

sYiRa LoKMaN said...

terima kasih..sekadar berjongsi utk peringatan bersama :)

Sukma Haron said...

Setuju tu...tapi ada org suka pakai clear....

DISCLAIMER

Ini merupakan blog peribadi.

Segala ilmu,info,tips,gambar atau apa sahaja dalam blog ini adalah hak milik peribadi, dari pemerhatian dan sumber yang boleh dipercayai.
Tiada yang diambil dari sumber lain melainkan yang telah dikreditkan/dibacklinkkan/dinyatakan sumber asal dibawah setiap artikel bagi menghormati penulis/pemilik artikel asal.

Pemilik tidak bertanggungjawab sekiranya berlaku sebarang masalah dengan info yang anda kongsi di mana mana laman sosial.
Pendapat pemilik mungkin berubah mengikut nilai ilmu.
Mohon bertanya dahulu sebelum membuat sebarang spekulasi atau penyebaran maklumat. :)

Mohon tegur jika salah.
Terima kasih. :)

Official Blog Syira Lokman Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah